A divat körforgása sok régi kedvencet dob fel újra, ilyen az ötvenes években népszerűvé vált extra nőies szoknyafazon is, ami egy csapásra meghódította az aktuális trendeket.

hirdetés

A szoknya már önmagában nőies darabnak számít, de persze nagyon nem mindegy, hogy milyen a fazonja. A derékhangsúlyos, terebélyes szoknyafazon sikkes, ugyanakkor szolid, visszafogott darabnak számított az ötvenes években, pont ezért is volt olyan népszerű. Többnyire körszabással készült, ezért tányérszoknyának vagy körszoknyának is nevezték, és hogy elegánsan takarja a lábakat, térdig érő, illetve háromnegyedes változatban terjedt el a divatban.

A körszoknya nagy múltra tekint vissza

Bár a körszoknya mindenhol megjelent a világban, leginkább a francia stílussal hozható kapcsolatba, Christian Diornak köszönhetően. Két évvel a II. világháború után, amikor már a megújulás kapott hangsúlyt, a divattervező előhozakodott forradalmi kollekciójával, ami a New Look elnevezést kapta. A háború idején nemcsak a textilhiány, hanem érthető módon a túlélésért vívott mindennapi küzdelem írta át az öltözködési szokásokat, ám az ötvenes évekre ismét látótérbe került a divat, éppúgy, ahogy a nőies megjelenés.

Körszoknyák 1951-ben, Christian Dior kollekciójából. Képek: Bettmann, Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images.

 

Dior olyan sziluettekben gondolkodott, amelyek kiemelik a nőiességet, és visszacsempészik a nők ruhatárába a mindennapi eleganciát és a sikkes, derékhangsúlyos fazonokat. Elsősorban a nőies derék-csípő arány hangsúlyozása volt a cél, de a textilkorlátozás eltörlésének, valamint a divat felszabadításának ünnepe éppúgy visszaköszönt a nőies szoknyafazon terebélyes szabásában. Christian Dior nem spórolt az anyaggal, amikor megalkotta az ötvenes évek öltözékeinek egyik legmeghatározóbb darabját. Bár 1947-ben álmodta meg a népszerű kreációt, még évekkel később is uralta a divatot.

A tányérszoknyához strukturált, derékban karcsúsított blézert kreált, amelynek kiszélesedő alja a szoknya ívét követte. Ez a fazonpárosítás két-három évvel ezelőtt tért vissza a divatba, ám a körszoknya most önmagában is a figyelem középpontjába került, és meglehetősen sokoldalúvá vált, amióta az aktuális trendekkel szövetkezett.

Az ’50-es évekből tért vissza, de nem csak a retró trendek kedvence ez a nőies szoknyafazon

Bár alapvetően kecsesen nőies darab, ami a mindennapi eleganciát támogatja, a terebélyes szoknya idén a sportcipőkkel, lezser pulóverekkel ugyancsak megteremtheti az összhangot.

A New Look népszerű fazonkombinációját még nem engedte el a divat, de a körszoknyának nem csak ez a rendezett, feszes stílus áll jól.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Jól összefér a romantikus, bohém elemekkel, sőt, akár egy szimpla pólóval, inggel is jól mutat.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Lehet rakott, ráncolt, merev vagy lengébb anyagú, mindenképp nőiességet csempész az öltözékekbe.

Az aktuális trendek szívesen adagolnak hozzá egy kis extra vagányságot, sokan például bakanccsal vagy retró típusú, sportos lábbelivel viselik.

A francia sikk szintén jól áll ennek a nőies szoknyafazonnak, pántos balerinacipővel, csíkos felsővel vagy testhezálló garbóval kombinálva abszolút telitalálatnak bizonyul a szettben.

A derékhangsúlyos blézerek felerősítik a báját, a letisztultabb, hosszú szárú tavaszi csizmák pedig fokozzák eleganciáját.

A körszoknya előnye, hogy képes nőies szintre emelni az egyszerű, szimpla darabokat. A bordázott környakú pulóver igencsak semleges kreáció, de ezzel a fazonnal kombinálva még az utcai összeállításban is elegánsan mutat.

Kép: Christian Dior, Edward Berthelot/Getty Images.

 

A tányérszoknya jelenléte szerintünk igencsak fellendíti a tavaszi öltözködést!

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés