A hosszú szoknya csak akkor mutat előnyösen az alakon, ha a legapróbb részletekre is odafigyelsz a szettek összeállításakor. A divatos maxi fazon szélesítheti és összetömörítheti az alakot, ha nem megfelelően kombinálod.

hirdetés

A hosszú szoknyák viselése csakúgy, mint a korábbi években, most is az egyiklegerősebb trendnek bizonyul a tavaszi időszakban, azonban a menő maxi fazon kifejezetten megosztó tud lenni a csinos, nőies szetteket illetően. Sokak szerint durván összetömöríti és szélesíti az alakot, átlagnál alacsonyabb testmagasság esetén pedig abszolút tiltólistás darabnak titulálják. Bár tény, hogy nem árt egy kicsit trükközni az outfit összeállításakor, a megfelelő kombinációban a hosszú szoknyák sokaknak jól állnak, igazán nőiessé teszik a megjelenést.

Idén tavasszal leginkább a pliszírozott, szélesen szabott szoknyák, valamint a retró farmerszoknyák és az egyenes szabású, ceruzafazonok hódítanak a mindennapi szettekben. Mindegyiknek megvan a maga varázsa, egészen eltérő stílusban tudnak megmutatkozni, ám a viselésükkel kapcsolatban ugyanazok a szabályok érvényesek. Mivel a hosszú szoknya teljesen eltakarja a lábakat, ráadásul már csak méretéből adódóan is az összeállítás fókuszpontjává válik, nem árt figyelni az apró részletekre és a megfelelő fazonpárosításokra.

Hosszú szoknya viselése előnyösen, csinosan

Derékvonal kiemelése

A hosszú szoknyák esetében – legyen az széles, A vonalú, harang vagy éppen egyenes fazonú – rendkívül fontos, hogy a derékvonal semmiképp ne kerüljön takarásba. Ez okozhat némi fennakadást a hétköznapi szettek összeállításakor, ugyanis az aktuális divat egyértelműen az oversize, bő holmikat részesíti előnyben. A laza felsők és hatalmas blézerek alatt márpedig teljesen takarásba kerül a derékvonal, hosszú szoknyával kiegészítve pedig tényleg szélesítő hatást kelt az outfit.

A bő szabású felsőket mindenképpen tűrd be a szoknya alá, övvel hangsúlyozd a derékvonalat, vagy almaalkat esetén a mell alatti területet. Ha a szoknya vékony anyagú, vagy testhez simuló, akkor viszont betűrni sem előnyös. A betuszkolt anyag csúnyán begyűrődik a szoknya alá, amitől úgy fest az összkép, mintha egy Michelin baba viselné a darabokat. Ilyenkor az is elegendő, ha csak elöl tűröd be a blúzt vagy a pulóvert, a lényeg, hogy az oversize felső ne lógjon rá a szoknyára.

Blézerek esetén is játszik az övvel történő derékvonal-szűkítés, de a legjobb megoldás, ha az oversize, hosszított blézerek helyett röviden szabott verziókat választasz a hosszú szoknyák mellé. Ilyenkor a lábak hosszabbnak tűnnek, ezáltal az alak is karcsúbbnak hat, avagy sokkal előnyösebb lesz az összkép.

A kabát hosszával nagyot lehet hibázni

Noha a kabátot csak az utcán viseljük, nagyon fontos, hogy milyen felöltővel kombináljuk a hosszú szoknyákat, hiszen nem csak az irodában vagy egy különleges eseményen szeretne csinosan mutatni az ember lánya, az odavezető úton legalább annyira lényeges a kifogástalan megjelenés. Hosszú szoknyák esetén célszerű legalább olyan hosszú, ha nem hosszabb kabátot viselni, mint amilyen maga a szoknya. Az öltözködési tanácsadók szerint maximum kétujjyira lóghat ki a szoknya a kabát alól, hiszen ebben az esetben még nem tolódnak el látványosan a testarányok.

Ám, ha a szoknya túlságosan kilóg a kabát alól, nem feltétlenül lesz előnyös az összkép, ami a vízszintes testtagolásnak köszönhető. Ezt maximum monokróm szettekben lehet megjátszani, ugyanis abban az esetben nincs erős kontraszt, ami lerombolná a nőies sziluettet. Ha nincs elég hosszú kabátod, válassz rövid, derékig érő fazont, ami szépen nyújtja a lábakat, ezáltal optikailag karcsúbbnak láttatja az alakot.

Képek: Christian Vierig/Getty Images for Marc Cain/Getty Images.

 

Puffos ujjú felsők, válltömés

A hosszú szoknyák mellett kifejezetten jól mutatnak a puffos ujjú vagy válltöméssel varrott felsők, blézerek. Egy maxiszoknya esetében a szett abszolút lábhangsúlyossá válik, s ilyenkor a nőies formák és vonalak könnyedén háttérbe szorulnak. Érdemes felhívni a figyelmet a csinos alkati adottságokra, a puffos ujjakkal és a válltöméssel pedig könnyedén homokóraalakot kreálhatsz magadnak.

Ez a trükk az A vonalú vagy harangfazonú szoknyákkal működik a legjobban, de egyenes szabású vagy ceruzafazonnal szintén bevethető. A fazonpárosítás ebben az esetben a karcsú derékvonalra tereli a figyelmet, tökéletes szimmetriát teremt, ezáltal optikailag karcsúsítja az alakot.

A cipőválasztás is lényeges

Bármilyen meglepő, a legapróbb részletek is nagyon sokat számítanak a hosszú szoknyák viselésénél. A fazonpárosítás lehet előnyös, ha a cipő egyáltalán nem passzol az összképbe. A klasszikus magassarkús trükköt valószínűleg már mindenki nagyon jól ismeri, mi most egy másik fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Hosszú szoknyák esetén érdemes a szoknyával megegyező árnyalatú cipőt viselni, vagy maradni a natúr, bőrszínű daraboknál. Ha a lábbeli erős kontrasztot teremt, akkor nemcsak a szoknya tereli a fókuszt a bokákhoz, hanem maga a cipő is, ezáltal az alak tömörebbnek, szélesebbnek hat.

Nem rosszabb, ha a cipőnek van egy kis sarka, ám nem kell tízcentis fazonokban topogni az egész nap folyamán. A törpesarkú verziókkal szuperül lehet ellensúlyozni a hosszú szoknyák szélesítő hatását. De az is elegendő lehet, ha vastagabb talpú, platformos loafert vagy edzőcipőt választasz a szettedhez. Arra azért nem árt figyelni, hogy a tömzsi, vastag talpú szörnycipők még az idei stílusmixekbe se férnek bele, meg kell találni az arany középutat.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A színharmónia mindig jolly joker választás

Nem lehet kihagyni a felsorolásból a színharmónia erejét sem. A maxifazonok szélesítő, alakromboló hatása garantáltan kiküszöbölhető, ha csak egyetlen árnyalatból állítod össze a hétköznapi szettedet. Ilyenkor nincs erős színbéli kontraszt, ami megakasztaná a tekintetet, ezáltal nem szakad meg, hanem folytonosabb a testvonal, így megvalósul az alaknyújtó hatás. A hosszú szoknya előnyösen, sikkesen mutat, ha beleolvad a környezetbe.

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images for Marc Cain/Getty Images.

Cikkfotók: Christian Vierig/Getty Images for Marc Cain/Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés