Az ötvenes évek divatos ruhafazonjai még mindig inspirációt jelentenek a tervezők számára. A sikkes kosztümök, elegáns kalapok és a kesztyűk egyik nő ruhatárából sem hiányozhattak akkoriban. A blézerek, szoknyák úgyszintén kötelező elemei voltak a megjelenésnek, melyek nőies fazonjaikkal ismét felbukkannak a divatban.

hirdetés

A II. világháború után Christian Dior ismét a nőiességre helyezte a hangsúlyt. A tervező a letisztult ruhakreációk helyett fodros, anyagpazarló darabokat alkotott, amelyek kiemelték a derekat és hangsúlyozták az alakot. A francia divatház kínálatát az A vonalú szoknyák, peplum kabátok és különféle kiegészítők alkották. A New Look látványos darabjaiért olyan nők rajongtak, mint Margit hercegnő, aki többször is meglátogatta a híres tervezőt.

Ám nem csak Christian Dior kreációi gyakoroltak nagy hatást az ötvenes évek irányzataira. Ekkoriban tért vissza az új kollekciójával a francia divat nagyasszonya, Coco Chanel. A tervező a jól ismert fazonokhoz nyúlt, kényelmes, könnyen kombinálható ruhadarabokat alkotott. Így születtek meg a tweedanyagból készült kosztümök, csinos kabátkák.

Az ötvenes évek divatos fazonjait nem unta még meg a divat

Az idei divat a jól ismert fazonokhoz nyúlt vissza. Az üzletekben megjelentek a kosztümök, blézerek, fodros egészruhák és a különféle kiegészítők.

A divatfotósokat szintén megihlették az ötvenes évek fazonjai, ezért számtalan fotósorozatban bukkannak fel az efféle kreációk, melyek már az új kollekciók valók. A szerbiai Harper’s Bazaar összeállításában főként az ötvenes évek letisztult szabásvonalaira került hangsúly, így a Christian Dior klasszikus ceruzaszoknyáit is megidézik Amer Mohamad múltidéző magazinképei.

A kosztüm és a kesztyű igazán nosztalgikus hatást kelt együtt, a szerelésre pedig a különleges kialakítású kalap teszi fel a koronát. A szabásvonalak klasszikusak, akár a Chanel valamelyik régi kollekciójából is származhatnának.

 

A különleges anyagok úgyszintén jellemezték az évtizedet. A tweed és a buklé volt a legkelendőbb, ám emellett megjelent a bársony, illetve a selyem. A kiegészítőkkel sem spóroltak a hölgyek, a Chanelnek köszönhetően divattá vált a gyöngysor.

 

A nőies egészruhák sosem számítanak divatjamúltnak, ezek a fazonok az ötvenes évek óta állandó szereplői a trendeknek. A derekat kiemelő szabásvonal és a gyöngysor igazán elegáns, kifinomult hatást kelt együtt.

 

Lentebb az ötvenes években készült divatfotókat mutatjuk. Remekül látszik a hasonlóság a két korszak darabjai között. A derékhangsúly és a peplumszabás változatlan, csupán a szoknyahossz lett rövidebb. A dupla gombos megoldást úgyszintén nem engedte el a divat.

 

Az elegáns fazonok népszerűsége az elmúlt években már többször is fellángolt. Idén a Dior is a jól ismert fazonokból inspirálódott. A kínálatban újra megjelentek az anyagpazarló szabásvonalak modern köntösbe csomagolva.

 

Az ötvenes évek fazonjai sosem okoznak csalódást, mivel a nőiességre helyezik a hangsúlyt. Nem rejtik el az alakot, kiemelik a derekat, és finom eleganciával ruházzák fel a hölgyeket. A szabásvonalak már eleve alakformáló hatással bírnak, ezt az övek csak tovább fokozzák.

 

Kiemelt kép: Amer Mohamad / Harper’s Bazaar Serbia / Fashion Editorials. 

Képek a cikkben: Amer Mohamad / Harper’s Bazaar Serbia / Fashion Editorials, Archivio Cameraphoto Epoche, Keystone / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés