A francia elnevezésű culotte nadrág megosztja a nők véleményét, pedig a megfelelő kombinációkban roppant nőies lehet a háromnegyedes fazon.

hirdetés

A háromnegyedes szárú culotte nadrág sokak szerint ördögtől való darab, egyesek úgy vélik, hogy senkinek nem áll jól ez a fazon, mások szerint pedig, még ha passzol is a testalkathoz, sehogy sem lehet nőiesen viselni. Senkit nem akarunk meggyőzni az ellenkezőjéről, de van egy jó hírünk azok számára, akiknek tényleg tetszik ez a nadrágtípus: könnyedén megoldható, hogy extra nőies, sőt, stílusos legyen az összkép.

A culotte kifejezést korábban csak a rövidített szárú szoknyanadrágokra sütötték rá, manapság azonban minden A vonalú, lábszárig érő fazont ezzel az elnevezéssel illetnek. Tény, hogy a háromnegyedes szárhossz nem a legszerencsésebb területen „vágja el” a lábakat, ám az alakot összenyomó optikai hatás nem törvényszerűen valósul meg, különösen megfelelő fazonválasztás esetén. Ehhez azonban jól kell ismerni a saját alkati adottságainkat, és persze nem árt alaposan feltérképezni a fazonkínálatot.

Culotte nadrág nőiesen: nem csak magas nőkön mutathat jól a háromnegyedes szabás

Megkönnyíti a helyzetet, hogy a culotte nadrág nem egyfajta típust takar, kis eltérésekkel ugyan, de sokféle verzióban létezik. A háromnegyedes szárhosszt illetően akár egy-két centiméter eltérés is sokat számít, ugyanígy kifoghatóak szélesebb és kevésbé bő szabású darabok a választékból.

Az viszont mindegyik megoldásra igaz, hogy egyenletesen bővül a lábszárak felé haladva a szabásuk, és a bokánál valamivel feljebb végződik a száruk. Tehát nem azonosak a szimpla bokavillantó vagy a bootcut nadrágokkal. Ma már nem csak lenge, lágy esésű anyagokból, hanem farmerból és vászonból is készülnek culotte típusú fazonok.

A nőies összhatás alapja a testalkatnak megfelelő szabás kiválasztása. A háromnegyedes A vonalú darabok hátránya, hogy könnyen aránytalannak mutathatják az alakot, vagy kihangsúlyozhatják a sziluett előnytelen részeit. Ám tévhit, hogy alacsony termetre nem létezik csinos culotte nadrág, sőt, rövid lábak esetén sem tiltólistás darab.

Célszerű olyan fazont választani, ami nem a lábszár legszélesebb területét emeli ki, hanem a keskeny bokára tereli a figyelmet. Ha a nadrágszabás egy szabályos háromszöget formál, és enyhén magasított derekú, nem kerül hangsúlyba a csípő szélessége, így a lábak hosszabbnak tűnhetnek. Ám ez az optikai hatás csak megfelelő cipőválasztással érvényesül.

A culotte nadrágtípusoknál ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a többi széles szárú kreáció esetében. Olyan lábbelikkel nem mutatnak jól, amelyek szélesítik a lábfejet. A cél az, hogy hosszúkásabb, keskenyebb formát kapjon. A bokákat sem ajánlott „lezárni” magasan záródó cipőtípusokkal, az egyenletesen bővülő, háromnegyedes nadrágszárak légiessége ugyanis sokkal jobban előtérbe kerül nyitottabb topánokkal kombinálva.

Teltebb csípő esetén előnyösebbek a mozgalmas anyagú, lágyan redőző szoknyanadrágok, melyek a karcsú derékvonalat hangsúlyozzák.

Miroslava Duma, a népszerű stílusikon ugyan nem teltkarcsú alkat, de 154 centiméter a testmagassága, így az ő esetében sem lenne ideális választás egy nehézkes anyagú culotte nadrág, pláne alacsony derékszabással kombinálva.

Képek: Kirstin Sinclair/Getty Images.

 

Ez a nőies vajszínű darab azonban tökéletesen passzol hozzá, és még úgy sem nyomta össze az alakját, hogy bokafazonú szandállal viselte, amely vízszintes csatokkal szélesíti a lábfejet. A titok nyitja nem csak a sarokmagasságban rejlik, hanem a finom arányeltolásban, amit a rövidített fazonú mellénnyel ért el. A nadrágnál sötétebb felsővel a deréknál magasabban helyezte el a kontrasztot, így a háromnegyedes nadrágszárak ellenére is hosszabbnak tűnnek a lábai.

Képek: Edward Berthelot, Streetstyleshooters/Getty Images.

 

Noha a bő szárú háromnegyedes nadrág vagány, sportos szettekben éppúgy megállja a helyét, akkor mutat igazán csinosan, ha nőies fazonokkal találkozik az öltözékben. Az elegáns stílus ugyancsak jól passzol hozzá, és nagy előnye, hogy nemcsak hőségben, hanem hűvösebb nyári napokon is remek alapot nyújthat a sikkes összeállításokhoz.

Amennyiben bokapántos szandállal viselnéd, a legideálisabb megoldás, ha bézs vagy nude árnyalatú, testszínű kreációt választasz hozzá, különösen mintás nadrághoz.

A színritmus kialakítása az öltözékben, valamint a monokróm színválasztás szintén hozzájárul a nőies, csinos összképhez, és azon túl, hogy stílusosabbá teszi a szettet, az előnyös összképet ugyancsak megtámogatja.

Kiemelt kép: Streetstyleshooters/Getty Images.

Cikkfotók: Kirstin Sinclair, Edward Berthelot, Streetstyleshooters/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés