A letisztult stílus kortalan, időtálló, és a legkevésbé sem unalmas, ezek a magyar tervezők csodásan ötvözik a kifinomult nőiességet a klasszikus és modern formavilággal. A visszafogott elegancia ugyanúgy tükrözhet egyediséget, de sohasem tolakodóan harsány.

hirdetés


Nincs is annál szebb, mint amikor egy nő úgy tereli magára a figyelmet, hogy közben nem kirívó. A visszafogottan elegáns darabok sokkal többet mondanak rólunk, mint gondolnánk. Határozottságot, harmóniát és letisztult személyiséget sugallnak. Ha tudjuk, mit miért hordunk, és az milyen körülmények között készült, akkor bizonyos, hogy nem csak a látszatért öltözködünk.

Hazánkban is egyre többen érdeklődnek a kortárs ékszer- és táskakészítők munkái iránt, a zero waste, vagyis pazarlás nélküli szemlélet a ruhatár tervezésében is teret nyer. Már nem csak az a fontos, hogy egy adott kiegészítő és ruhadarab jól néz ki, hanem az is, hogy ki készítette és a termék milyen úton jutott el hozzánk.

Szeretjük tudni, honnan származik a textil, az ötvösmunkákhoz használt ezüst, a táskákhoz keresett bőr vagy vászon. A vásárlók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy tiszta forrásból érkezzenek a felhasznált alapanyagok, az elkészült ékszerek, táskák és ruhák pedig kortalanok legyenek, miközben abszolút megfelelnek a kortárs divat törekvéseinek. Az utóbbi időben egyre fontosabb, hogy a szekrényekbe és polcokra magyar tervezők egyedi darabjai is kerüljenek.

Magyar tervezők, akik az időtlen, letisztult stílus hívei

A viselhető gondolat: Fekete Fruzsi

Szirmok, levelek és végtelen hurkok alkotta ékszerek, amik tökéletesen kifejezik a női lélek sokrétűségét. Fekete Fruzsi leheletfinom ékszerei nem csupán tárgyak, hanem gondolatokat, érzéseket közvetítő üzenetek a külvilág felé. Fruzsi alkotásai egyszerre romantikusak, mégis letisztultak és lendületesek, viselőjükről a nagy betűs nő képét festik, aki számára a kevesebb néha több.

Képek: Liszkay Lilla/Fruzsi Fekete Jewelry.

 

Legyen szó reggeli rohanásról a munkába, vagy épp egy esti rendezvényről kétségtelenül az ékszeres doboz kedvenc darabjai azok, amik minden alkalommal feldobják a megjelenést. Fruzsinak határozott elképzelései vannak arról, milyen egy időtálló, klasszikus szépséget sugárzó ékszer, ami akár többféle ruhához is jól viselhető.

Képek: Gaál Dániel/Fruzsi Fekete Jewelry.

 

Az ékszerkészítő a zero waste szemlélet jegyében dolgozik, vagyis csak annyi alapanyagot vásárol, szinte grammra pontosan, amennyit fel is használ. Minden alkotása egy ősi technikával az úgynevezett viaszveszejtéssel készül műhelyében. Az eljárás során a viaszból mintázott formát öntik ki ezüstből, amely magán viseli alkotójának minden apró kéznyomát. Ez teszi még egyedibbé minden egyes alkotását.

Kép: Liszkay Lilla/Fruzsi Fekete Jewelry.

 

– A kortárs ékszer a képző- és az iparművészet határán mozog, egy hihetetlenül izgalmas jelenség. Az ékszer megszokott fogalma kitágul: ezek inkább hordható szobrok, viselhető műalkotások, mintsem mindennapi viseletre szánt darabok. Gondolatokat közöl, gondolatokat ébreszt, meghökkent és kérdéseket vet fel. Akkor tetszik igazán egy kortárs tárgy, ha minden egyes eleme – az alapanyag, a forma, a kidolgozottság minősége – segít abban, hogy megértsem a gondolatot, ami a tárgy mögött húzódik. – osztja meg gondolatait Fekete Fruzsi, hogy milyen szerinte a kortárs ékszer.

Kép: Liszkay Lilla/Fruzsi Fekete Jewelry.

Ruhák hús-vér nőkre tervezve: PLIÉ

A PLIÉ brand 2020-ban jött létre, ezalatt pedig sokat finomodott és folyamatosan alakult. Két éve megtalálta küldetését. A magyar márka célja, hogy a kifinomult, letisztult stílust népszerűsítése a nők mindennapi öltözködésében. A PLIÉ ruhákat úgy tervezik és alakítják ki, hogy azok kiemeljék a nők természetes szépségét, közben pedig kényelmes viseletet biztosítsanak, a lehető legtöbb élethelyzetben.

Képek: Kecskés Márton/Plié.

 

Stílusukat tekintve letisztult, egyszerűségre törekvő modellek. Jellemzően egyszínűek, így könnyen beilleszthetők a meglévő ruhatárba. Anyaguk szinte kizárólag természetes, magas minőségű len, pamut, gyapjú, selyem vagy viszkóz. De ami a legszimpatikusabb a PLIÉ márkában – azon kívül, hogy igyekeznek minél kevesebb hulladékot termelni –, hogy megbecsülik a dolgozóikat. Szakembereik pedig szeretik a szakmájukat, és fontos nekik, hogy egyedi ruhák kerüljenek ki a kezük alól.

Kép: Kecskés Márton/Plié.

Sokoldalú minimalizmus: AGNESKOVACS

Egyedi formavilágú, letisztult táskák és kiegészítők prémium minőségű anyagokból – erről ismert az AGNESKOVACS márka 2011-es alapítása óta. A névadó készítő alapelve, hogy egyszerűségre, tisztaságra és tömörségre törekszik a dizájn terén, de közben figyelembe veszi a funkcionalitást.

Képek: Oleg Borisuk/AGNESKOVACS.

 

Minimalizmusa sokoldalú, mint a modern nő, aki többféle szerepben is önmaga tud lenni. A magas minőségű, olasz bőrökből készülő táskákat egyetlen lapból, hajtások és merevítések által nyerik el végső formájukat, amit minimális varrás rögzít – ezzel is erősítve az időtállóságot.

A minimalista stílus kedvelői azért ragaszkodnak Kovács Ágnes táskáihoz, mert azok minden felesleges részlet elhagyásával valósulnak meg. Puritán luxust képviselnek, olyan finom színárnyalatokkal, melyek szépen kiegészítenek bármilyen ruhaösszeállítást.

Képek: Oleg Borisuk/AGNESKOVACS.

 

A letisztult stílus lehet nagyvárosi és modern, klasszikus, örökérvényű elemekre alapozva, de éppúgy az időtálló eleganciát is magába foglalja, ahogy a magyar tervezők darabjaiból is kitűnik.

Kiemelt képek: Oleg Borisuk, Gaál Dániel, Kecskés Márton/Agneskovacs, Fekete Fruzsi, Plié.

Cikkfotók: Liszkay Lilla, Gaál Dániel/Fekete Fruzsi, Kecskés Márton/Plié, Oleg Borisuk/Agneskovacs.

  • Megosztás:
hirdetés