A téli hónapokban a természet sem ontja színeit, és hajlamosak vagyunk sötétebb ruhákba bújni. Ám még a komorabb, egyszerűbb szettek is felvillanyozhatók néhány színpompás, derűs aprósággal, amelyek a hangulatra és a megjelenésre egyaránt jó hatással vannak. Ezek a magyar tervezők garantáltan felpezsdítik a szürke mindennapokat különleges darabjaikkal, a színes kiegészítők ugyanis képesek arra, hogy izgalmassá varázsolják a megszokott összeállításokat.

hirdetés

A színes kiegészítők tarolnak idén: magyar tervezők, akik felpezsdítik a téli napokat

A dopamine dressing trend, vagyis az élénk színű ruhák és kiegészítők népszerűsége a 2021-es és 2022-es év válasza a hosszan elhúzódó pandémiás időszak búskomorságára. Az élénk színek látványával, valamint a viselésükkel együtt járó jó érzés dopamint, vagyis boldogsághormont termel az agyban, amelynek testi és lelki értelemben egyaránt számos pozitív hatása van. A színek jótékony hatását a hazai tervezők dizájnerdarabjain is megtapasztalhatjuk.

„Élénk, élettel teli”: IKIIKI

Horányi Kinga igazi úttörő az ötvösművészet területén. Káprázatos színű és textúrájú alkotásai nemesfém haböntéses technológiával készülnek. Kinga a fémhab formai sajátosságát különböző felületkezeléssel és festéssel hangsúlyozza ki, érzékeltetve a felszín és a járatok mélységeinek kontrasztját. Az IKIIKI ékszerek vidám hangulatát és színpompásságát különböző színű festékek felvitele és visszacsiszolása, majd ezeknek szükségszerű megismétlése adja.

– Alapvetően ösztönösen nyúlok a színekhez. Többségében hideg színeket használok, amiket egy-két flour árnyalattal és meleg tónussal fűszerezek. Az egyetemi évek alatt találkoztam az alumíniumhabbal, amit önmagában is nagyon izgalmas struktúrának találtam, de rögtön úgy éreztem, hogy színekkel megtöltve komplex összhatást tudnék létrehozni az ékszerekben. Mindig is vonzott a monokróm világ, a sokszínű ékszerkollekció mellett az utóbbi időben egy letisztultabb vonallal is kísérletezem, ami a drágakövek színeire épül – vallja a tervező, akinél maga a márkanév is színekhez kapcsolódik, ugyanis az ikiiki egy japán szó, aminek jelentése élénk, élettel teli.

Képek: IKIIKI.

 

Kép: IKIIKI.

 

Képek: IKIIKI.

 

Vidámság a hétköznapokban: Pleasure is pretty

Kovács Adri, a Pleasure is pretty tervezője a nyolcvanas és kilencvenes évek popkultúrájából merít ihletet. A márkával nem követ semmilyen trendet vagy elvárást, itt az egyediség és ennek bátor felvállalása az egyetlen szabály. A tervező fő mozgatórugója a színekkel való játék, ami minden egyes darabban benne van. Adri kezei között a szabási hulladékból mentett anyagok is új életre kelnek hogy övtáskák, felsők és kesztyűk formájában szülessenek újjá.

– Belőlem mindig más érzést hoz elő egy-egy szín, attól függően, mikor, hogyan és mivel kombinálom. A színes öltözködés felszabadító. Időről időre vannak slágerpárosítások, az elmúlt hónapokban gyakran előkerül a pink-türkiz-napsárga trió. Tervezéskor egymás mellé rakom az anyagokat, kellékeket, általában több variációt is kipróbálok, és amelyik a leginkább izgalmasnak tűnik számomra, az lesz a nyerő. Ez mindig intuitívan működik nálam – mesélt Adri a tervezési folyamatról.

Képek: Pleasure is pretty.

 

Kép: Pleasure is pretty.

 

Egyedi, színpompás és időtálló: Vengru

A Vengru bőrtáskái és kiegészítői is az egyediségről és az egyéniségről szólnak. Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás tervező párosa nem az aktuális trendekre és szezonokra alapoz, hanem a tényleges vevői igényekre. Koncepciójuk fókuszában a variálhatóság és az egyéni ötletek megvalósítása áll. Vásárlóik egy 3D-s tervezőprogram segítségével saját maguk tervezhetik meg és alakíthatják stílusokra az alapdarabokat, amelyek egymással és az új kollekció statement darabjaival is jól variálhatók. Bogi és Tamás minden egyes kollekciójában bátran és játékosan kísérleteznek a geometriai formákkal és a színkombinációkkal, ettől kapnak munkáik jól felismerhető, egyedi karaktert.

– A Vengru bőrtáska és kiegészítő márkánk fókuszában az egyediséget kedvelő vevők igénye és kreativitása áll. Számukra az a legfontosabb, hogy a megrendelőink minőségi, örök értékű darabokat és egyedit alkossanak – mondta Tamás. – Minden egyes darab minőségi olasz bőrből készült, magyar bőrdíszműves szakemberek keze munkája, kis szériában készített bőrtermék – folytatta Bogi.

Képek: Vengru.

 

Kiemelt kép: IKIIKI.

Cikkfotók: IKIIKI/Pleasure is Pretty/Vengru.

Forrás: IKIIKI/Pleasure is Pretty/Vengru.

  • Megosztás:
hirdetés