Bár ma már az élénkebb tónusok is helyet kapnak az átmeneti szezon kínálatában, a hagyományos, komorabb őszi színek sem merülnek feledésbe, melyek szinte már bebetonozták magukat a divatkollekciókba. A barna, a szürke és a fekete most helyreigazítja rossz renoméját, ugyanis hiába tartja úgy mindenki, hogy öregítő hatással bírnak, ez a kijelentés nem minden esetben helytálló.

hirdetés

Igaz, az őszi-téli szezonnak visszatérő elemei a komor árnyalatok, némelyik semleges színnek régről megmaradt előítéletekkel kell megküzdenie. Ugorjunk egy kicsit vissza az időben: a barna, a fekete és a szürke valamikor a nyolcvanas években került a perifériára, amikor az uniformizálódást szorgalmazó konfekcióipar mellett megjelentek a divatkavalkádot felvonultató butikok.

A fiatalok már a magazinokban látott kreációkat keresték, míg az idősebb korosztály tagjai beidegződésből vagy praktikusságból, gyakran a konfekciódarabok mellett döntöttek. Az olcsóbb áruházakban bizonyos kor felett szinte csak sötétkék, szürkés és barnás anyagokkal találkozhatott az ember, ráadásul a fazonok sem ütötték meg a mai friss és fiatalos szemlélet mércéjét. Azok a holmik tényleg jóval öregebbnek mutatták viselőjüket, de többnyire nem csak a silány, szintetikus anyagok, és a lehangoló színösszetétel miatt.

A mai divatban már nincsenek korhatárok, bárki, bármilyen színű ruhát viselhet. A barna, a fekete és szürke megmaradt ugyan az őszi terítéken, de elképesztően sikkes és nőies szabásokhoz csatlakoznak. A barna és a szürke egyaránt lehet hideg vagy meleg tónusú, ráadásul mindkét színnek sokféle árnyalata létezik, melyek közül bárki megtalálhatja a hozzá leginkább passzolót.

Nem kell megijedni tőlük: a komorabb őszi színek remekül variálhatóak

A kávébarnával ellentétben, az arany-, a gesztenye-, a mustár-, és a kapucsínóbarna nem teszi morózussá, fáradttá és tartózkodóvá a megjelenést. Sőt, ezek a tónusok nagyon jól kombinálhatóak élénkebb rokonárnyalataikkal, ráadásul monokróm öltözékben, és fekete mellé társítva sem unalmasak.

A fiatalos, sikkes összhatásban persze, a divatos fazonoknak is nagy szerepe van.

A szürke és a barna násza a legtöbb nő számára elképzelhetetlen, ha stílusos öltözékről van szó. A Burberry azonban két, lazúros színváltozatot vett alapul a 2021-es kollekciójában, melyek légiesen könnyedek, így még a férfias szabások ellenére sem fullasztják meg a nőiességet.

Bármennyire furcsán hangzik, a szürkétől nem áll távol a friss hatás, persze szüksége van egy kis segítségre. Derítő színekkel összeboronálva, esze ágában sincs sápasztani az embert – ez lehet a fehér, vagy a világos drapp. Egy ilyen öltözékhez persze, a finom smink éppúgy hozzátehet némi pluszocskát, de vibráló kiegészítőkkel is meg lehet támogatni a vidám összhangot. Az sem baj, ha letisztult szettben gondolkodsz, melyben a fekete úgyszintén főszerepet kap. Ilyenkor érdemes nagy hangsúlyt fektetni a lágy harmóniára.

Eltérő anyagokkal is trükközhetsz: a bordás kardigánt például remekül feldobja az enyhén fényes anyagú, lágy esésű nadrág. A melegebb szürke tónusokhoz jól passzolnak a bézs alapú kiegészítők, ha a visszafogott, puha színhatás a cél.

Ezek a barna árnyalatok jól megférnek egymással, kár lenne szétválasztani őket. Rokonok, de afféle áldott jó természettel megáldva, így nem igazán vesznek össze. Fehérrel még lágyabbá teheted a csokoládékrémszerű összhangot.

A fekete szett sem gyászos, ha menő cuccokkal alapozod meg az öltözéked. A bőrhatású anyagok segítségedre lehetnek ebben. Ugyanez a helyzet a grafitszürke és a fekete kombinációjával, amit itt a stílusmix dob fel igazán.

A blogger megmutatja, miért kifizetődő az egyszerű szürke szett. Figyeld csak, hányféleképpen viselheted!

Kiemelt kép: Jeremy Moeller/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés