Az állatmintás ruhák megunhatatlanok, így időről időre felbukkannak a divatban, de mindig új oldalukat csillogtatják meg. Lehetnek extravagánsak, sikkesen nőiesek és lehengerlően vagányak, csak rajtad áll, hogyan és mivel kombinálod a különféle darabokat. Ám nem árt az óvatosság, mert a túlkapások könnyen közönségessé tehetik az öltözéket.

hirdetés

Bár a hüllőminták sem vonulnak teljesen háttérbe, idén az ocelot- és zebramintázatok kapnak nagyobb figyelmet. A városi dzsungel-feeling tovább foglalkoztatja a tervezőket, a minták variálásához és a szabásvonalakhoz pedig a kilencvenes évek szolgáltatja a legtöbb inspirációt. A szafarik adta szabadságérzet és a vadonban  rejlő titokzatosság mind-mind becsempészhető a szürke mindennapokba az öltözékeinkkel, ha beszerzünk néhány állatmintás ruhadarabot.

Mivel karakteres, extrém mintákról van szó, adott esetben jól, vagy akár rosszul is elsülhet az alkalmazásuk. A mozgalmas, szemet rabul ejtő printek esetében különösen fontos az öltözék színharmóniája, ettől még vagány felfogásban is el lehet sütni a leopárdpöttyöket vagy a zebracsíkokat, úgy, hogy ütős legyen az összhatás, de semmiképp sem kaotikus, rendezetlen, vagy közönségesen kirívó. Mutatunk pár remek példát, ha szívesen kitűnnél a tömegből!

Az állatmintás ruhák újra divatosak: inspiráló tavaszi szettek

Akár kicsi, akár nagy felületen csepegtetsz állatmintát a szettedbe, fontos, hogy ne keverd túlzottan a különféle printeket. A leopárd- és tigrismintás műszőrme domináns idén, így az átmeneti kabátok között is rábukkanhatsz rövid fazonú dzsekikre, vékony bélelésű kabátkákra. Néha az is elég, ha csak egy galléron, táskán, vagy bokacsizmán köszön vissza az ocelot- vagy hüllőbőr mintázata.

A zebracsíkok is együtt mutatnak jól, megegyező, vagy hasonló színalappal. Tavasszal ingeken, dzsekiken, szaténszoknyákon, táskákon és cipőkön egyaránt felbukkanhat ez a mintázat, ami mozgalmasságot visz még a monokróm és kéttónusú öltözékekbe is. A legkülönlegesebb verziók között a marhabőr foltjainak utánzatát, valamint a zsiráf-, teknős- és kígyómintákat köszönthetjük újdonságként, melyek kis mennyiségben is elképesztően feldobják a nőies és vagány szetteket.

 

Ha úgy érzed, az állatmintás ruhák viseléséhez néha használati utasítás kell, ezek a szempontok segíthetnek:

  • Egyszerre egy printet viselj, ne vegyítsd a pöttyös, csíkos és nagy léptékű, foltos mintázatokat.
  • Mondj igent a kiegészítőkre! Sokszor elég egy táska, cipő vagy tárca is ahhoz, hogy egy kis extravaganciát vigyél az alapvetően letisztult szerelésedbe.
  • Ha nem természetes tónusokat kombinálsz, hanem az állatminták színezett verzióját viseled, akkor natúr, tompa színeket társíts mellé.

Az állatvédelem és a fenntarthatóság jegyében

Az állatvédelem jegyében, egyre kevesebb divatmárka használ valódi, állati eredetű bőrt a ruhák elkészítéséhez. Napjainkban pedig már az is előfordul, hogy a műbőröket vegán változatok váltják fel. Ez utóbbi mind tapintásában, mind textúrájában nagyon jól utánozza az eredeti bőr külső tulajdonságait, ráadásul roppant kényelmes viseletet biztosít.

Kiemelt kép: Daniel Zuchnik, Christian Vierig, Gilbert Carrasquillo/Getty Images.

Galéria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés