A divat gyorsan változik, néha visszatér korábbi forrásaihoz, de sohasem állandó. A Dior kezdeményezésével nem csak egyedülálló, hanem maradandó táskák születnek a művészek keze nyomán, akik kézműves alkotássá alakítják át a klasszikus Lady Dior táskafazont.

hirdetés

A Dior Lady Art projektet 2016-ban indította újtára a divatház, a brit művész, Marc Quinn együttműködésével, aki először vett részt a kollaborációban. A divat és a művészet ötvözése sosem volt idegen a francia luxusmárkától, hiszen haute couture kreációinál rendre felbukkannak az aprólékos, kézzel díszített elemek, melyeken hosszú hónapokon keresztül dolgoznak a speciális kézművesek.

A Lady Dior táska a divatház egyik állandó, időtálló darabja, melynek klasszikus fazonját divatos steppelés díszíti, míg nőiességét a logóból kirakott úgynevezett charmok fokozzák. Ez a letisztult dizájn tuti befutó, mindenhez passzol, modern és elegáns egyszerre, miközben az ötvenes évek hangulatát is megidézi. Négy évvel ezelőtt azonban óriási ötlet pattant ki Maria Grazia Chiuri fejéből, hogyan lehetne nem csak maradandóvá, hanem egyedivé, minden ízében különlegessé varázsolni a népszerű táskafazont.

Az első, 2016-os kollaboráció óta, már az ötödik szériánál tart a Dior Lady Art kapszulakollekció, és minden alkalommal 10 művész gondolja újra, és alakítja át a rendelkezésére álló ikonikus kézitáskát. A világ minden tájáról kutatják fel a vállalkozó szellemű művészeket, akik saját kultúrájukat, személyiségüket, és egyéni inspirációikat is beleszövik a táskafelületen megjelenített alkotásaikban.

Így minden darab egyedülálló metamorfózison megy keresztül, melynek során a hímzéseknek, lenyomatoknak, festéseknek, patchwork- és kollázstechnikáknak köszönhetően, a szimpla divattárgy viselhető műalkotássá avanzsál.

Csak, hogy néhány művészt említsünk a korábbi kollaborációkból: Joana Vasconcelos, Wang Guangle, Mickalene Thomas, Athi-Patra Ruga, Raqib Shaw, Jia Lee, Eduardo Terrazas, Rina Banerjee, Marguerite Humeau, Kohei Nawa, és Maria Nepomuceno is részt vett az alkotófolyamatban, és mind nagyon különbözően formálták újra az ikonikus táskafazont.

Műalkotások a kézben: csodás táskák a Dior új művészi kollekciójából

Idén már az ötödik széria tartja lázban a művészet és divat kedvelőit, ami újabb csodás kreációkkal kecsegtet. A Dior kezdeményezésével tényleg örök darabok születnek, melyek nem csupán modern kiegészítőkként működnek jól, hiszen egytől egyig beillenének a kiállítási műtárgyak közé.

Idén a dél-afrikai művész, Chris Soal is csatlakozott a kreatív csapathoz, aki a trompe-l’oeil ábrázolási műfajt csempészi bele alkotásaiba. A festészetben ez a kifejezés azt jelenti, hogy a művész megtévesztő, a szemet becsapó módon tárja elénk a valóságot.

 

Soal a természet képződményeit utánzó, hétköznapi tárgyakból készített installációkkal díszíti a Lady Dior táskákat, melyek teljesen újjászületnek a meglepő textúráktól. Kedvencünk a fémkupakokból összerittyentett, kagylóhatású dombormintázat, valamint a fogpiszkálókból kreált díszítés, ami olyan hatást kelt, mintha szőr borítaná a táska felületét, vagy valamiféle tengeri fűféle lenne.

A limitált kiadású kollaborációk korábbi darabjait is érdemes szemügyre venni. Tényleg izgalmasak és csodaszépek!

Kiemelt képek: Dior.

  • Megosztás:
hirdetés