A legtöbb dizájnertáska méregdrága, a különlegesebb darabok árfekvését ugyanis nem az átlag pénztárcákhoz szabják a tervezők. Ám egy agyafúrt bloggerpáros megtalálta a módját annak, hogyan tehetik mindenki számára elérhetővé a csúcsdivat ikonikus kiegészítőit úgy, hogy közben az újrahasznosítás előnyeit is népszerűsítik.

hirdetés

A Camera60 Studio olasz barkácspárosa nem ismer lehetetlent, ha háztartási és divatipari hulladékokat kell hordható, viselhető, stílusos táskafazonba foglalniuk. Chiara Rivituso és Matteo Bastiani tavaly októberben indították útjára közös Instagram-profiljukat, amellyel a fenntarthatóbb, pazarlásmentes életstílusról alkotott jövőképüket népszerűsítik.

Bár elsősorban a kreativitásra és a szórakoztatásra fektetnek hangsúlyt, játékos kollekciójuk komoly üzenettel bír. Chiara azt nyilatkozta a Vogue-nak még nyáron, hogy arra szeretnék inspirálni az embereket, hogy alkossanak a túlköltekezés és a pazarlás helyett, illetve nem titkolt céljuk, hogy a divatmárkák ösztönzésével a tervezőket is abba az irányba terelnék, hogy meglássák a lehetőségeket az újrahasznosításban.

Dizájnertáska dobozból, irtó stílusosan: újrahasznosítás mesterfokon

A bloggerpáros projektje egészen elképesztő, ugyanis a McDonalds, az Amazon, a Tesco, és más ismert multik csomagolóanyagaikból, nejlonszatyraikból és papírdobozaikból állítanak össze használatra alkalmas táskákat, méghozzá nem is akármilyeneket, hiszen olyan nagy márkák divatos fazonjait másolják le, mint például a Dior, a Chanel, a Fendi, a Prada, vagy a Jacquemus.

A retikülök részeit műanyag és papírhulladékból szabják ki, ám kizárólag tiszta, gyűrődésmentes alapanyagokat használnak erre a célra, vagyis nem a kukákból halásszák ki a nejlonokat, illetve a csomagoló- és papírdobozokat.

A koronavírus berobbanásával új irányt vett az anyagbeszerzésük, ezáltal friss perspektívák nyíltak meg előttük: átálltak a háztartási szemét felhasználására, vagyis mindent begyűjtöttek a kukoricapelyhes, kekszes, és cipőtartó dobozoktól kezdve a sörös kartonokig, de a megrendelt áru kiszállításához használt bélelt borítékokat, illetve az áruházak nejlonszatyrait is sorra vették az alkotásnál.

Matteo a technikai részt találja ki, míg Chiara afféle minta- és termékfejlesztő munkát végez. A táskák összeállításában mindketten részt vesznek, ami gyakran aprólékos pepecselésből áll. Bár a fazonokat egy-egy ikonikus dizájnertáskáról mintázzák, szeretnek újítást vinni a kis részletekbe.

A Fendi bagett típusú kreációját például a McDonalds festett kartondobozaiból valósították meg, így a táska csatjaként a gyorséttermi lánc logója szolgál. A szabásnál azt is figyelembe vették, hová fognak esni a színes részletek, vagyis nagyon odafigyelnek az összhangra és az igényes, kreatívan megoldott kivitelezésre.

Sok fazonnál az eredeti táskáknál is használt láncokat, bőrhatású szíjakat és megerősítéseket, valamint festést, és díszvarrást alkalmaznak, de eltökélt szándékuk az olyan technikák kifejlesztése és megvalósítása, melyekhez nem kell más, kizárólag csomagolóanyag.

Ezek a táskák valóban működőképesek, avagy hordhatóak, hiszen a papíranyagokat is vízhatlan réteggel kezelik, bár nyilván nem bírnak el sok cuccot, és valójában nem is eladásra készültek.

Bár szép kis kollekciót hozott már össze a barkácspáros, különleges darabjaikkal nem a haszonszerzés az elsődleges céljuk, hanem az újrahasznosítás filozófiájának terjesztése.

A kíváncsiság és a kihívás hajtja őket, hogy megtalálják a válaszokat arra a kérdésre, hogyan tudnák a mindennapi élet során kitermelt szemetet igényesen beépíteni a divatiparba, hogy mindkét területen csökkenteni lehessen a hulladékfelhalmozást és a pazarlást. Az ötlet szerintünk nagyszerű, az odáig vezető út pedig hosszú, de van értelme elindulni rajta.

Az olasz bloggerpáros egyébként elindított egy weboldalt, melyen megtalálhatóak az általuk elkészített táskafazonok szabásmintái, hiszen szeretnék, ha minél többen ráéreznének az alkotásban rejlő lehetőségekre. Más alapanyagokkal is dolgozhatsz, ha kedved szottyan saját, újrahasznosított táskát készíteni valamelyik menő táskakülönlegesség mintájára, sőt, egyéni ötletekkel cifrázhatod az elsajátított alapokat.

Kiemelt képek: @camera60studio/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés