A sapka akkor mutat a legjobban, ha jól passzol az arcfromához. Nem csupán egy praktikus kiegészítőről van szó, ami elengedhetetlen az őszi-téli hónapokban, hiszen akár a szerelés legizgalmasabb eleme is lehet. A melegebb napokon előkerülhet a kötött kis sportos, vagy a newboy és barett sapka.

hirdetés

Sokak számára csupán egy szükséges, praktikus kiegészítő, pedig az öltözék stílusfűszere is lehet a sapka. Manapság már rengeteg fazonnal, típussal találkozhatsz az üzletek polcain. Bár a kiegészítő nem vesztette el funkcióját, mégis nagy szerep jut a divatnak, főleg ősszel. Az átmeneti évszakban még nincs annyira hideg, ezért a széles karimájú kalapok, bájos barettek remek kiegészítései lehetnek a vastagabb anyagból készült világos ruháknak vagy garbóknak. A frizura is könnyedén mutatóssá válhat a divatos fejfedőkkel, megfelelő formázás mellett ugyanis nem lapítják le a hajat.

Divatos sapka minden arcformához

Fontos, hogy a sapka passzoljon az arcformához, hiszen egyes darabok kiemelhetik a magas homlokot, esetleg szélesebbnek mutathatják az arccsontot. A megfelelő fazon megtalálása nem egyszerű feladat, ezért adunk egy kis segítséget.

Ovális

Az ovális a legszimmetrikusabb arcforma, az, aki ebbe a típusba tartozik, kerek állformával rendelkezik. Arcának legjellemzőbb tulajdonsága pedig, hogy a homlok és az áll legmagasabb pontja egy vonalban helyezkedik el. Emellett a homlok magassága nagyjából megegyezik az arc alsó részével. Az ilyen arcformával rendelkező embereknek remekül állnak a nagyobb karimájú kalapok, illetve az egyszerű kötött sapkák.

Kerek

A kerek fejformával rendelkezők arcán a legszélesebb pont a két arccsont között van. Testsúlytól függetlenül apró almácskák lehetnek az arcon, az áll kevésbé szögletes, inkább kerek. Ennél az arcformánál előkerülhetnek a homlokot magasító sapkafazonok, így nem tűnik majd annyira szélesnek az orca. Ősszel jöhet a barett, amit kissé ferdén kell a fejre csapni, így optikailag keskenyíti az arcformát.  Ugyanígy a newboy sapka is csinos kiegészítése lehet a szettnek.

Szív alakú

A fordított háromszög vagy szív alakú arccal rendelkezőknek szélesebb a homlokuk és nagyon keskeny az álluk. Szintén jellemző a szélesebb arccsont. A sapkafazonok kiválasztásakor arra kell ügyelni, hogy a homlok szélessége ne kapjon nagy hangsúlyt. A hosszúkás szabású bojtos sapkák különösen előnyösek lehetnek, mert elveszik a figyelmet az áll és a homlok közötti különbségről.

Szögletes

Ezt a fejformát széles homlok és markáns, szögletes áll jellemzi. Az arc oldalt egyenes, ahogyan az áll is. Az ilyen típusba tartozó hölgyeknek érdemes olyan fejfedőt választani, ami elveszi az arc éleit, ezáltal lágyabbá teszi a megjelenést. Nem árt ívelt, gömbölyű fazont választani, ilyenek például a lekerekített szabású kötöttek, vagy a hangsúlyos, kerek karimával rendelkező kalapok.

Gyémánt

A gyémánt arcformát a legnehezebb felismerni, mivel ebben az esetben az arccsont határozza meg a kinézetet. Ez a legszélesebb pont az arcon, miközben jóval keskenyebb az áll és a homlok. A kerek sapkák ebben az esetben is szóba jöhetnek, ahogyan a barettet sem érdemes hanyagolni.

A megfelelő fazonú sapka remekül kiegészíti a megjelenést. A változatos őszi divatban pedig rengeteg sikkes darab színesíti a kínálatot. A színek, minták úgyszintén megjelennek, melyekkel remekül fel lehet turbózni a megjelenést. Az elegáns és a laza stílusban egyaránt megállják a helyüket a kiegészítők. További stílustippeket meríthetsz ebből a videóból.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés