Manapság egyre több vintage ruha tűnik fel a vörös szőnyegen, sokan a húsz évvel ezelőtti fazonokból inspirálódnak. Gyakran a hírességek sem az új kollekciókból válogatnak, hanem egy-egy régi sikerfazont szednek elő a múltból, ami abszolút újnak hat a couture elegancia világában.

hirdetés

A divattervezők minden szezonban lélegzetelállító kreációkat álmodnak meg, nem is beszélve a couture darabokról, amelyek jellemzően kézzel készülnek. Rengeteg munkaórába kerül az előállításuk, ezért legtöbbször csak megrendelésre készítik el a szakemberek a méregdrága kelmékből készült estélyiket.

A divatbemutatóra elkészített mintadarabokat szinte mindig megtartják, hiszen a különlegesebbekkel később kiállításokon találkozhatunk. Ám a régebbi kollekciók darabjai sokszor feledésbe merülnek, hiszen rendszerint az újdonságok kerülnek előtérbe.

Az utóbbi időben azonban új divathullám indult el a vörös szőnyegen gyakran megforduló modellek, színésznők köreiben. Egyre többen választanak 20-30 évvel ezelőtti ruhakreációkat egy-egy puccos eseményre. Óriási a kereslet a vintage estélyi ruhákra, olyannyira, hogy a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb márkája elérkezettnek látta az időt, hogy újjáélessze a korábban kedvelt fazonokat. A Mugler új kollekciója minden eddiginél merészebbre sikerült.

Celine Dion tavaly öltötte magára Thierry Mugler egyik vintage kreációját. A különleges, kövekkel kirakott páncélszerű body nagyszerűen állt az énekesnőnek.

Az egész őrületet még Kim Kardashian indította útjára még pár évvel ezelőtt, amikor elkért pár régebbi darabot a divatház gyűjteményéből. Ezután Cardi B jelent meg a híres Venus-ruhaként emlegetett darabban.

Különleges vintage ruhák, amelyek még mindig az újdonság varázsával hatnak

Ám nem Thierry Mugler márkája az egyedüli, mely hódít a vörös szőnyegen. Egyre több vintage ruha kap reflektorfényt, ezzel is bizonyítva, hogy vannak olyan gálaruhák, amelyek annyira időállóak, hogy sosem számítanak ódivatúnak vagy divatjamúltnak.

Bella Hadid a cannes-i filmfesztiválon egy 2002-es Jean Paul Gaultier-kreációt viselt, amit korábban Naomi Campbell mutatott be.

A fiatal manöken két éve úgyszintén a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén vonult végig egy régebbi ruhakölteményben, akkor a Roberto Cavalli 2005-ös kollekciójából választott egy piros estélyit.

Lily Rose Depp a Versace 1992-es kreációjából inspirálódott. A kicsit felújított fazont a Met-gálán viselte.

Zendaya úgyszintén szeret a múltból ihletet meríteni, legutóbb egy újragondolt, híres ruhát öltött magára, amit korábban Beyoncé viselt. A különleges, merész darab a Versace alkotása még 2003-ból, a színésznő kedvéért egy hosszabb szoknyával egészítették ki a fazont.

A fiatal színésznő szereti a nosztalgikus darabokat, idén tavasszal az Yves Saint Laurent 1982-es kollekciójából választott. A szoknyával kombinált selyemfelső igazán újnak hat.

Jude Law lánya, Iris a Roberto Cavalli egy korábbi darabját szellőztette meg, amit egy kicsit átalakítottak a számára.

A divat folytonos körforgásának köszönhetően ezek a gálaruhák kicsit sem hatnak régimódinak. Az extrém fazonok újra és újra célba találhatnak, az egyszerű szabású kreációkkal pedig nehéz hibázni, mert az efféle darabok sosem mennek ki a divatból, és évtizedekkel később is újnak tűnnek. Bár a vintage ruhák népszerűsége főként annak köszönhető, hogy manapság a múltban kotorásznak a trendek, ennek a divatláznak a terjedésével gyakorlatilag csökkenhetne a túltermelés, ami óriási nagy terhet ró a környezetre.

 

Kiemelt kép: Steve Granitz / Getty Images, thierrymugler_archives / Instagram. 

  • Megosztás:
hirdetés