Az új ruhák vásárlása sokszor nagy kiadást vonz magával, azonban a spórolás nem lehetetlen még akkor sem, ha divatos, sikkes holmikkal szeretnéd felturbózni a gardróbot. Tény, hogy a stílusújítás nem két fillér, ám amennyiben tudatosan vásárol valaki, nagyobb összeg maradhat a kasszában, mint az impulzív beszerzőtúra után. Ezek a hasznos tippek segíthetnek úgy átrendezni a ruhatárat, hogy ne kelljen egy kisebb vagyont kifizetni az újonnan vásárolt holmikért.

hirdetés

Az online tér és az üzletek is túlköltekezésre késztetnek

A ruhavásárlási szokások folyamatosan változnak, számtalan tényező befolyásolja őket. A gazdasági helyzet, a szezonváltás, valamint az újabbnál újabb divattrendek berobbanása rendszerint alakítja a vásárlási kedvet. Ezek mellett a közösségi média erős befolyásáról sem szabad megfeledkezni. A különböző közösségi platformokon látható fotók sokszor akaratunk ellenére is stílusújításra késztetnek minket. Habár manapság sokat változott a korábban tökéletesnek vetített varázsvilág, sokak számára a kifogástalan külsővel rendelkező és mindig fantasztikus szettekben megjelenő Insta-lányok látványa még mindig frusztráló lehet.

Az interneten, valamint a televízióban látható túlidealizált világ sokakat késztet folyamatos vásárlásra. Noha ma már minden posztnál meg kell jelölni, hogy a videó vagy képanyag fizetett reklámot tartalmaz, a tökéletes külső látványa sokakat tudat alatt befolyásol. Ha valakinek megtetszik egy szett, nem is kell sokat gondolkodnia. A legtöbb influenszer megjelöli, hogy honnan vásárolta az adott ruhadarabot, sőt, sokan még a konkrét linket is odabiggyesztik. Ennélfogva előfordulhat, hogy pillanatok alatt tele lesz a virtuális kosár. Az online vásárlás során ráadásul még kevésbé érezhető a fokozott pénzköltés súlyossága, hiszen az illető ebben az esetben fizikailag nem adja át a tíz- vagy éppen húszezres bankjegyeket.

No persze nem csupán az online térben fordulhat elő, hogy rengeteg felesleges holmit vesz az ember lánya egy rakás pénzért. A különböző üzletek elrendezése szintén arra készteti a gyanútlan vásárlót, hogy minél több felesleges cuccal álljon a kasszához. Sorban állás közben rengeteg kacat keresi új gazdáját, ilyenkor az emberek hajlamosak az ezredik pár zoknit, a cuki szemfedőt és a huszadik hajgumit is betenni a kosárba.

Bármilyen furcsán hangzik, a ruhák árán bizony-bizony sokat lehet spórolni. Ráadásul ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a divatos, sikkes megjelenésről és az aktuálisan menő holmikról.

 

Spórolás a ruhák árán: remek tippeket adunk

Habár való igaz, hogy a közösségi média világa gyakran felesleges vásárlásra készteti a gyanútlanul böngésző nőket, manapság érzékelni lehet némi változást a különböző platformokon. Rengeteg divatblogger posztol olyan videókat, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy bizony-bizony az olcsóbb ruhák is lehetnek elképesztően sikkesek és stílusosak. Sokan videó-összeállításban állítják egymás mellé a húzósabb árcédulával ellátott, illetve pénztárcakímélő darabokat. A különböző szetteket látva valóban nehéz lenne megmondani, hogy melyik a drágább összeállítás.

Manapság ráadásul a magas árkategória nem feltétlenül garancia a jobb minőségre. Olykor egy second hand üzletben tartósabb ruhadarabokra és kiegészítőkre lehet szert tenni, mint a high fashion márkák kínálatában. Ez a tendencia azonban nem általános, itt is, ott is ki lehet fogni silányabb és időtálló kreációkat.

A turikban valóságos kincsekre lelhet az ember

Való igaz, hogy a különböző turkálók kínálata igencsak eltérő lehet, gyakorlatilag bárki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló üzletet. A nagyobb turikban különböző stílusú holmik sorakoznak, a repertoár rendkívül változatos és izgalmas lehet. A kisebb helyek sokszor egy-egy tematikára szűkítik a lehetőségeket, vannak például vintage, retró turkálók, de számtalan más opció közül lehet válogatni.

Noha nem kevés türelem kell a készlet átböngészéséhez, megéri rászánni az időt. Sokszor sikkes, csinos, aktuálisan divatos darabokra lehet bukkanni, amelyeket csupán pár alkalommal viselt az előző gazdájuk, de a dizájnerholmik sem ritkák, és mindezt töredékáron szerezheted be. Az már csak hab a tortán, hogy a turis cuccokból egy kifejezetten egyedi ruhatár épülhet fel, ezek a ruhák nemigen jönnek veled szembe az utcán minden második napon.

A vállfás turkálók általában drágábbak, míg a kilós, hagyományos üzletekben olcsóbban szerezheted be a kincseket.

Érdemes elcserélni a megunt darabokat

A ruhák árán való spórolás akkor a legegyszerűbb, ha egy fillérbe sem kerülnek az újonnan beszerzett darabok. Bizonyára sokaknak van olyan ismerőse, barátnője, aki hasonló méretű ruhákat visel. A megunt, ám még hordható cuccokat célszerű elcserélni másokkal, így a csinos holmik nem kerülnek végleg a szekrény mélyére, és nem gondolod majd azt, hogy felesleges pénzkidobás volt megvenni őket.

Az interneten, közösségi médiás felületeken szintúgy rábukkanhatsz hasonló, szervezett programokra. Különböző egyetemeken, munkahelyeken, de akár más tematikára épülő csoportokban is megszokott, hogy kijelölnek egy-egy napot, amikor bárki beviheti megunt ruháit, és elcserélheti azokat más-más sikkes darabra. Érdemes figyelni ezeket a felhívásokat, hiszen sokat spórolhatsz, ha nem pénzért vásárolod meg az új cuccokat, hanem egy általad már nem viselt, unalmassá vált holmit adsz cserébe.

A meghirdetett garázsvásárok gyakran szintén ruhacserére szakosodnak, és legtöbbször nem csak ismerősök, hanem idegenek is részt vehetnek az eseményen. Érdemes figyelni, milyen méretű ruhák kerülnek be a választékba, erről a hirdetésben szoktak előzetes információt adni. Általában regisztrálni kell, és részvétel feltételeként megjelölik, hogy elcserélni kívánt ruházati cikkekkel érkezz, melyek hordható, jó állapotban vannak.

A közösségi médiának jó oldala is van

A különböző események szervezésén túl más előnye is van a közösségi médiának, ha a ruhák árán való spórolás a cél. A legtöbb népszerű platformon léteznek olyan csoportok, ahol töredékáron szerezhetsz be szinte alig használt ruhadarabokat. A legtöbb helyen képpel, árral töltik fel a csinos, sikkes holmikat, így szinte úgy működik az egész, mintha egy webáruházban böngészne az ember lánya.

A legjobb, hogy ezekben a csoportokban abszolút kétoldalú az interakció, így amennyiben egy konkrét dolgot vásárolnál, te magad is posztolhatsz a tagok számára. Ilyenkor célszerű egy olyan keresőposztot készíteni, amiben megemlíted, hogy milyen ruhadarabot vásárolnál, milyen méretben. Akár azt is odaírhatod, hogy milyen összeget tudnál rászánni, és voilà, garantáltan záporoznak majd az ajánlatok.

Az outletekben rengeteg holmira bukkanhatsz

Amennyiben valaki maximálisan elzárkózik a használt ruhák vásárlásától, célszerű outletekben nézelődnie. Ezekben az üzletekben teljesen új holmikat árusítanak, azonban sokkal kedvezőbb áron, mint a boltokban. Olyan ruhák szerepelnek a kínálatban, amelyeket nem tudtak eladni, vagy éppen csak pár méretben maradt belőlük. Számtalan outlet között válogathatsz. Vannak kifejezetten márkákra szakosodott verziók, de akadnak olyanok is, amelyeknek elképesztően színes és széles körű a kínálata mind a termékek stílusát, mind pedig a minőségét, árát illetően.

Ha valaki rajong a luxusmárkákért, azonban nem szánna hatalmas összeget a sikkes ruhákra és kiegészítőkre, célszerű egy designer outletet keresnie. Itt szintén teljesen új, azonban sokszor régebbi kollekcióban felbukkanó darabokra lehet szert tenni, természetesen sokkal olcsóbban.

Az sem mindegy, hogy mikor vásárolsz

A legtutibb tipp abszolút a vásárlás időpontjára vonatkozik. Noha az új ruhák beszerzése tökéletes megoldás lehet jókedv esetén, jutalom gyanánt, valamint a bánat enyhítésére, az impulzív vásárlást érdemes hanyagolni, ha spórolás a cél. A szezonváltások idején, kuponnapokon vagy épp a Black Friday alkalmával nagyon sok üzletben kedvezményesen juthatsz a kiszemelt darabokhoz. Habár a divat folyamatosan változik, az alapvető ruhadarabok, az örökzöldek garantáltan bevethetők a következő évben is. Éppen ezért érdemes lehet a tél végén megvásárolni a csinos kötött pulóvert féláron, és majd csak jövőre beépíteni a ruhatárba.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés