A személyes stílus kialakulása manapság egészen más úton halad, mint a közösségi média és az influenszerek népszerűvé válása előtt. Számos divatblogger és márka posztjai jönnek velünk szembe az interneten, ami erős hatással lehet a még kialakulóban lévő, de a már határozottan követett ízlésre is. A legtöbb nő a szó pozitív értelmében szeretne egyedi lenni, öltözködésével pedig igyekszik tükrözni személyiségét és ízlését.

hirdetés

 

Sokan mondják, hogy nem a ruha teszi az embert, azonban tanulmányok alapján az is bizonyítást nyert, hogy az első pár másodpercben bizony nemcsak a tekintet és a viselkedés, hanem úgy összességében a megjelenés és a stílus döntő lehet abban, mennyire tartunk megnyerőnek valakit. Nyilván az első benyomás sokat változhat a későbbiekben, amikor jobban megismerjük az illetőt, de a nonverbális kommunikáción kívül az öltözék éppúgy információkkal szolgálhat arról, hogy egy nő hogyan éli meg nőiességét, illetve miként viszonyul önmagához.

A sokat használt mondás leginkább arra irányul, hogy teljesen lényegtelen, drága vagy olcsó holmit visel az ember, vagy mennyire „festi magát” a ruházatával, attól még az marad, aki. És mindenképp a személyiség a legfontosabb!

Ám a ruhatár igencsak sokat árulhat el a viselőjéről, annak szándéka ellenére is. Nem mindegy, hogy milyen fazonú, színű és stílusú ruhákat visel az illető. Az emberek az első pillanatban csak a külső alapján ítélnek, s gyakran messzemenő következtetéseket vonnak le csupán az öltözködés alapján is. Ezért az önazonos stílusnak sokkal nagyobb szerepe van a pusztán divatkövető öltözködésnél.

Az egyéni, személyes stílus kialakulása azonban nem mindig zökkenőmentes, előfordul, hogy számos tényező akadályozza. Bizonyára sokaknál vannak elfekvőben olyan ruhadarabok, amik a megvásárlásukat követően a szekrény mélyén hevernek hosszú éveken át, és még az árcímke is ott virít rajtuk.

A legtöbb nővel előfordul, hogy az áruházban még tökéletesnek vélt darabot otthon már nem érzi magáénak, nem az ő stílusa, szorong és feszeng benne. Ekkor megjelenhet a lelkiismeret-furdalás, miszerint „ha már megvettem, muszáj hordanom”. Így a legtöbben elindulnak otthonról az egyébként kényelmetlen és énidegen ruhákban. A szorongás rögtön visszatükröződik a megjelenésen, az összkép nem lesz olyan tökéletes, ahogy a vásárlás előtt a boltban gondolták. Ilyenkor nem mindig a ruhával van a baj, érdemes kicsit a választás miértje mögé nézni.

Sokan próba nélkül viszik haza a ruhákat, hiszen kifejezetten fárasztó meló a huszadik fazont is megvizsgálni, hogy mennyire passzol az alakhoz, vagy valóban úgy mutat-e, ahogy az interneten egy influenszeren látták. Vannak szerencsés esetek, amikor az otthoni divatbemutató során legalább olyan tökéletes az összhatás, ahogy a képzeletükben megjelent. A ruha csinos, és magabiztosnak érzik magukat benne. Ám eléggé gyakori, hogy a nők otthon szembesülnek a ténnyel: ez a darab cseppet sem passzol a személyiségükhöz, stílusukhoz, sőt, előfordul, hogy az alakjukhoz sem.

A személyes stílus kialakulása könnyedén csorbulhat, ha ezek alapján vásárolsz

Megveszed a ruhát, mert máson nagyon jól áll – a közösségi média negatív hatása

Sokan esnek abba a hibába, hogy fellelkesülnek egy-egy ruha láttán, ha az valamely ismerősükön, barátnőjükön nagyon jól áll. Lehet, hogy a sikkes darab fazonja tökéletesen passzol, de vajon a személyiséghez éppúgy illeszkedik? Nem feltétlenül. Noha ezek a kreációk valóban csinosak lehetnek, előfordul, hogy otthon a tükörbe nézve már kifejezetten távolinak érződnek a személyiségtől.

A közösségi médiában divatfotók tömkelege jön szembe velünk minden egyes nap, így elkerülhetetlen, hogy bárki kiszúrjon magának egy csinos szoknyát, felsőt, vagy bármilyen más divatos ruhadarabot. Ráadásul manapság már a legtöbb influenszer megjelöli, hogy milyen márkájú kreációkat visel, illetve néha még azt is, hogy hol lehet beszerezni ezeket a menő cuccokat. Ennek köszönhetően bárki könnyűszerrel beszerezheti az adott holmikat, aki beleszeretett a fotón látott ruhába.

Ez gátat szabhat az egyedi, személyes stílus kialakulásában, mert sokan nem azt keresik, mi áll jól nekik, miben éreznék jól magukat, hanem egy divatos példaképet kívánnak követni, hogy másnak érezzük magukat, mint akik valójában. Az inspirációszerzéssel nincs gond, bárki a saját ízlése szerint formálhatja a mástól szerzett ötleteket, a gond akkor kezdődik, ha valaki mások ízlése, véleménye alapján kezd el öltözködni.

Impulzív vásárló vagy – nem átgondoltan építed a ruhatárad

A vásárlásfüggőség jelentős problémákat okozhat a mindennapok során. Az újabb ruhák beszerzésére irányuló addikcióval küzdő nők sokaságánál figyelhető meg az a jelenség, hogy csupán hirtelen felindulásból vásárolnak meg bizonyos darabokat.

Az indok lehet egy rossz nap, akár egy siker megünneplése is. A végeredmény általában az lesz, hogy otthon már cseppet sem tűnik olyan csinosnak, komfortosnak a ruha, és kicsit sem tükrözi az adott nő személyiségét. Ezek a darabok gyakran a szekrény mélyén végzik, és hosszú évekig heverhetnek elfeledve a gardrób legmélyebb polcain. Az egyedi stílus kialakításához egy jól átgondolt ruhatárra van szükség. Az impulzív vásárlás során ennek az ellenkezője történik.

Félsz attól, hogy mások mit gondolnak – a személyes stílus kialakulása garantáltan megreked

A mai világban sajnos egyre jellemzőbb a másik megszégyenítése, a cyber-bullying és egyéb bántalmazási formák. Sokan a külső alapján ítélkeznek, és ennek hangot is adnak. Bírálják mások ízlését, megjelenését, amellyel megpróbálják alapvető normaként beállítani azt a fajta öltözködést, ami a saját gusztusuknak megfelel. Régebben is észlelhető volt a társadalomban ez a jelenség. Gyakran kinézték azokat, akiknek egyedi stílusa volt, vagy nem volt pénze márkás darabokra.

Az öltözködés alapvető kulcsa lehet az önkifejezésnek, így amennyiben mások véleményétől tart valaki, biztosan nem alakul ki a személyes, egyedi ízlésvilága. Ha egy nő üzenni szeretne az általa viselt holmikkal, valamint tükrözni szeretné személyiségét és belső világát az általa választott darabokkal, nem szabad tartania a társadalom kritikus véleményétől.

A legújabb trendekhez való ragaszkodás nem sokat segít – elvész az egyéni ízlés

Szinte minden nő szeretne trendi és sikkes lenni, ezért a legtöbben igyekeznek valamilyen szinten követni az egyébként hullámzóan változó divatot. Nincs is azzal gond, ha valaki szeretné beszerezni a legmenőbb, ízlésformáló darabokat. Abban az esetben azonban, ha csak és kizárólag a legtrendibb cuccokkal lesz tele a gardrób, könnyedén elvész az egyéni ízlés és stílus. A legtöbb dolog tucattermék lesz a ruhatárban, ráadásul az aktuális divat nem minden esetben tükrözi a személyes stílust. A divatos darab attól válik különlegessé, ahogyan viseli az ember. Ez pedig stílus kérdése.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés