Az online vásárlás egyre népszerűbb, ma már sokan az interneten keresztül intézik a nagybevásárlást, az elektronikai cikkek beszerzését, és még a ruhákat is valamelyik népszerű webáruházban vadásszák le. Számos pozitív dolgot tudunk mondani a virtuális bevásárlótúrákról, ám időként előfordul, hogy a régen várt csomag mégsem azt rejti, amire számítottunk. A bakikat szerencsére könnyen el lehet kerülni, csak egy kis körültekintés szükséges hozzá.

hirdetés

Az online kereskedelem az elmúlt években hatalmasat fejlődött, a koronavírus-járvány miatt pedig egyre többen választották a rendelést. A boltbezárások érintették a legnagyobb divatmárkákat is. Bár az üzletek forgalma bizonyos esetekben alaposan megcsappant, a virtuális térben hatalmasat nőtt a bevételük. Ennek köszönhetően sokan döntöttek a szolgáltatások bővítése mellett, így manapság már sokkal átláthatóbbak az oldalak. Egyszerűbbek lettek az applikációk, választhatunk a fizetési formák, kézbesítési módok között.

Ezekre figyelj online vásárlás közben, ha divatcikkeket rendelsz

Szinte minden apró részét megnézhetjük a kiválasztott terméknek, elolvashatjuk az anyagösszetételt. Rengeteg fotót találunk a ruhadarabokról, így, mondhatni, kevés esély van a tévedésre. Sokszor ennek ellenére előfordul, hogy rosszul választunk, nem passzol a méret, a szín, vagy az anyaggal nem vagyunk megelégedve. Ez sokaknak elveheti a kedvét a rendeléstől. Ha becsúszik egy-egy hiba, attól még nem kell feltétlenül lemondani az online vásárlás öröméről, csak körültekintőbben kell válogatni.

Megfelelő méret

A megfelelő méret kiválasztása a legfontosabb. Ehhez mindenképpen ismerned kell a pontos méreteidet, hiszen így az adatokat összehasonlíthatod az adott márka mérettáblázatával. Ezt vásárlás előtt mindig böngészd át, mivel előfordulhat eltérés. Egyes márkák nagyobb darabokat gyártanak, míg mások kisebbeket.

Szintén nagy segítség lehet, ha megadod a méreteidet a weboldalon. Így a rendszer a hasonló paraméretekkel rendelkezők vásárlási tapasztalatai alapján ajánl méretet. Ezt természetesen nem muszáj megvásárolni, de kiindulási alapnak mindenképpen jó.

Ha bizonytalan vagy, használhatsz méretkalkulátorokat vagy testmérő applikációkat, melyek segítik az online vásárlást.

Értékelések

Sok webshop esetén már a vásárlás után adhatsz le értékelést, leírhatod a tapasztalatokat. Ez a későbbi vásárlók számára segítség, ahogyan a nézelődést is megkönnyíti. Mielőtt bekerül a kiválasztott termék a virtuális kosaradba, mindenképp olvasd el a véleményeket, hiszen előfordulhat, hogy a pulcsi oversize, így elég belőle egy számmal kisebb.

Ezzel megspórolsz egy cserét. Ha valakinek problémája volt a kiszállított ruhadarab vagy kiegészítő anyagával, méretével, vagy színével, arról biztosan tudomást szerezhetsz a vélemények között. Legtöbbször a kommentszekcióban értesülhetsz arról, hogy a fotón látható ruhaárnyalattól picit eltér a valóság, vagy, hogy a felső hasvillantó szabása alacsony nők esetében sajnos derékig ér.

Szűkítsd a keresést

Ha egy konkrét dolgot keresel, akkor jobb, ha leszűkíted a kategóriákat, színt, méretet. Így sokkal kevesebb terméket hoz fel a weboldal, jobban átlátod, és könnyebben találhatod meg az ízlésednek megfelelő darabot.

Sok oldalon saját listát tudsz összeállítani magadnak a neked tetsző termékekből, így könnyebben tudod intézni a válogatást, mielőtt a kosaradba tennéd a holmikat. Egy darabig megőrzi a rendszer a megjelölt holmikat, ennek köszönhetően, ha alaposan megfontoltad, mely darabokat vásárold meg a listádról, nem kell újra előhalásznod őket a kínálatból, hanem egy mozdulattal át is teheted a kosaradba.

Olvasd el a címkét

A webáruházak esetében a termékről részletes leírást kaphatsz, ez tartalmazza többek között az anyagösszetételt is. Ezt a részt mindig olvasd el figyelmesen, hiszen ebből már következtethetsz az adott termék minőségére, és elkerülheted a felesleges pénzköltést. Tény, hogy megfogni nem tudod, de mégis sokat segít a választásnál.

Sok márka esetében a részletekre kattintva rengeteg információt tudhatunk meg, ezért erre érdemes időt szánni. Ruhák esetében sokszor az is döntő lehet, hogy a tetszetős kreáció hány fokon mosható, vagy kibírja-e a szárítógépet. Ha ki lehet nagyítani az adott ruhadarabról készült képet, mindenképp tedd meg.

Részleteiben láthatod így az anyag felületét, gyakran annyira jó felbontásban, hogy még a szövetekbe préselt szálak is jól látszanak. A részletes termékleírással összevetve következtetni tudsz arra, hogy mennyire vastag vagy vékony az anyag, illetve sokszor még a bolyhosodásra is fény derülhet.

Rendeld az üzletbe

Ha kinéztél egy terméket, és nem vagy benne biztos, esetleg kevés képet látsz róla, akkor az adott márka hozzád legközelebb eső üzletébe rendeld be a terméket. Így felpróbálhatod, közelebbről megnézheted a kiválasztott ruhadarabot vagy kiegészítőt, és helyből vissza is küldheted, ha nem megfelelő számodra.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés