A hajfestés manapság igazán egyszerű, hiszen rengeteg hajfesték, technika közül választhatunk. A tubusos, flakonos festékekkel, és persze egy jó szakember segítségével rövid idő alatt alatt feldobható a külső, vagy eltakarhatóak a deres szálak a frizurában. Ám, korábban közel sem volt ennyire egyszerű dolguk a nőknek, a feltűnő színű hajviselethez minden kreativitásukat elő kellett szedniük.

hirdetés

Bármennyire is szidjuk magunkban a hajfestés procedúráját, ma már egy igazán egyszerű dolog, hiszen csak be kell jelentkezni a fodrászhoz, aki jobb esetben érti a dolgát, így némi relaxálás után már örülhetünk is az új megjelenésünknek. Az ügyesebbek, tapasztaltabbak megpróbálkozhatnak az otthoni színezéssel, a drogériákban kapható termékek igazán jó minőségűek, egyszerűen használhatóak, ráadásul többségük tartós, egyenletes fedést ígér.

A technika is sokat fejlődött mára, egyre innovatívabb, izgalmasabb módszerek jelennek a palettán. Kérhetünk klasszikus ombrét, melírt, lágy balayage festést, vagy esetleg szivárványszínű frizurát. Manapság ennek már tényleg csak a képzelet szabhat határt. A nők rajonganak az újdonságokért, melyek izgalmat, változatosságok csepegtetnek a megjelenésbe.

A természetes hajszín megváltoztatása mindig is foglalkoztatta a nőket. A motiváció nem sokat változott az évek során: van, aki az aktuális divatirányzatokhoz akar igazodni, míg mások az őszülő hajszálaikat szeretnék elfedni. A történelem során sokféle technikával próbálkoztak a hölgyek, tényleg mindent bevetettek a cél érdekében.

A hajfestés már az ókorban is lázban tartotta a nőket

Az ókorban népszerűek voltak a különféle szépészeti kezelések, Kleopátra például rajongott a tejes fürdőért, ami a bársonyosan puha bőr ígéretével kecsegtette a hölgyeket. Ezek után nem meglepő, hogy az ókori Egyiptomban a hajfestésnek is nagy szerep jutott. A fekete tincsek számítottak népszerűnek, ezt legtöbbször fekete festékkel vagy hennával érték el.

Az ókori Görögországban már nem csak a fekete haj számított divatosnak, megjelentek a szőke, sárga és a zöld frizurák egyaránt. A változatos hajszínekhez hennát, indigót, sáfrányt, hagymát és más növényeket használtak. Legtöbbször főzeteket készítettek, vagy edényben erjesztették őket, majd pasztaként vitték fel a fejbőrre. Mivel veszélyes anyagokat egyaránt használtak, ezért gyakoriak voltak a mérgezések.

A Római Birodalomban az örömlányoknak kötelező volt sárga frizurát viselniük, ezzel különböztették meg őket a többi hölgytől. Legtöbbször parókát hordtak, ám előfordult, hogy beszínezték a tincseiket. Más kultúrákban a színes haj a vagyont, társadalmi rangot szimbolizálta.

A középkori nők veszélyes kémiai anyagokkal szőkítették a fürtjeiket

A középkorban a hajfestést nem nézték jó szemmel, ám a festményeken az angyalokat szőke fürtökkel ábrázolták, ezért ez lett az uralkodó szépségideál. A nők többsége megpróbált minél világosabb frizurával mutatkozni, ehhez különféle főzeteket, pakolásokat alkalmaztak.

A barna frizurával rendelkező hölgyek jellemzően kénből, timsóból, mézből készítettek főzetet, majd ezt vitték fel a hajukra. A veszélyes anyagokból kotyvasztott hajszépítővel kiültek a napra, és megvárták, míg megszívja a tincseket. A kence nem használt a fejbőrnek, emellett a mérgezések is gyakoriak voltak.

A barna hajkoronát gesztenyével, dióval és különféle növények gyökereivel színezték be. A növényekből főzetet, pakolást készítettek, melyet alaposan eloszlattak a frizurán. Nagyjából két napig pihentették, éjszakára sem mosták le. Emiatt ülve aludtak, így ez nem a legkényelmesebb eljárások közé tartozott.

A két legnépszerűbb frizuraszín mellett idővel megjelent egy harmadik: a vörös. Ez az árnyalat sokáig a boszorkányság egyik jele volt, ezért a rezes hajú hölgyek inkább az eredeti árnyalat eltakarására törekedtek. Ám I. Erzsébet királynő idején ez megváltozott, az előkelő körökben különféle főzetekkel színezték meg a nők a hajszálakat.

Megszületik az első otthoni hajfesték

A hajfestékek terén az 1800-as években történt a legnagyobb áttörés, amikor William Henry Perkin kémikus a malária elleni gyógyszeren kísérletezett. Ennek érdekében megalkotott egy mályvaárnyalatú, szintetizált festéket. Pár évvel később egy másik kémikus ebből készített egy színváltoztató molekulát, mely még manapság is sok festéknek az alapja.

1907-ben történt a nagy áttörés, amikor piacra dobták az első kémiai hajfestéket, ami már kereskedelmi forgalomban is megvásárolható volt. Eugene Schueller, a termék megalkotója az Aureole nevet adta neki, amit később L’Oréalra változtatott. Ezzel indult útjára a világhírű kozmetikai vállalat.

Jean Harlow platinaszőke frizurája lázban tartotta a nőket

1931-ben a hajfestés egy új szakasza kezdődött el, ekkor jelent meg a Platinaszőke című film, melyben a kor ünnepelt filmcsillaga, Jean Harlow szerepelt. Az alkotást a színésznő feltűnően szőke hajszínével népszerűsítették. A kezdeményezés hatalmas siker lett, a nők tömegével kezdték el másolni a vibráló árnyalatot, egy időben még versenyeket is rendeztek.

A hajszín Marilyn Monroe-t szintén megihlette: a filmcsillag fiatalon Jean Harlowra szeretett volna hasonlítani, ezért még a haját is Jean fodrásza festette.

 

Az ötvenes években folyamatosan fedezték fel az új formulákat, és létrehoztak egy olyan hajfestéket, ami anélkül világosított pár árnyalatot, hogy roncsolta volna a hajszerkezetet. Ekkoriban a hölgyek már otthon készítették el a frizurájukat, és megpróbálták minél inkább titkolni a hajfestést.

A hatvanas évek végére a hajfestés már általánossá vált, a gyártók egyre több terméket dobtak a piacra, amelyekkel igazán változatos hajszíneket lehetett készíteni. Akkoriban a nők sem szerették volna titkolni a hajfestést, és sokkal bátrabbak lettek, elkezdtek kísérletezni a különféle árnyalatokkal.

A hajfestés tehát rengeteget változott az elmúlt évszázadokban, a kezdeti próbálkozásokat felváltották a korszerű technológiák, melyek nem roncsolják a hajszálakat, és a természetes hatású árnyalatokat is felvonultatják. Az egyszerű technikáknak köszönhetően manapság már fodrászra sincs szükség, hiszen az ügyesebbek akár a fürdőszobában sötétebb hajszínre válthatnak vagy eltakarhatják az őszülő hajtöveket.

 

Kiemelt kép: Print Collector, Bettmann, Sunset Boulevard / Getty Images. 

Képek a cikkben: Heritage Images, Print Collector, Culture Club, Bettmann / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés