Csakúgy, mint Marilyn Monroe, Betty Grable is pin-up lányként kezdte pályafutását. Formás lábaival felvirágoztatta a harisnyaipart, ő volt az egyik legkeresettebb plakátmodell. Bár leghíresebb fotói több mint hetven éve készültek, mai szemmel is menőnek számítanának az Instán.

hirdetés

Betty Grable 10 évvel Marilyn Monroe előtt, 1916-ban született, és alig 12 évesen csöppent bele a showbizniszbe. Már akkor sejteni lehetett, hogy fényes karrier áll előtte, hiszen szépségével és sokoldalú, színes személyiségével mindenkit lenyűgözött maga körül.

Fürdőruhás és lelkesítő képeivel ő volt a második világháború első számú szexszimbóluma, aki egy sportos, életvidám nő benyomását keltette. A valóságban azonban rettentően félt a tömegtől, ám pechére, vagy épp szerencséjére, a hírnév velejárójaként el kellett viselnie, hogy bárhová ment, népes rajongótábor vette körül.

Ám nem csak egy csinos poszterarc volt, hiszen egy olyan álomvilágot képviselt a háborúban, amely kiutat jelentett a katonák számára a valóságból. Ha csak pillanatokra is, de el tudta terelni a figyelmet az ínséges idők borzalmairól. A harmincas évektől kezdve rengeteg filmben játszott, de az áttörést a negyvenes évek hozták el számára, akkoriban vált Hollywood legjobban fizetett mozicsillagává.

Bár nyolcvannál is több alkotásban tűnt fel, ő maga úgy vélte, hogy a mindenki által csodált lábainak köszönhette mesébe illő sztárságát. Tökéletes lábarányai miatt, a harisnyaszakemberek kivételes modellként emlegették, szinte minden márka őt szerette volna a reklámkatalógusába. Elképesztő belegondolni is, hogy stúdiója 1 millió dolláros biztosítást kötött a színésznő virgácsaira, hiszen úgy tekintettek rá, mint egy aranyat érő befektetésre.

Betty Grable fotóiból a mai Insta-modellek is tanulhatnának: nőiessége nem csak felvett póz volt

Betty Grable titka a hitelesség volt: úgy volt szexi, hogy közben elhitette, ügyet sem vet arra, ki milyennek tartja. Akár görkorcsolyázik, tornázik, dobol, táncol, biciklizik, vagy épp estélyiben pózol a képeken, ha ránézünk, ma is elhisszük neki, hogy sokszínűsége a személyiségéből, a lényéből fakadt, és nem csak megkreált imázs volt.

Filmjei, plakátjai és fotói ma már kultúrkincsnek számítanak, melyekből napjainkban is sok ihletet merít a divatszakma. Bár tíz évvel idősebb volt Marilyn Monroe-nál, aki az ötvenes években vált igazán szexszimbólummá, a Hogyan fogjunk milliomost? című filmben – melyben együtt szerepeltek Lauren Bacall oldalán – cseppet sem szorult háttérbe a fiatalabb dívatársa mellett.

 

Az alkotás megjelenésekor Betty Grable 37 éves volt, de hosszú, formás lábaival és csinos alkatával éppúgy magára vonta a figyelmet, mint a legendás Monroe. Karrierje mellett két gyermeket szült, a hatvanas évekre pedig felhagyott a mozizással. 56 évesen hunyt el súlyos rákbetegségben.

Kiemelt képek: Bettman, John Pringer Collection/Corbis/Getty Images.

Képgalria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés