A kék áfonya pozitív élettani hatása megkérdőjelezhetetlen, csak úgy dúskál a szervezet számára fontos vitaminokban, tökéletes kiegészítője lehet a diétának, és még a bőröd is hálás lesz érte.

hirdetés

Két legyet üthetsz egy csapásra, ha a kék áfonya rendszeresen bekerül az étrendedbe, lehetőleg friss formában, egészséges ételek mellett. Nem csupán a sikeres diétához járul hozzá ez az értékes tápanyagokban bővelkedő bogyós gyümölcs, az öregedési folyamat lassításában éppúgy jeleskedik. Valódi szuperélelmiszer, antioxidáns hatásának köszönhetően hatékonyan küzd a sejtek károsodása ellen, felveszi a kesztyűt az oxidatív stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásaival szemben.

Csak úgy dúskál a vitaminokban, ráadásul elképesztően finom is, így könnyedén beilleszthető a már megszokott menübe, garantáltan nem okoz csalódást. Folsavban, A-, C-, D-, valamint K-vitaminban rendkívül gazdag gyümölcs, amely flavonoidokat tartalmaz, ennek köszönhetően lassítja a bőröregedést.

A kék áfonya szervezetre gyakorolt hatása egyszerűen fantasztikus

Tökéletesen passzol a diétás étrendbe

Annak ellenére, hogy remek tápértékkel bír, a kék áfonya kalóriatartalma igencsak alacsony. Éppen ezért az egyik legjobb választás, ha fogyókúráról, diétáról van szó. Bármilyen étkezésbe könnyedén beilleszthető, akár reggeli, ebéd vagy vacsora is készülhet a közreműködésével, ellenállhatatlan ízével nagyszerűen megbolondítja például a zabkását, salátákat, de akár a natúr joghurtot is ízesítheted vele. Mindemellett tökéletes smoothie-alapanyag, de sült húsok kíséretében tálalva ugyancsak megállja a helyét.

Körülbelül 85%-a víz, ezáltal a kellő mértékű hidratációhoz és a jó emésztéshez is hozzájárul. Ezeknek az apró bogyóknak roppant magas a rosttartalma, a kék áfonya igencsak fellendíti az anyagcserét. Az eltunyult emésztési folyamatok miatt letapadnak a salakanyagok, méreganyagok, ez pedig a diéta sikertelenségéhez vezethet. Fogyókúra idején feltétlenül szükséges olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek hozzájárulnak a folyamatok helyrebillentéséhez.

Ha emésztésserkentő céllal fogyasztod, kombináld más, rostos gyümölccsel vagy salátanövénnyel az áfonyát. Akár turmixot is készíthetsz belőlük, de fontos, hogy az áfonya ne szűrt lé formájában kerüljön bele, érdemes rostjaival együtt passzírozni. Ezáltal eltelíti a gyomrot, miközben csökkenti a puffadást. Amíg nincs itt a szezonja, választhatod a gyorsfagyasztott változatát is, ebben az állapotában ugyanis magasabb marad a vitamintartalma.

A sikeres fogyáshoz a vitaminbevitel éppúgy nélkülözhetetlen. A kék áfonya remek szolgálatot tesz, elősegíti a zsírbontást, rendkívül gazdag vitaminokban, antioxidánsokban, így hosszú távon hozzájárulhat a súlycsökkenéshez, persze önmagában a bogyós gyümölcs fogyasztása még nem elegendő hozzá. Átgondolt, változatos, egészséges étrendre van szükség, valamint a rendszeres mozgást sem lehet nélkülözni.

 

Lassítja a bőröregedést

A kék áfonya rendkívül gazdag antioxidánsokban, flavonoidokat tartalmaz, így veszi fel a harcot a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival szemben. A bőröregedést lassító hatását többek között egy antocianidin nevű antioxidánsnak köszönheti, mely a gyümölcs színéért felel. Ez az anyag jelentősen fokozza a bőrvédő vitaminok hatékonyságát.

Az áfonya C-vitaminban bővelkedik, az aszkorbinsav azonban nem mindig hasznosul, nagy része kiürül a szervezetből a vizelettel. A kék áfonya festékanyaga azonban elősegíti, hogy nagyobb hatásfokkal érvényesüljenek a jó tulajdonságai. Mivel ez a vitamin nagy szerepet játszik a kollagéntermelésben, hozzájárul a bőr rugalmas, feszes, fiatalos megjelenéséhez. Ebből adódóan a ráncok később jelentkeznek, a meglévő barázdák lassabban mélyülnek el, és a hámréteg tovább marad ellenálló.

 

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően remekül hat a különböző bőrbetegségek esetén. Lerövidíti a pattanások gyógyulási idejét, hozzájárul a bőr védekezőképességének javításához. Továbbá serkenti a vérkeringést, így a sejtek anyagcsere-folyamatai zökkenőmentesen zajlanak, ami szintén friss, egészséges bőrfelszínt eredményez.

Az áfonya K-vitamin-tartalma szintén kimagasló, amely nem csupán a szem alatti karikák halványításában jeleskedik, az öregedés lassításában úgyszintén kulcsszerepe van. A kor előrehaladtával a mikrokeringés jelentősen csökken a dermális rétegekben, ám a megfelelő mértékű K-vitamin bevitele nagyban hozzájárul a folyamat késleltetéséhez. A kollagéntermelést ugyancsak serkenti, így a kék áfonya fogyasztásával belülről nyújthatsz támogatást a bőrödnek a ráncok keletkezését felgyorsító, káros tényezők ellen.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés