Az izometrikus edzés ideális lehet azok számára is, akik csak nemrég kezdtek el rendszeresen sportolni, hiszen súlyzók nélkül erősíti az izmokat, és kifulladás nélkül segíti a súlyvesztést, valamint a kontúrvonalak feszesedését.

hirdetés

Izometrikus gyakorlatokkal gyakran találkozik az ember élete során, még az iskolai tornaprogramban is szerepelnek. Ám csak kevesen tudják, miért is jók ezek a statikus feladatok, melyek nem igényelnek dinamikus mozdulatsorokat, ugrálást, vagy súlyzókkal való erőkifejtést.

Tulajdonképpen úgy dolgoztatják meg az izmokat, hogy azok nem nyúlnak ki, és nem húzódnak össze, hanem az erőhatás nagyjából ugyanakkora ellenállásba ütközik. Hasonló elven alapszik egy-két kitartott jógapóz, melyek során alig mozog az ember, mégis fejlődnek az izmok és nő az erőszint.

Izometrikus edzés otthon: segíti a fogyást és tónusossá teszi a testet

Ez az edzésforma nem terheli az ízületeket és a keringést, ezért néhány gyakorlattípusa nagy túlsúllyal is biztonságosan végezhető. Kényelmesen, otthon erősítheted az izmaidat, és ehhez különleges eszközökre sincs szükség. A sérülésveszély minimális, még akkor is, ha kezdőként fogsz hozzá, a feladatok pedig könnyen elsajátíthatóak. A dinamikusabb, ritmikus sportokkal ellentétben, itt a ritmusérzék hiánya nem zökkent ki a pózokból, hamar ráérezhetsz a kitartásukra.

Bár ebben a videóban haladó szintű tornagyakorlatok is vannak, mivel egyórás maga az edzés, eleinte kigyomlálhatod belőle a számodra még nehéznek bizonyuló mozdulatokat. Apránként azonban, ahogy a test támasztóizmai megerősödnek, és javul a teljesítmény-, illetve az állóképességed, fokozatosan építsd vissza mindet a programba, és végezd el a teljes edzést.

Az izometrikus gyakorlatokkal a súlyvesztés nem indul be olyan gyorsan, kitartónak kell lenned, viszont nem árt tudnod, hogy a statikus mozgásformák annak ellenére, hogy segítik a fogyás előrelendülését, önmagukban még kevésnek bizonyulnak.

 

Fontos, hogy rendszeresen mozogj, változatosan építsd fel az edzésterved, emellett fordíts gondot az egészséges táplálkozásra. Ha az ugrálós kardió tornát nem bírod szusszal, kezdd gyors gyaloglással a sportosabb életformát, ami mellett az izometrikus edzés látványosan feszesebbé teheti az alakodat. Edzőtermi gépek nélkül is szép eredményt érhetsz el, ha az a cél, hogy megtámasszák az izmok a renyhe bőrt.

Ezzel a gyakorlatsorral arányosan fejlesztheted az izmaidat, amelyeknek az erőkifejtés hatására megnő az oxigénellátása, ezáltal fejlődésük során az anyagcsere-folyamatokra is pozitív hatást gyakorolnak. Profi sportolók, úszók is gyakran profitálnak az efféle edzéstípusból, ami statikussága ellenére is hatékonyan növeli az erőnlétet.

Ha magas vérnyomással küzdesz, mielőtt belevágnál, konzultálj az orvosoddal, vagy kérd ki egy szakember véleményét, hogy tudd, milyen gyakorlatokkal, és milyen mértékben terhelheted magad.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés