A tavaszi megújulás hevében elsőbbséget élvez a ruhatár rendezése, melynek célja egy jól kombinálható darabokból álló, átláthatóbb gardrób elérése. Ám más szempontokat sem árt figyelembe venni a selejtezéskor, ha az a cél, hogy magabiztosabb legyél az öltözködés terén.

hirdetés

Általában nem az a baj, ha a jó minőségű klasszikus alapdarabokat vagy a divat körforgásában gyakran felbukkanó fazonokat évekig őrizgeti az ember lánya.

A ruhatár rendezése során gyakran előkerülnek olyan „csontvázak”, melyek elbizonytalanító, gátló tényezők lehetnek a személyes stílus kialakításában. Elsősorban azért, mert valamilyen lehetetlen elvárás kötődik hozzájuk, így folyton azt lebegtetik a fejünk fölé, „majd, ha…” és nem engednek a jelenre koncentrálni. Másodsorban pedig visszatartó erőként működnek. Melyek ezek a dolgok? Sorra vesszük!

Ezektől a daraboktól feltétlenül szabadulj meg a tavaszi ruhatár rendezése során!

A két-három mérettel kisebb ruha

A nők többsége hajlamos éveken át tartogatni olyan ruhadarabokat, amelyek méretben egyáltalán nem passzolnak. A „kicsi, de majd belefogyok” elhatározás egy darabig motiváló lehet, de nem minden esetben. Ha egy mérettel kisebb az adott fazon, és tényleg azt a célt szolgálja, hogy sikeresen tartani tudd az életmódváltást, akkor valóban buzdító erőként működhet, ám olyan esetekben, amikor a kincsként őrizgetett ruhanemű legalább tízéves, és irreális elvárások társulnak hozzá, már inkább lehúzza az önbizalmat és elszippantja az energiákat.

 

Folyton ott fog meredni vádlón a vállfán, de miért is okozna bűntudatot? Ha arról van szó, hogy negyven felett már nem jön ránk a harmincas éveink elején szerzett menő farmer, nem biztos, hogy csak a hízás a ludas benne. A női test változásokon megy keresztül bizonyos életszakaszokban, a húszas-harmincas éveink után a csípőnk kerekedni kezd, és egészen másként oszlik el rajtunk a súly.

Lehet, hogy ugyanannyi kiló a testsúlyunk, mégis másképp nézünk ki, és a régi farmert sem lehet már kényelmesen összegombolni, de lehet, hogy az a szabás már nem is előnyös számunkra. Ha megérted a tested változásait, el is tudod fogadni azt, hiszen abszolút természetes folyamat. Így felesleges olyan múltbéli ruhadarabokkal stresszelned magad, melyek egy korábbi életszakaszodat tükrözik.

Amivel már nem tudsz azonosulni

Semmi baj nincs azzal, sőt, nagyon hasznos tud lenni, ha az épségben megmaradt holmikat tovább tárolja az ember, mondván, hogy egyszer úgyis divatba jön még. Gondolj csak a csípőnadrágra, amiről sokan azt hitték, végleg eltűnt a feledés homályában, most pedig főnixmadárként támadt fel hamvaiból. Olykor tényleg megéri kispadon pihentetni, majd újból előkapni a régi cuccokat, kivéve, ha már rég nem tudsz azonosulni velük.

A stílusunk velünk formálódik, alakul, változik életünk során, így amit egy-két éve még magunkénak éreztünk, lehet, hogy ma már idegennek tűnik a ruhatárunkban. Amennyiben furcsán érzed magad, feszengsz az adott darabban, kár tovább tartogatni, hiába passzol a méret. Lehet, hogy újra divatos, de nem érdemes pusztán emiatt erőltetni, hiszen könnyen lerombolja a magabiztosságod.

A feslett kedvenc

Mindnyájunknak vannak olyan kedvenceink, amelyeket nehezen engedünk el, akkor is, ha kissé kopottas, feslett már az anyag. Legyen szó táskáról, cipőről vagy ruhaneműről, egyszer eljön az a pont, amikor sajnos már be kell látni, hogy nem lehet tovább reparálni a viseltes darabot.

A toldozás-foltozás idővel egyre látványosabb, és nem képes visszaadni a régi fényét, így bármennyire imádjuk a gondosan megőrzött kreációt, előbb-utóbb az önbizalmunk kárára megy. Az új cuccok mellett szinte ordítani fog a különbség, és lehangolóvá teszi az összképet. A tavaszi ruhatár rendezése során érdemes megválni az efféle kövületektől, melyek már nem képesek feldobni a megjelenést, pont ellenkezőleg!

A menő darab, ami arra emlékeztet, hogy egyszer bevállalós akartál lenni

Még a tudatos vásárlókat is elkapja olykor a hév egy-egy divatdarab láttán, ami azt üzeni számukra: lépj ki a komfortzónádból, ideje merészebbnek lenni! Van olyan lelkiállapot, amikor könnyebben hajlunk az impulzív vásárlásra, ez pedig gyakran olyan szerzeményt hoz magával, amely sehogy sem passzol a ruhatárunkhoz és az egyéniségünkhöz.

Azt gondoljuk, ha bátrabbak leszünk, ha kibújunk a csigaházból, majd persze, viselni fogjuk, de valójában nem mindig jár az önbizalom megerősödésével, ha átlépjük a stílushatárainkat. Pont ellenkezőleg, balul is elsülhet, hiszen nem elég, ha sikkes egy darab, tudni kell viselni!

 

Ha úgy érzed benne magad, mintha farsangi jelmezt viselnél, pont az ellenkező hatást éri el, és ez kívülről éppúgy abszolút lejön! Szóval a menő darabnak menni kell, amennyiben nem illeszkedik a ruhatár elemeihez, nem tudsz vele azonosulni, félszegen, bizonytalanul variálod. Ez azt jelzi, nem hozzád való az adott kreáció, így jobb meghagyni másnak, aki önazonosan tudja viselni.

A tavaszi ruhatár rendezése olykor cseppet sem egyszerű feladat, sok szempontot kell figyelembe venni, hogy ne csak a szekrény helykapacitása, hanem a lelked is felszabaduljon. Te milyen kedves darabokat őrizgetsz szívesen?

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés