A ruhák rendszerezése gyakran feladja a leckét, hiszen a vastag kabátok, pulóverek sok helyet foglalnak, így az apróbb szekrényekben könnyedén kialakulhat a káosz. A téli időszak ideális a szortírozásra, aminek köszönhetően tavasszal már egy sokkal rendezettebb, átláthatóbb szekrénybe pakolhatod az új darabokat.

hirdetés

Az évek során összevásárolt ruhadarabok néha alaposan megnehezítik az életünket. A trendek folyamatosan változnak, formálódnak, így könnyebb elcsábulni az újdonságok láttán. Ám a hely véges, ezért a korábban rendezett szekrényben könnyedén eluralkodhat a káosz. A rendezetlen holmik gyűjteménye hátráltatja a reggeli készülődést, a nem megfelelően tárolt ruhák minősége pedig sokat romolhat.

Egy jól tartható terv nélkül, a ruhadarabok rendszerezése csupán tűzoltásra jó, hiszen az átlátható, helytakarékos pakolás eredménye gyakran csak a nagy szekrénytakarítás utáni pár hétben marad meg, utána ismét minden összeborul, és megint csak a helyszűkével szembesül az ember lánya. Bár nincs olyan módszer, amivel örökre kiiktathatnánk az időszakos rendrakást, az alábbi tippek mégis segítenek abban, hogy jól működő struktúrát alakíts ki, és ezt sokáig meg tudd tartani.

Bár a ruhák rendszerezése időigényes feladat, mégis megéri nekiveselkedni. A jól felépített gardrób nemcsak a reggeli készülődést fogja megkönnyíteni, de a felesleges pénzköltéstől is megóv. A vállfákon szépen sorakozó ruhadarabok között sokkal szívesebben válogatunk, és segítségükkel változatosabbá tehetjük a megjelenésünket. A koncepció nélkül begyömöszölt kupacok hátránya, hogy az alulra került ruhadarabok hamar feledésbe merülnek, ami lényegesen megnehezíti az összeillő szettek kialakítását az öltözködés során. Készíts magadnak egy nagy adag teát, kapcsold be a kedvenc lejátszási listád esetleg sorozatod, és indulhat a móka!

A ruhák rendszerezése, átlátható tárolókkal és vállfákkal

A rendezett, jól áttekinthető ruhatárhoz elengedhetetlenek a tárolók és a vállfák. A ruhák felakasztásával rengeteg helyet spórolhatsz, így érdemes minden olyan darabot akasztva tárolni, amelyet lehetséges. A kötött pulóverek nem tartoznak ebbe a kategóriába, mivel könnyedén elveszíthetik az alakjukat, ezért azokat inkább a polcokra helyezd el. A színes, csiricsáré akasztók helyett érdemes egyszínű, letisztult készleteket venni, amelyeket később is pótolni tudsz, ha szükség lenne rá. A szövetkabátokat például, nem jó összehajtogatva egymásra pakolni, mert gyűrött kapcává válnak, így nem lehet csak úgy felkapni őket indulás előtt.

A tárolódobozok szintén nagyon hasznosak, hiszen a segítségükkel könnyedén szét tudod válogatni a fehérneműket, zoknikat vagy apróbb kiegészítőket.

Mondj búcsút annak, ami nem kell

Ahhoz, hogy tényleg rend legyen a szekrényben, elsőként ki kell pakolnod mindent. Ez valószínűleg egy hatalmas kupac ruhát és több órányi pakolást fog eredményezni, ám ez mondhatni, a szükséges rossz. Az üres polcokat sokkal könnyebb feltölteni, és a rendelkezésre álló hellyel is jobban tudsz számolni.

Bár a legtöbb nő nem szeret megválni a ruhadaraboktól, van, amikor ez mégis szükséges. Az évek során számos olyan holmira sikerült szert tennünk, amelyeket korábban imádtunk, manapság mégsem viseljük őket. Egy-egy kreáció idővel kimegy a divatból, elhasználódik, a kibolyhosodott pulóvert pedig valószínűleg már nem fogod viselni, bármennyire is kedves emlékek fűződnek hozzá. Érdemes a szőnyegen külön halmokba gyűjteni azokat a darabokat, amiket jó eséllyel még viselni fogsz. Megkönnyíti a döntést, ha átgondolod, mit mivel tudsz felvenni, és mikor hordtad utoljára.

Az, amihez már egy-két éve hozzá sem nyúltál, mehet a kiselejtezettek közé. Táskák, cipők esetében szintén érdemes megvizsgálni, hány hordható ruháddal tudod összekombinálni őket. Az elegáns, alkalmi kreációkra más szabály érvényes: mindig legyen köztük olyan, amit esküvőre, temetésre tudsz felvenni, és olyanok, amelyek bármilyen kiöltözős eseményhez megfelelnek.

Az elnyúlt pulóvert persze, át lehet tenni az otthoni cuccok gyűjtőkupacába, ha nem szeretnél megválni tőle, de érdemes számba venned, hogy mennyi kényelmes házi öltözékre van szükséged. Valószínűleg jóval kevesebb kell belőlük, mint az utcai darabokból.

A használhatatlan, foltos vagy divatjamúlt daraboknak menniük kell. A hordható holmikat tovább ajándékozhatod, míg a rosszabb állapotban lévőket ruhagyűjtő-konténerekben adhatod le. A leadott darabokat tovább adják a rászorulóknak, vagy feldolgozzák. Ezzel a környezetet is véded.

Kategorizálj mindent!

Miután mindent kipakoltál, és eluralkodott a káosz, ideje kialakítani a kategóriákat. A darabokat típusuk szerint válogasd szét. Így sokkal könnyebben átlátod majd, hogy mennyi helyre lesz szükséged ahhoz, hogy kényelmesen elférj.

Az egyes kategóriákon belül érdemes színek szerint elrendezned a holmikat. Ez nagyban megkönnyíti majd a reggeli készülődésnél a dolgod, és sokkal átláthatóbb lesz a gyűjteményed. Szintén jó módszer lehet, ha a ritkán viselt darabok kevésbé lesznek sem előtt. Az alkalmi ruhákat nyugodtan pakold hátrébb, ahogyan a könnyű, nyári topok is kerülhetnek a felső polcra a téli időszakban.

Így tartsd meg a rendet

A kategorizált és színek szerint elrendszerezett ruhatárban könnyebben megtartható a rend. Ám az újonnan vásárolt ruhaneműk hamar megbonthatják a struktúrát. Ezért, ha valami újdonságot szereznél be, másnak mennie kell. Így könnyebben elkerülheted a felelőtlen vásárlást, ha tudod, hogy valamitől meg kell szabadulnod. Tudatos vásárlással úgyszintén segítheted a rendet, ráadásul spórolhatsz is.

Ha átlátható a ruhatárad, könnyebben kiszúrhatod, mire van szükséged valójában, amivel kiküszöbölheted az impulzív vadászatot. Jobban átláthatod, melyik évszakhoz nincs elegendő cipőd, farmered, és szembeszökő lesz az is, melyek az uralkodó színek a gardróbodban, amelyekhez egyszerűbben választhatsz új táskát, vagy egyéb kiegészítőket.

Jó módszer lehet, ha az év elején az összes vállfát megfordítod, majd a hordott ruhát már a rendes irányban helyezed be a szekrényedbe. Ha akad olyan ruhadarabod, amit egész évben nem viseltél, akkor annak menni kell. Alkalmi ruháknál ez a szabály már kevésbé állja meg a helyét, ám az ingek, blúzok között nyugodtan alkalmazhatod.

A rendezett gardrób nagyban megkönnyíti a mindennapokat, hiszen könnyebb lesz a ruhaválasztás reggelente, és a nincs egy göncöm se problémának is búcsút inthetsz. Pár rendszerező és vállfa segítségével pedig pofonegyszerűen megtarthatod a kialakított rendet.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés