A rendezett ruhatár fenntartása nem egyszerű feladat, a ruhák pillanatok alatt túlnőhetnek a rendelkezésre álló területen. A gardrób átláthatatlanná válhat, ami a reggeli öltözködést szintén megnehezíti. Ezekben segítenek a rendszerezési tippek, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy remek szetteket alkoss, felesleges vásárlás nélkül.

hirdetés

Szezonváltáskor jobban fókuszba kerül a ruhatár rendezése. A téli ruhákat lassan elpakolhatjuk, ismét előtérbe kerülhetnek a vékonyabb darabok, tavaszi ruhák és az átmeneti dzsekik. Ezért itt az ideje, hogy alaposan átnézzük a szekrényt, és a már nem hordott daraboktól megváljunk, illetve kialakítsunk egy átlátható rendszert.

Ez nem csupán azért fontos, mert így nagyobb harmónia uralkodik majd a ruhatárban. Praktikussági szempontokból is lényeges, hiszen az összevissza vállfákon, teletömött fiókokban könnyedén eltűnhetnek a látótérből a ruhadarabok. A rosszul felépített ruhatár pedig a pénztárcánknak sem kedvez.

Nem látod át, hogy milyen darabokkal rendelkezel, ez pedig könnyen felesleges vásárlásba torkollhat. Ráadásul hiába gyűlik össze sok holmi, ha ezek nagy része nem passzol össze, illetve csak egy-két szett alapja lehet, a ruhatár kihasználhatósága igencsak csökken.

A tavaszi szelektálás nagyszerű ürügyet biztosít a rendszerezésre, felmérheted a helyzetet, így könnyebben eldöntheted, hogy mi az, amire valóban szükséged lesz.

Bevált rendszerezési tippek, melyekkel átláthatóbb lesz a ruhatár

A rendszerezésnél vannak bizonyos szempontok, melyeket érdemes szem előtt tartani. Elsőként is fontos az elhatározás, hiszen nem kevés időt vesz igénybe, mire kialakítod a megfelelő és fenntartható struktúrát. Ám vannak tippek és trükkök, melyek nagy segítségedre lesznek, így már nem is tűnik annyira ijesztőnek.

Időszakos csere

A ruhadarabok váltogatása akkor jön kifejezetten jól, ha kevés helyed van a szekrényben. Évszakváltáskor cseréld meg a ruhákat, a pulóverek kerüljenek felülre, míg a blúzok, pólók a lenti polcokra, hiszen így mindig szem előtt lesznek. Ugyanezt bevetheted a táskákkal, blézerekkel is. Ha tavasszal inkább a világosabb tónusokat viseled, akkor pakold el a sötétebb darabokat.

Amennyiben rendelkezel plusz tárolóhellyel, vagy bármilyen nagyobb szekrénnyel, akkor oda átkerülhet a ruháid egy része. Így nem lesznek szem előtt, és több hely jut az éppen használt daraboknak. Könnyebb egy praktikus kapszulakollekcióból összeállítani a napi szetteket, mintha sok felesleges holmi vonja el a figyelmet.

Selejtezés

Bár a legtöbb nő ezt a lépést szereti a legkevésbé, mégis elkerülhetetlen. Az évek során sok ruha halmozódik fel, melyek jelentős mennyiségű helyet foglalnak el a szekrényben, pláne a kötött pulóverek. Éppen ezért szezonváltáskor érdemes alaposan megnézni minden darabot, így eldöntheted, hogy tényleg szükséged van-e az évek óta elő sem vett ruhákra.

Az a legegyszerűbb, ha elsőként szétválogatsz mindent. Így eldöntheted, hogy mi az, ami marad, és minek kell mennie. A jó állapotú darabokat eladhatod, elcserélheted vagy eladományozhatod, a foltos, szakadt kreációkat pedig ruhakonténerekben adhatod le, ezekből ismét fonalat készítenek.

Ha esetleg valamitől most még nem tudsz megválni, akkor ne selejtezd le, tartsd meg. Ám fordítsd meg a vállfát, hiszen így kiderül, hogy valóban fogod-e viselni. Ha egy év múlva is változatlan formában lóg a szekrényben, akkor ideje megválni tőle.

Egyforma vállfák

Bár ez apróságnak tűnhet, mégis segít a rend fenntartásában. A mindenféle, színes, össze nem passzoló vállfák megnehezítik az átláthatóságot. Az egyforma, lehetőleg egyszerű darabok ezzel szemben elősegítik.

Hajtogatási trükkök

A ruhák összehajtogatásával rengeteg helyet spórolhatsz, és sokkal rendezettebb lesz a szekrény. Sok videót találhatsz a témában, melyek megmutatják, hogy miként tudod például a farmert helytakarékosan összehajtani.

Tárolók

A helytakarékosságot fokozhatod, ha beszerzel pár tárolót, rendszerezőt. Ezek kerülhetnek a fiókokba vagy a polcokra. Segítenek egymástól elválasztani az egyes ruhadarabokat, így szépen átláthatóvá válnak a ruhák. A kiegészítőknek – öveknek, fejfedőknek, táskáknak – érdemes külön kis fakkot, rekeszt elkülöníteni a gardróbban, így jobban átlátod majd, hogy egyes öltözékekhez melyik passzol jobban.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés