A fehér cipő igazi időtálló klasszikus viselet, a mosása és a tisztítása azonban a legtöbbeknek fejtörést okoz. Nem feltétlenül kell szétsúrolnod a kezed, a gépbe is bedobhatod a kedvenc darabodat. Persze, nem mindegy, milyen a felsőrész anyaga!

hirdetés

Az elmúlt években a divat egyik leginkább időtálló darabja egyértelműen a fehér edzőcipő volt. Népszerűségén nem ejt csorbát az idő múlása, hűvösebb és melegebb napokon egyaránt elő lehet kapni a hófehér, sportos lábbeliket, melyek műbőr és vászon változatban egyaránt kaphatók. A letisztult darabok elegáns szettek mellett éppen olyan remekül mutatnak, szoknyával és nadrággal éppúgy kombinálhatók.

Habár nem vonulnak ki egykönnyen  a divatból, más típusú cipőkkel ellentétben könnyebben koszolódnak, a sűrűn megejtett mosás, súrolás pedig megrövidítheti az „élettartamukat”. A fehér szín igencsak kényes, így télen a latyakos, csapadékos időjárás, nyáron pedig az utcákat fedő por jelenthet veszélyt a lábbeli makulátlan tisztaságára. Gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy idővel elnyűtté váljon a lábbeli, hiszen bármilyen minőségi darabról van szó, az erőteljes kézi súrolás nem tesz jót sem a gumi talprésznek, sem a vászon vagy műbőr borításnak. Ráadásul nem is mindig fér bele az időbe a suvickolás.

A mosógépben való mosás ilyenkor egyszerű jolly joker megoldásnak tűnik, ám egyáltalán nem mindegy, hogy miként történik a procedúra. Ahhoz, hogy a lábbeli átvészelje a mosást, illetve valóban hófehéren ragyogó eredményt kapj, nem árt tisztában lenni néhány alapszabállyal, mielőtt a szokásos programot beindítanád.

 

Fehér cipő mosása a mosógépben egyszerűen, hatékonyan

Milyen cipőt lehet a mosógépben mosni?

Mielőtt bedobnád a kedvenc cipődet a mosógépbe, nem árt egy kicsit tájékozódni, hogy mely típusok bírják a gyűrődést. Lássuk be, a kézi súrolás előnye, hogy nem ázik mosószeres vízben fél vagy egy órán keresztül a cipő. A centrifuga szintén kihívást jelent a legtöbb cipő számára, gyakran nem is a felsőrész anyaga, hanem a talprész ragasztása nem bírja a megpróbáltatást.

A bőrből készült cipőket például semmiképp nem érdemes a mosógépre bízni, ugyanis a valódi bőr nem a víztűrő képességéről híres. Minél gyakrabban ázik a bőr felsőrész, annál jobban kiszárad, megtörik, elkopik. Ezért speciális tisztítást igényel. A műbőr cipők már egy fokkal teherbíróbbnak számítanak, itt nagyon fontos megnézni, hogy a talpragasztás milyen állapotban van. A ragasztóanyag nem biztos, hogy bírni fogja a hosszas áztatást és centrifugálást, nem árt elővigyázatosnak lenni.

Bár a műbőr jobban tűri a vizet, mint a valódi bőr, például az esőben ázástól nem feltétlenül megy tönkre, az viszont teljesen más, amikor gyakorlatilag vízben lubickol hosszú percekig. Némelyik bőrhatású anyag nagyon nehezen szárad ki mosás után, végül berepedezik, megtörik. A PVC műbőr ellenállóbb, szerencsére a legtöbb edzőcipő esetében ezt a műanyagot használják borítás gyanánt. Viszont a talprész ragasztása a gyenge láncszem az efféle sportos lábbeliknél. Idővel a gumitalp elkezd leválni, elfesleni, ha gyakran lepi el a víz.

A velúrcipőket tilos a mosógépbe dobni, ahogy a hímzett, selyemszalaggal díszített verziókkal szintén óvatosan kell bánni. Utóbbiak esetében egy mosózsák elegendő védelmet nyújthat, ám a talpragasztást ez esetben is ellenőrizni kell, mielőtt beindítanád a programot. A vászoncipők esetében arra kell a leginkább figyelni, hogy van-e bármilyen fémkiegészítő a cipőn. Tornacipőknél például jellemző, hogy a cipőfűzőnél kis fémvezetőket tesznek a lábbelire. Ezek csúnya rozsdát engedhetnek ki magukból a hosszas mosás következtében, ami véglegesen elszínezheti a cipőt.

A vászonból készült darabok továbbá sokak szerint könnyedén elsárgulnak, ezt sajnos nehéz előre megmondani, hogy tulajdonképpen mi is lesz a cipő sorsa. Lábbelije válogatja, hogy az adott verzió hogyan reagál a gépi mosásra. Az sem mindegy, milyen programon és milyen mosószerrel történik a tisztítás. Célszerű alaposabban utánajárni, hogy a te cipőd esetében ajánlott, vagy inkább kerülendő a mosógépben való mosás.

A textil-, illetve pamutváltozatok, mint például a hagyományos edzőcipők és futócipők szuperül bírják a gépi mosást, sőt, kifejezetten jól reagálnak az efféle tisztításra. Annak ellenére, hogy ezek a változatok sokkal strapabíróbbak, mindenképpen célszerű őket mosózsákba helyezni, hogy az anyag minél kisebb eséllyel sérüljön meg centrifugálás közben.

 

Hogyan lesz ragyogóan tiszta a koszos lábbeli?

Afehér cipő mosása esetén az első lépés mindenképpen a kézi tisztítás, már ha nagyon durva szennyeződések láthatók a cipőn. A talpredőkbe ragadt sarat, valamint a durvább foltokat érdemes még a gépi folyamat előtt eltávolítani ahhoz, hogy a lábbeli ne a koszos, sáros vízben úszkáljon a mosógépben.

A cipőfűzőt és a talpbetétet ajánlott eltávolítani, már ha lehetőség van rá. Ragasztott verzió esetében nem tanácsos macerálni a betétet, nyugodtan maradhat a cipőben. Ezeket is bedobhatod a mosógépbe a lábbeli mellé, azonban használj külön mosózsákot. Hálós zsák nélkül nem ajánlott bedobni őket a dobba, ugyanis a fűző beakadhat, eltépődhet és sérülhet. Ha nincs mosózsák, fehér, zárható párnahuzat éppúgy megteszi.

A cipőt szintén mosózsákba cipzározva tedd a mosógépbe, lehetőleg külön-külön a pár tagjait. Így nem koszolják össze egymást, az esetleges szennyeződések könnyebben eltávolíthatók, a gép alaposabb munkát tud végezni. Mindenképpen olyan mosószert használj, amely fehér, világos ruhák esetén bevethető, hogy valóban ragyogóan hófehér eredményt kapj.

A program kiválasztásánál próbálj kíméletes, alacsony hőfokon dolgozó opciót keresni. Lehetőleg harminc foknál alacsonyabb hőfokot válassz, állítható centrifuga esetén pedig semmiképp ne turbózd fel a fordulatszámot. Egy rossz törölközőt vagy ruhát bedobhatsz a cipők mellé, hogy a dob ne károsítsa őket, így lesz valami, ami felfogja a nagyobb ütéseket.

Miután lejárt a mosás, a cipőt azonnal tedd száraz helyre, kerüld a közvetlen napsugárzást. Ha a napra teszed, nagyobb eséllyel válik foltossá és sárgává az anyag, árnyékban, meleg helyen azonban gyorsan és gyönyörűen szárad majd a kedvenc lábbelid.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés