A királyi család tagjaira szigorú szabályok vonatkoznak az öltözködés terén, ez alól nem képez kivételt a királynő megjelenése sem. Minden viseletüknek megvan a maga üzenete, ami egyes eseményeken tiltott, az a másikon kötelező. Erzsébet királynő megjelenése az utolsó pontig részletesen átgondolt, ezzel együtt pedig rendszerint elegáns és kifinomult. Annak, aki reggelente az utolsó pillanatban dönti el, hogy miben induljon el aznap otthonról, maximálisan idegen lehet ebbe a szituációba még csak belegondolni is.

hirdetés

 

A brit királyi család szigorú etikettek szerint éli mindennapjait, még az olyan egyszerű dolgokra is fontos szabályok vonatkoznak, mint az öltözködés. Ezek az előírások nem csupán Katalin hercegnét, illetve a férfi családtagokat érintik. Erzsébet királynő úgyszintén merev szabályok szerint választja ki öltözékét, ennek ellenére mindig változatos, kifinomult és elegáns szettekben láthatja a nagyvilág.

Erzsébet királynő megjelenése mindig más, ám ugyanazokon a részleteken alapszik

A különleges kalapok

Ha II. Erzsébet királynő szóba kerül, szinte nincs olyan ember, aki kalap nélkül képzelné el őfelségét. A legtöbb képen, amin a 95 éves brit királynő látható, különleges fejfedőket visel.

Alapvetően nem azért hord minden alkalommal kalapot, mert rajong ezért a kiegészítőért. Az 1900-as évek közepéig az etikett megkívánta, hogy minden nő rendszerint kalapban jelenjen meg. Ezek a szabályok valamelyest enyhültek azóta, ám a nagyobb eseményeken még jelenleg is szigorú szabályokhoz kötött a fejfedő viselése.

Erzsébet királynő igyekszik saját stílusára szabni a kötelező elemeket is. Bátran játszik a kiegészítők színével, valamint különlegesebbnél különlegesebb díszítések dobják fel kalapjait. A fejfedő viselése már-már egybeforrt a királynő nevével, való igaz, hogy elképesztően jól áll neki ez a stílusos darab.

Vibráló színek

A szigorú etikett részletekbe menően kitér egyes ruhadarabok viselésére, az erre vonatkozó szabályok igencsak széles körűek. Azonban a választott kreációk színe már egyéni ízlésen alapulhat. A királynő nagyon jó érzékkel válogat az élénk tónusok között, rendszerint feltűnő és vibráló árnyalatokban jelenik meg. Ezzel az apró trükkel a kötelező elemek ellenére is változatossá varázsolja külsejét.

Ennek egyesek szerint az lehet az oka, mert így kitűnik a tömegből, nem olvad bele a környezetébe. Az sem mellékes, hogy a stylistok szerint a vidám színek kimondottan fiatalító hatással vannak a megjelenésre.

Elegáns kesztyűk

Erzsébet királynő a legtöbb hivatalos, fontos eseményen kesztyűben jelenik meg, sőt, az egyszerűbb mindennapokon szintén gyakran viseli ezt a kifinomult kiegészítőt. Az akkurátus angol etikett szerint egy előkelő hölgy nem indul el otthonról kesztyű nélkül. Ebből adódóan Erzsébet királyné is rendszerint választ egy gyönyörűen kidolgozott, kifinomult darabot, ami a szettjéhez is kifejezetten passzol.

A kesztyű viselésének azonban más oka is lehet. A királynőnek rengeteg emberrel kell kezet fognia egy-egy találkozó vagy rendezvény alkalmával. Ez a kiegészítő igencsak praktikus ezen alkalmak során, hiszen elkerülhető vele a legtöbb fertőzés. Ez a divatcikk tehát gyakorlatias szempontok alapján is előnyt élvez II. Erzsébet tipikus viseletei között, nem csupán a szigorú szabályok miatt ragaszkodik hozzá a királynő.

A szoknya előnyben van

A királynő a ruhát vagy a szoknyát preferálja a nadrágokkal szemben, azonban a királyi családban erre a viseletre is fontos szabályok vonatkoznak. A nőies darabok hossza általában nem érhet a térd fölé, így a hosszabb fazonok kapnak helyet a ruhatárban. A nívós eseményeken a királynő rendszerint ruhában vagy szoknyában jelenik meg, így hangsúlyozza kifinomult, nőies és elegáns stílusát.

Az általa viselt kreációk fazonja az egyenesre szabott vonalat követi, így kifejezetten visszafogott megjelenést kölcsönöznek a királynőnek.

 

Kiemelt kép: Tolga Akmen – WPA Pool/Getty Images.

Cikk képei: Samir Hussein/WireImage/Peter Nicholls – WPA Pool/Arthur Edwards – WPA Pool/Stuart C. Wilson/Yui Mok – WPA Pool/Karwai Tang/WireImage/Chris Jackson/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés