Björk a zenéjében és öltözködésében is mindig tud újat mutatni, arcát azonban egyre kevesebbszer lehet látni. Művészi maszkjai ugyanis elmaradhatatlan kellékei a fellépéseinek.

hirdetés

A maszk hallatán – érthető módon – sokan összerezzennek mostanság, de az izlandi énekesnő és zeneszerző esetében nem holmi védőfelszerelésről, hanem inkább színpadi kellékről van szó. A művészi álarcok fontos részét képezik aprólékosan felépített, egyedi stílusának.

Björköt mindig egyfajta titokzatosság lengte körül, sosem tartozott a mainstream előadók közé. Zenéje egyfajta kísérleti remekműnek tekinthető, ez a vonal pedig öltözködésében éppúgy érzékelhető. Ő nem csupán egy énekesnő, hanem igazi művész, aki egyedi látásmódjával képes átformálni a valóságot, és felülkerekedni a zeneipar kaptafáján. Megjelenése egyedülálló, csakúgy, mint az előadásmódja, és minden dalszerzeménye.

Björk gyönyörű maszkok mögé rejti természetes szépségét

Bármibe fog, az 55 éves izlandi énekesnő mindig a saját intuícióit követi, akkor is, ha megérzései szokatlan dolgokat eredményeznek. A kilencvenes évek elején új alapokra helyezte az elektronikus zenét Debut című nagylemezével, ami világszerte ismertté tette, így már nem csak az alternatív zene kedvelőinek körében volt népszerű. A különleges zenei hangzásnak, és művészi videóklipjeinek köszönhetően már akkoriban is körbelengte egyfajta rejtélyesség, amit az öltözködésével csak még inkább tetézni tudott.

Björk frizurái és ruhaválasztásai csakhamar divatot teremtettek a fesztiválozók táborában, ám változékony, egyedi stílusát képtelenség volt teljességgel átvenni, emészthetőbbé tenni, vagy leutánozni. A titokzatosság manapság sem áll tőle távol, fellépéseihez, fotóihoz gyakran használ ugyanis szépen kidolgozott álarcokat.

Bár korábban sem vetette meg a meglepő fellépőruhákat, és a vörös szőnyeges megjelenésével is okozott pár meglepetést, mostanra egészen művészi szintre fejlesztette a színpadi kinézetét.

Szettjeinek fő kellékei a maszkok lettek, melyek nem mindennapiak. Közelebbről megnézve az is látszik rajtuk, mennyire részletgazdag, zseniálisnak mondható alkotásokról van szó. Úgy tűnik, bármihez is nyúl hozzá az énekesnő, abból valami elképesztően rendkívüli születik meg.

Karrierje alatt nem mindig ragaszkodott az énekesnő a furcsa kiegészítők viseléséhez. Voltak szokatlan sminkjei, ám az utóbbi időben a díszes és kifejező álarcokra kapott rá, melyek úgymond tökéletesítik szokatlan szettjeit. A maszkok ma már szorosan hozzátartoznak a performanszaihoz.

Arcán egyébként nincs mit takargatnia, vagyis nem trükközés gyanánt visel textilt a fizimiskáján. Mint mindig, most is gyönyörű és fiatalos a megjelenése, az évek szinte alig látszanak meg rajta. Az örök gyermeki kíváncsiság pedig még mindig ott csillog a szemében.

Egy-egy maszk még a velencei karneválon is megállná a helyét, de visszafogott stílusban akár ünnepélyes alkalmakkor is viselhető.

Egyes álarcai virágokra hasonlítanak, míg a többi rovarokra és lepkékre emlékeztet minket. Az énekesnő azonban akár a földöntúli hangulatú kiegészítőket is szívesen bevállalja.

Björk már szinte mindenből maszkot csinál. Legutóbb hajával függönyözte el az arcát, de a gallérjával is trükközött egyet, hogy kevésbé lehessen felismerni.

Korábban különös hímzett anyagokat is használt. Az egyedi minták tüllre lettek felvarrva, úgy simultak az énekesnő arcához.

Kiemelt kép: Toni Anne Barson Archive/WireImage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés