Bethann Hardison neve még a hetvenes években vált ismertté, az afroamerikai modell abszolút úttörőnek számított a szakmában. Rendkívül sokat tesz azért, hogy a divatvilág nyitottabbá, elfogadóbbá és színesebbé váljon, munkásságáért  pedig díjat is kapott. Noha ma már inkább aktivistaként tevékenykedik, most nyolcvanévesen bevállalt egy fehérneműkampányt, amelynek szintén fontos üzenete van a társadalom felé.

hirdetés

Bethann Hardison javítótisztből lett modell

Minden korszaknak és szakmának megvannak a maga úttörői, ez a divat világában ugyanígy működik. Miközben a gyakran hangoztatott neveket még azok is jól ismerik, akik cseppet sem jártasak a divatban, többek a feledés homályába merülnek az idő múlásával. Noha Bethann Hardison sikeres modellkarriert tudhat maga mögött, aktivistaként még többen ismerték meg. Egészen átformálta a hetvenes évek fashion korszakát, afroamerikai nőként sokat tett azért, hogy a szakma elfogadóbbá, illetve befogadóbbá váljon.

Életútja és karrierpályája roppant érdekes, kevesen tudják, de a gyönyörű modell javítótisztként kezdte pályafutását. Miután elhagyta a büntetés-végrehajtás kemény, nehéz világát, közelebb került a divathoz, egy ruhaüzletben dolgozott eladónőként. Nem sokkal azután, hogy felfedezték, elsöprő népszerűséggel tört be az iparba, jelenléte pedig már önmagában korszakújító hatással bírt, melyet személyisége csak még tovább fokozott.

Iman, Pat Cleveland és Beverly Johnson mellett rendkívül gyorsan vált a hetvenes évek egyik ikonikus alakjává. Rövid időn belül nem csupán a kifutón, hanem olyan világszerte híres magazinokban találta magát, mint a Harper’s Bazaar vagy a Vogue. Elképesztően népszerűvé vált, a legnagyobb márkák bemutatóin vonult. Modellkarrierje mellett a divatvilág más szektoraiban is kipróbálta magát, több pozícióba is belekóstolt, saját ügynökséget alapított. A nyolcvanas években fókuszáltabban foglalkozott azzal, hogy színesebbé varázsolja a kifutókat, ebben az időszakban már aktivistaként tevékenykedett.

Képek: Taylor Hill/WireImage/Getty Images.

 

Nem véletlenül lett aktivista

Karrierje során számos nehézséggel találkozott. Bethann Hardison egy korábbi Vogue interjúban említette, hogy az emberek számára meghökkentő volt a jelenléte. Nem feltétlenül azért, mert sötétebb bőrtónussal rendelkezett, hiszen rajta kívül más színes bőrű modellek éppúgy végigvonultak a kifutón. Rövid hajával, mélybarna bőrszínével, valamint maszkulinabb kisugárzásával azonban abszolút egyedinek, különlegesnek számított.

Noha a saját bőrén érzékelte a nehézségeket, nem szeretett volna olyan modellügynökséget alapítani, ahol csak és kizárólag sötét bőrtónusú modellekkel dolgozik együtt. Úgy érezte, nem ez a kulcsa annak, hogy megváltoztassa a társadalmi nézeteket, vagy épp a divatszakma akkori hozzáállását.

Bethann Hardison elvei mindenképp megérdemlik a figyelmet, hiszen nem véletlenül gondolkodott így. A probléma valóban sokkal mélyebben gyökerezik, a diszkrimináció és a rasszizmus pedig nem csupán az afroamerikai nőket érinti. Gyakorlatilag bármibe bele lehet látni a problémát, lehet valaki alacsony vagy magas, rövid vagy hosszú hajú, vékonyabb vagy teltebb, ugyanúgy érheti negatív irányú megkülönböztetés.

Hardison a modellek érdekképviseletét abszolút elsődleges céljának tekinti, tiszteletre méltó munkáját pedig számos alkalommal elismerték, többek között egy életműdíjjal is büszkélkedhet.

80 évesen fehérneműkampányt vállalt

Habár manapság inkább a diverzitás elkötelezett szószólójaként tartják számon, Bethann Hardison néha-néha még bevállalja, hogy a kamerák elé áll. A hetvenes évek népszerű modellje ráadásul nem akármilyen fotózáson vett részt a közelmúltban. A Victoria’s Secret Undefinable kampányában szerepelt, melynek mondanivalója közel áll saját hitvallásához.

A fotósorozatban olyan nők kaptak szerepet, akik változást hoztak a világunkba, így nem véletlen, hogy a márka egyik választottja Bethann Hardison lett. A kampány célja abszolút a női hangok, valamint a mondanivaló felerősítése. A sokszínűség mellett mindenki lehet egyedi, a bátorság, az őszinteség és a folyamatos fejlődés pedig szükségszerű a divatvilág számára.

Kiemelt kép: Dia Dipasupil/Getty Images.

Cikkfotók: Taylor Hill/WireImage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés