A divat világában különösen nehéz érvényesülni, a genetikai adottságokon túl jelentős odafigyelést igényel a modellek részéről mind a testedzés, mind pedig az étrend, ha stabilan a szakmában szeretnének maradni. Mindaddig, amíg ez egészséges keretek között zajlik, nem is probléma, hiszen a róluk készült fotókkal fiatal lányok sokaságát ösztönözhetik az életmódváltásra, a megfelelő mennyiségű mozgásra és a jól átgondolt táplálkozási szokások bevezetésére. Ám a média, a rajongók és a kifejezetten szigorú szakmai közeg néha túlzásba tud esni, és olyan nőket bélyegeznek telt alkatúnak, akik elképesztően csinos, karcsú modellek.

hirdetés

 

A kilencvenes évek közepétől megjelent a már-már túlzóan vékony testalkat idealizálása, ez a felfogás pedig gyakorlatilag még a mai napig szárnyal. Szerencsére egyre elterjedtebbé válik a testpozitív szemlélet, számos blogger, celeb és modell hangsúlyozza a különböző alkati adottságok elfogadásának fontosságát. A divatmagazinok címlapján szereplő manökenek még inkább ki vannak téve a támadásoknak, hiszen sokan úgy vélik, nekik az a munkájuk, hogy mindig tökéletesen mutassanak a fotókon, a kifutón.

Még a tökéletes alakú modellek testét is sok kritika éri

Palvin Barbi márpedig nem plus size modell

A 28 éves magyar topmodell szépsége vitathatatlan, csakúgy, mint tökéletes és irigylésre méltó alakja. Ennek ellenére Palvin Barbit sem kerülték el a bántó, becsmérlő és önbizalmát földbe tipró szavak és gondolatok. A csodás megjelenésű modellt többen telt idomúnak titulálták akkoriban, mikor nőiesedni kezdett az alakja. Nagyon fiatalon került be a szakmába, így amikor huszonéves korában kerekedni kezdett a csípője, sokan rögtön ráfeszültek a témára, hogy mennyit hízott.

Nem szabad azonban elfeledni, hogy a nők teste életük során többször is változik, senki nem marad olyan, mint kamaszkorában, és a kerekdeden ívelt csípő nem feltétlenül jelent súlyfelesleget, ez egyszerűen egy női alkati adottság.

A leginkább megdöbbentő helyzet az volt, amikor első magyarként Victoria’s Secret-angyallá választották, és a hatalmas elismerés fényét sokan azzal a feltételezéssel tompították, hogy a fehérneműmárka csak és kizárólag azért döntött Barbi mellett, mert nyitni szeretnének a normál, illetve plus size modellek felé, ezzel javítva a vállalat renoméján. Ebből leginkább arra lehet következtetni, hogy a kifejezetten sovány testkultusz olyan sokáig uralta a divatszakmát, hogy egy egészséges alkatú, nőies idomokkal megáldott modellt már vaskosnak látnak a véleményformálók.

Külön szeretnénk hangsúlyozni, hogy Palvin Barbara nem pluszos méretű modell! Karcsú, formás alakjával egy pozitív testképet közvetít a nők felé, nem úgy, mint a nádszálvékonyra koplalt manökenek.

 

Tyra Banks visszavonulása után már nem extrán vékony

Az egyik legismertebb angyal, a most 47 éves Tyra Banks sem úszta meg az alakját becsmérlő újságcikkeket. Visszavonulása után többen megjegyezték, hogy már nem rendelkezik kifogástalan, tökéletesen vékony vonalakkal.

Az ex-Victoria’s Secret-angyal először a People magazinnak adott interjújában, majd saját műsorában beszélt arról, hogy a modellek képeken látott megjelenése azért is tökéletes, mert ezek beállított fotók, amelyek a lehető legjobb szögből, megfelelő fényekkel készülnek. Teljesen természetes az, hogy egy szupermodell is hétköznapi ember formáját hozza, ráadásul Tyra Banks visszavonulása után sem volt teltnek nevezhető.

 

Bridget Malcolm több ügynökségtől is megkapta, hogy fogynia kéne

A harmincéves Bridget Malcolm a közösségi médiában számolt be sokkoló történetekről, amikkel a divatszakmában találkozott. Az ex-Victoria’s Secret-angyal még korábban kiposztolta azt a fotóját is, aminek láttán több modellügynökség úgy reagált, hogy nem ártana fogynia egy keveset. Az ausztrál modell a képen sokkal inkább tűnik vékonynak, semmint telt alkatúnak. A szőke szépség azóta is kifejezetten karcsú vonalakkal rendelkezik, ducinak bélyegzése gyakorlatilag érthetetlen.

 

Erin Heatherton ezért hagyta ott a fehérneműmárka kifutóját

Az ex-Victoria’s Secret-angyal azért hagyta ott a fehérneműmárka kifutóját, mert nem tudta teljesíteni a vele szemben felállított elvárásokat. A Time magazinnak adott interjújában mesélt arról, hogy még a kifutón töltött utolsó estéjén is azt hallgatta, fogynia kéne. A harmincéves szupermodell a képeket visszanézve azóta sem érti, miért bélyegezték őt telt alkatúnak. Erin Heatherton kifogástalan, tónusos vonalakkal rendelkezik, nőies alakját nők milliói csodálják nap mint nap.

 

Kate Upton nőies formái miatt lett telt alkatúnak bélyegezve

Kate Upton hihetetlenül nőies és csinos, és ő sem úszta meg a kritikát, egy fürdőruhás bemutatón született képek miatt sütötték rá, hogy telt alkatú. A 29 éves amerika modell a nőiesség megtestesítője, kifejezetten formás alakjával hódította meg a divatszakmát. Valóban nem egy gazellaalkat, azonban őt lekövérezni igencsak túlzás.

Sokan bele sem gondolnak mielőtt ítélkeznek, hogy minden nő más-más alkati adottságokkal bír, ez a modellek háza táján sincs másként. Vannak olyan testtípusok, akik alapból nagyobb mellekkel, kerekebb csípővel rendelkeznek. Ezáltal gömbölydedebb idomokkal és vonalakkal rendelkeznek, mint a szálkásan vékony manökenek, de a súlyproblémáktól mondjuk, nagyon messze állnak.

 

Kiemelt kép: Daniele Venturelli/Daniele Venturelli/WireImage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés