Anna Dello Russo a divatvilág egyik legbefolyásosabb nőalakja, akinek a stílusa, szava, illetve véleménye szakmán belül és kívül is sokakat foglalkoztat. Stylistként kezdte pályafutását a Vogue Italiánál, azóta pedig számos kiemelt posztot betöltött már a jelentősebb divatmagazinoknál. Izgalmas öltözékeivel azt közvetíti, nincs olyan ruha, ami korhoz lenne kötve, sokkal inkább a stílusérzék és az önazonosság számít.

hirdetés

Anna Dello Russo nem csak merész, extravagáns stílusa, hanem sokoldalú divatmunkássága miatt is kiemelkedik a divatvilág krémjéből. Az olasz stílusikon egykor a jó öreg Donna magazin szerkesztőségéből evezett át a Vogue Italia lehetőségekkel teli kreatív világába, ahol stylistként gyűjtött tapasztalatokat több mint 18 éven keresztül.

Ezt követően az olasz Vogue férfiaknak szóló kiadása, a L’Uomo Vogue szippantotta be, ahol már kreatív igazgatóként dolgozott. Majd szabadúszó kreatív tanácsadóként tevékenykedett, megjelentette első illatát Beyond néven, és 2012-ben a H&M felkérésének eleget téve egy kiegészítőkből álló kapszulakollekciót dobott piacra a svéd márkával karöltve.

 

Akkoriban már sokan követték nyomon az öltözködési stílusát, számos divatblogban szerepelt, a street style fotósok szinte minden lépését követték, ahogy a mai napig előszeretettel hemzsegnek körülötte. Felsorolni is nehéz lenne, hány magazinhoz köthető a neve, legutóbb a Vogue Japan kreatív vezetőjeként jegyezték.

2018-ban adták ki az AdR: Beyond Fashion című könyvét, amely többek között Anna Dello Russo vezércikkeit, stílusfotóit és személyes anekdotáit tartalmazza. 2020-ban az Etro márka kampányához állt modellt, és ugyanebben az évben ő nyitotta meg a Budapest Fashion & Tech Summit online konferenciát, melynek keretén belül a divat világában bekövetkező változásokról is beszélt.

Anna Dello Russo utánozhatatlan stílusa

A hatvanéves stílusikon már kiskamaszként rajongott a luxusdivatcikkekért, és később sem rejtette véka alá, hogy erősen ráfüggött a kifutókon felbukkanó, sokak számára elérhetetlen dizájnercuccokra. Hatalmasra duzzadt ruhatárát és többezernyi cipőjét külön lakásban tárolta, de a divatvilágban tapasztalható változások hatására ő is átértékelte pazarló divatmániáját.

 

Gyűjtőszenvedélyének fejezetét azzal zárta le, hogy ruháinak, cipőinek nagy részét eladományozta, megszabadult a valódi szőrméktől, és közben rájött, sokkal nagyobb kreativitást igényel ugyanazt a darabot többször, csak másként viselni, mint mindig új cuccba bújni.

Bár sok nőies elemet tartogat Anna Dello Russo stílusa, nem a szokványos, és nem is a klasszikus elegancia híve. Szívesen variálja a maszkulin divatjegyeket, de a kifejezetten szexi, vagány sikk sem áll tőle távol. Megjelenésében mindig tetten érhetők az aktuális trendek, mégis úgy tudja viselni ezeket a slágerdarabokat, hogy sohasem tűnik tucatszerűnek az öltözéke.

Minden szerelésével jól példázza, hogy a kor nem számít a stílus kialakítása terén, mindegy, hány éves egy nő, ha azonosulni tud egy szettel, és az passzol az alakjához, akkor bátran viselheti.

Kiemelt képek: David M. Benett/Dave Benett, Christian Vierig/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés