Iris Apfel színes stílusa éppolyan különleges volt, akárcsak a hosszú, tartalmas életútja.

A 102 éves korában elhunyt Iris Apfel sok olyan, személyiségéből fakadó bölcsességet hagyott rá a világra, amely örökre feledhetetlenné teszi alakját. Megtanított minket arra, hogy különlegessé csak az válhat számunkra, ami abszolút megérinti a belső lényünket, ami felébreszti bennünk a gyermeki kíváncsiságot. Látásmódja, színes stílusa, lelkének örök fiatalsága és a képessége, amellyel önmagára és másokra is mélyen hatni tudott, csupán néhány lenyomata volt egyediségének.

Élete csakúgy, mint stílusának kibontakozása, egy színekkel teli utazás volt. Az öltözködésre úgy tekintett, mint egyfajta szórakozásra, és az élet egyéb területein sem kívánt a szokványos, előre kitaposott utakon járni. Nem azért, hogy kitűnjön a tömegből, egyszerűen így érezte jól magát, hiszen a felfedezés, a megismerés, a játékosság öröme hajtotta.

Iris Apfel színes stílusa többet adott a puszta divatnál

Iris Apfel nem a divatot, hanem saját, belső megérzéseit követte az öltözködésben, és a munkájában ugyancsak gyakran hagyatkozott a zsigerből jövő kreativitására. Hosszú évtizedeken át lakberendezőként tevékenykedett, a színes, mintás lakástextilek egyszerűen lenyűgözték. Férjével, Carl Apfellel az ötvenes évektől kezdve dolgoztak együtt saját cégük útját egyengetve, különleges, egyedi textileket kutattak fel és szereztek be, így rengeteget utaztak. Emellett Iris Apfel az enteriőrtervezést is folytatta, különleges dizájnötleteit a Fehér Ház belső tereinek kicsinosításában is kamatoztathatta. Kilenc elnöknek segített otthonosan és stílusosan berendezkedni a beiktatása után.

 

Az öltözködéséhez hasonlóan a munkájában ugyancsak jó érzékkel alkalmazta az eklektikus stílust, kiváló belső iránytűje volt arra, hogy a nem szokványosat, a feltűnőt, a harsányat ízlésesen keverje az eleganciával, és az egész ne tűnjön giccsesnek vagy tolakodónak.

Színes stílusa alapjait a részletgazdag minták és az árnyalataikban harmonizáló, túlméretezett kiegészítők adták, elképesztő módon tudta alkalmazni az eltérő elemeket. Az önkifejezést, a stílus erejét nagyon fontosnak tartotta, látásmódja pedig mindig egyéni utakra vezette, sohasem követte a divat által kijelölt és megszabott irányokat. Sőt, olykor szembement azokkal, és valami egészen szokatlant hozott ki belőle.

Sohasem tartotta fontosnak, hogy honnan szerzi be a ruháit, kiegészítőit, gyakran turkálókban, bolhapiacokon akadt nagyszerű kincsekre, olykor pedig a dizájnerruhák között talált rá a következő kedvencére. Keverte az olcsót a drágával, az elegáns holmikat a bohém stíluselemekkel, és játékos kedvvel adagolta a szembetűnő bizsukat.

Színes stílusa, megjelenése semmihez sem volt fogható, és bár önmaga szórakoztatására öltözött úgy, ahogy, nem azért, hogy stílusikonná váljon az emberek szemében, nyilvánvalóan felkeltette vele mások figyelmét. Iris Apfel 84 éves volt, amikor világszerte ismertté vált, 2005-ben Harold Koda, a híres New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum kurátora kérte fel, hogy a The Costume Institute önálló divatkiállítás keretein belül csillogtassa meg stílusérzékét. Korábban csak divattervezők kaptak erre lehetőséget. Harold Koda azonban művészként tekintett rá, és az is volt.

Ettől a ponttól kezdve divatikonként tekintett rá a világ, divatbemutatókra, divateseményekre kapott meghívást, reklámokhoz kérték fel, 2018-ban pedig Barbie babát mintázott róla a Mattel. 97 éves korában lett modell, 2019-ben leszerződtette az egyik legnagyobb modellügynökség, az IMG.

Az öregedés kapcsán is egyszerű, de annál nagyobb bölcsességet adott át a világnak. Úgy gondolta, hogy felesleges aggódni miatta, hiszen úgyis megtörténik, bekövetkezik. Nem a ráncaival és a kinézetével, hanem az élet örömeivel foglalkozott, mindig akadt egy új kihívás, egy új, ismeretlen út számára, aminek a végére akart járni, hogy újdonságokat fedezzen fel a világban és önmagában.

Önéletrajzi könyve Iris Apfel: Accidental Icon címen jelent meg, és 2015-ben dokumentumfilm készült róla Albert Maysles rendezésében. 2021-ben, amikor 100 éves lett, a H&M kérte fel együttműködésre, amelynek gyümölcse egy igencsak különleges, Iris Apfel egyéniségét és színes stílusát tükröző kollekció lett. 101 évesen még szőnyegkollekcióval rukkolt elő, kifogyhatatlan kreativitása és szenvedélye halála napjáig fűtötte a lelkét.

Iris Apfel március elsején, 102 esztendős korában hunyt el.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

 

Kiemelt képek: Noam Galai/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés