Bár tíz perc torna naponta, nem okoz látványos fogyást, mégsem teljesen hatástalan, különösen ülőmunka mellett. Ha reggelente végzed, optimalizálja az anyagcsere működését, javítja a vérkeringést és az emésztést, illetve rugalmasabbá teszi az izmokat.

Amennyiben ülőmunkát végzel, bizonyára ismered azt az érzést, amikor egész nap a monitorra meredve, befeszülnek az izmaid. Ez a probléma sajnos nemcsak a gerincet és a nyaki izmokat érinti, hiszen huzamosabb ideig tartó ülő helyzetben a hasi és kismedencei szervek vérkeringése belassul, emiatt romlik az emésztés, és gyakorivá válhat az alhasi puffadás.

A rendszeres testmozgás sokat javít a helyzeten, ám nem mindenki tud naponta egy-két órát rászánni egy átfogó edzésre, különösen reggel, ami a legtöbb ember számára általában kapkodással telik.

Az időhiány azonban nem lehet kifogás, hiszen kis átszervezéssel, új rutin kialakításával, napi tíz perc torna beiktatható a reggeli órákba, pláne így, hogy a gyakorlatok otthon végezhetőek. Nagyjából húsz perccel kell csupán korán kelni, vagyis az esti lefekvést is ennyi idővel érdemes korábbra időzíteni.

10 perc torna a feszesebb alakért

Bár mindössze tíz perc alatt elvégezhető, az alábbi edzés roppant átfogó. Megdolgoztatja a hasfal, a comb, a fenék, a hát, valamint a vállak izomzatát, de nem olyan megterhelő, hogy kifogjon a kezdőkön. A feladatsor könnyen megjegyezhető és elsajátítható, ezáltal jól beilleszthető a napi rutinba, és bemelegítéssel együtt is nagyjából 15 percet vesz el a reggelből.

 

A gyakorlatok feszesítésre és alakformálásra is alkalmasak, nem mellesleg javítják a kismedencei szervek vérkeringését, reggel végezve pedig, jó hatással vannak az anyagcsere és az emésztés működésére.

A tízperces torna jó alapot ad, ha változtatnál az életmódodon, és amikor belefér az idődbe, kiegészítheted hosszabb intervallumedzéssel, vagy kardió mozgásformákkal. Bár a rendszeres mozgást nehéz elkezdeni, a jó közérzet, amivel megajándékoz, hatalmas hajtóerő lesz, hogy amikor csak tudsz, időt szakíts rá. Meglátod, úgy feldob majd, hogy egy idő után a reggeli kávét is elhagyhatod.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés