Tévhit, hogy a pár perces tornák semmit sem érnek, bár a nagyobb túlsúlytól valóban nem szabadítanak meg, viszont a jojó-effektus elkerülésére, az anyagcsere szinten tartására, valamint az izomtónus fenntartására kiválóan alkalmasak.

hirdetés

Sokan úgy gondolják, hogy négy-öt percnyi edzésért egyszerűen kár bemelegíteni, pedig egy jól összeállított gyakorlatsor igenis hatékony lehet, persze nem úgy, hogy csak hetente egyszer, vagy rendszertelenül veselkedik neki az ember lánya.

Mire jó a rövid edzés?

A rövid, rapid edzés leginkább azoknak ajánlott, akik napi szinten ülőmunkát végeznek, illetve kevés időt tudnak testmozgásra fordítani. Annak, akinek sikerült megszabadulnia a fölös kilóitól, szintén érdemes beiktatnia a napirendjébe a pár perces mozgásformákat, hogy olyankor is pörgésben tartsa az anyagcseréjét, amikor épp nem áll módjában gyakran meglátogatni az edzőtermet.

Biztos sokan tapasztalták már, hogy amikor huzamosabb ideig szüneteltetik az izomfejlesztő edzést, a szépen kidolgozott izmok már nem olyan látványosak, mint rendszeres sportolás mellett. Ám a korábban befektetett munka valójában nem teljesen vész el, megfelelő étkezés mellett kis löket is elég az izomcsoportoknak, hogy ismét tónusossá váljanak.

Erre is alkalmas a jól felépített rapid edzés, például strandolás előtt kicsit fel lehet tuningolni vele a korábban már megalapozott feszességet. Ha azokban az időszakokban is szinten tartod az anyagcsere működését, amikor nincs sok időd sportolni, könnyen elkerülheted a jojó-effektust, bár ez csak akkor lehetséges, ha az egészséges táplálkozás elveit is betartod.

 

A négyperces tornát a reggeli, vagy a délutáni órákban is végezheted, hogy serkentsd az anyagcsere-folyamatokat. Ne feledkezz meg a bemelegítésről sem, és ha jól esik, az edzés után végezz nyújtó gyakorlatokat, melyekkel biztosíthatod, hogy az izmaid rugalmasabbak és tónusosabbak legyenek. A nyújtás, a hajlékonyságot is fejleszti, és ehhez naponta pár perc is elég.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás: