A természetesség lett az elmúlt évek kulcsszava, ha sminkelésről van szó, a trend pedig nemcsak a nemzetközi piacokon érzékelhető: a magyar nők körében is egyre elterjedtebb a természetes hatású, olykor a bőrhibákat sem elfedő, úgynevezett karaktersmink használata – derült ki a Rossmann Magyarország legújabb üzletének megnyitóján. Az eseményen tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők többek között arra keresték a választ, hogy mit jelent a magyar nők számára a smink, milyen különbségek fedezhetők fel az egyes generációk sminkelési szokásaiban, vagy hogy hány perc alatt készíthető el a reggeli alapsmink.

hirdetés

Izgalmas beszélgetésbe csöppentünk a Rossmann Magyarország Mammut bevásárlóközpontban található üzletének megnyitóján, ahol skinfluencerek és hírességek járták körül a sminkelés számos aspektusát. Az elmúlt években egyre inkább fókuszba került az egészséges életmód, és ez nem csak arra világított rá, hogy másképp kellene táplálkoznunk, vagy hogy nagyobb hangsúlyt fektethetnénk a testmozgásra, illetve annak rendszerességére.

Az életünk számos szegmensét bíráltuk felül, a pihenésre szánt időtől kezdve a stressz kezeléséig. Sőt, mi több, a bőrápolás buktatókkal teli terepén is egyre magabiztosabban lépdelünk már, kezd szokássá válni tudatosan megválogatni a különféle kencéket, méghozzá nem csupán a bőrtípusunk, hanem a hámrétegünk épp aktuális igényei alapján szelektálva. Kardinális kérdés lett az is: sminkkel vagy smink nélkül? És, ha már smink, akkor annak nem feltétlenül kell maszkhatásúnak lennie.

 

A nők többsége eljutott arra a pontra – és ez a kerekasztal-beszélgetésen is lejött –, hogy inkább segíteni szeretné bőrének működését, semmint az esetleges hibáit takargatni. Egyre bátrabban mutatjuk meg a pigmentfoltokat, pörsenéseket, finom ráncokat, a sminkre pedig úgy tekintünk, mint egy eszközre, amellyel kiemelhetjük előnyös vonásainkat.

A természetesség a kulcsszó, az új irányvonal

– Habár Magyarországon – jórészt orosz mintára – sokáig a smink klasszikus, színpadiasabb verziója volt népszerű, az utóbbi években itthon is megjelent az igény a szolid eleganciára, egyre fontosabb ugyanis a belső szépség és a kisugárzás hangsúlyozása. Mindezzel párhuzamosan trenddé vált, hogy vállaljuk a bőrhibáinkat, merjük megmutatni a tökéletlenségünket, ha teszünk is fel sminket, alig legyen észrevehető, hogy van rajtunk valami – mondta el Szabó Doris szépségmentor a vállalat eseményén.

Igaz, a közösségi médiából még mindez kevésbé köszön vissza, a paradigmaváltás a felhasználói oldalon már tetten érhető: egyre többet foglalkozunk a bőrünkkel, a dekorkozmetikumok elsődleges beszerzési helyei pedig a drogériák. A termékek növekvő népszerűségét a Rossmann tapasztalatai is megerősítik: az üzletekben a dekorkozmetikumok iránti kereslet évről évre nő, a tavalyi évben a bevétel közel 6%-át tette ki ez a termékcsoport.

Továbbá az sem mindegy számunkra, mit kenünk magunkra. Már nem csak a színválaszték, és a legkevésbé sem a fedés ereje számít, egyre többen böngészik át az összetevők listáját a sminktermékek dobozain, hiszen alapvetően nem rejtegetni, hanem felszabadítani szeretnénk a bőrünket. Tatár Csilla, a rendezvény háziasszonya szerint a pandémia, avagy a maszkviselés időszaka szintén rásegített erre a folyamatra, keressük, mi az, ami egészséges számunkra, és nem feltétlenül a termékek halmozására, hanem a minőségre, a káros anyagok elkerülésére vagy legalább a minimalizálásukra törekszünk.

 

Szabó Doris nagyszerűen rávilágított arra a beszélgetés során, hogy olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a bőrünk is éppolyan szervünk, mint a vesénk vagy a gyomrunk, így alapvetően nem az az elsődleges funkciója, hogy szép legyen. Ha megfigyeljük az arcbőrünket, láthatjuk, hogy nemcsak a külső és belső hatásokra reagál, hanem ciklusonként változik, így lényegében teljesen irreális elvárás az, hogy állandóan topon kell lennie. A bőrünk az első védelmi rendszerünk, olyan, mint egy bástya, vagy sánc a csatamezőn, sok mindent felfog, de nem mindig állja a sarat.

Érthető módon nem lehet állandó a bőrképünk, viszont gondos ápolással, megfelelő külső és belső támogatással, helyes táplálkozási szokások kialakításával elérhetjük, hogy több legyen a jó bőrnap, mint a rossz bőrnap. A mai sminkelési elvek szerint a hámréteg textúrája teljesen természetes, és ezt nem is kell elfednünk vastag alapozókkal. A könnyed, leheletfinom festékekre került a hangsúly, ez pedig átírta a sminkelési szokásokat.

A természet színei a sminkek terén is visszaköszönnek

A „harmatosság”, a bőr természetes textúrájának megőrzéseképp eltűnőben vannak a vastag alapozók, púderek. Ha mégis az alapozóra esküdnénk, Szabó Doris szerint érdemes krémes textúrákat választani, amelyek könnyebben felszívódnak, szinte együtt lélegeznek a bőrrel, és nem utolsósorban kevésbé szárítják is a bőrt.

A rétegektől való megszabadulással egyúttal a szem és a száj is extra figyelmet kap, a színek tekintetében pedig szintén a természet dominál: a föld, a fák, a homok, a nude és a bézs az idei év slágerszínei, a szabálytalanság pedig a sminket illetően ugyancsak vezérfonal: a tusvonalak végei elmosódnak, a rúzsok középen hangsúlyosabbak. A ragyogó bőr persze továbbra sem megy ki a divatból, ahogy a hosszú pillák sem.

 

Az egyes generációkat vizsgálva Szabó Doris szerint felfedezhetők különbségek a sminkelési szokásokban, hiszen a Z generációra még jóval inkább jellemző a kísérletezési kedv, ez azonban inkább a bátrabb színhasználatban, mintsem a termékek túlhalmozásában köszön vissza.

Mennyi ideig tart feltenni egy leheletfinom, harmonikus sminket?

A szakértő szerint megismerni a saját arcunkat és jól sminkelni nemcsak azért fontos, mert ez az önkifejezésünk, a kreativitásunk egyik fontos pillére, hanem mert egy harmonizáló, a belső szépségünket erősítő sminkkel az önbizalmunk is nőhet, ráadásul, ha jól sajátítjuk el a trükköket, időt és energiát is spórolhatunk a folyamat során.

– Gyakran előfordul, hogy az utca embere profi sminkmesterektől kér tanácsot sminkeléshez, akik szakmai szempontból ugyan a legjobbak, azonban egy hétköznapi nőnek egyrészt kevésbé van szüksége erre a tökéletességre, másrészt nem is tud ennyi időt szánni a sminkelésre – mondja el Szabó Doris.

Úgy véli, egy egyszerű, utcaképes, „karaktersminket” 15 perc alatt el lehet készíteni, ha megvannak a bőrünknek kényelmes, a színeinkkel harmonizáló termékek. Szabó Doris kiemelte azt is, hogy sose a ruhánkhoz sminkeljünk, hanem mindig a tónusainkat, tehát a hajunk, a szemünk és a bőrünk színét vegyük alapul, így szép eredményt kaphatunk.

Kiemelt kép: Getty Images.

Forrás: Rossmann Magyarország.

  • Megosztás:
hirdetés