Ha olyan zöld smoothie-receptek után kutatsz, amelyek ízletesek, gyorsan és könnyen elkészíthetők, és bőségesen tartalmaznak rostokat, értékes tápanyagokat, ezzel a három változattal könnyedén feldobhatod az étrendedet. Emésztésjavító, méregtelenítő hatásuk mellett felfrissítenek a nap folyamán!

hirdetés

A zöld smoothie-receptek lényege, hogy fő alapanyagaik zöld leveles zöldségekből, illetve rostban gazdag, emésztésjavító gyümölcsökből állnak. A turmixhoz növényi italok, gyümölcsök leve éppúgy hozzádhatható, tejet, tejtermékeket azonban nem tartalmaz, ezáltal könnyedebb, nem terheli meg az emésztőrendszert, miközben elősegíti a szervezet méregtelenítését.

A mindennapos rohanás gyakran keresztülhúzza az egészséges étkezésre való törekvést, az emberek többsége meg sem közelíti a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás optimális mennyiségét, arról már nem is beszélve, hogy nagyon kevés rostos táplálék kerül a tányérra. Bár a legtöbb smoothie egyfajta vitamin- és rostpótló kiegészítése lehet a mindennapi étkezéseknek, sokan panaszkodnak arra, hogy amikor túlfeszített a tempó, előző este vagy reggelente nincs idő előkészíteni a napi smoothie-adag hozzávalóit hámozással, pucolással, vagdosással, majd eltakarítani a velük járó piszkot. Az elkészítésükhöz ugyan nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni, és tényleg felpezsdítik a szervezet működését, a gyors, egyszerű elkészítési mód sokaknál alapvető szempont.

Attól függően, hogy milyen összetevők kerülnek a turmixgépbe, egészen más hatást lehet elérni a zamatos, rostos italokkal. A zöld smoothie mint kifejezés nagyon trendi és elterjedt, azonban ennek is temérdek változata van. Mutatunk most három olyan variációt, amelyek nem csupán az emésztési folyamatokra vannak pozitív hatással, antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően ragyogásra bírják a lestrapált, fáradt bőrt, bónuszként pedig feltöltenek antioxidánsokkal, vitaminokkal, segítik a méregtelenítési folyamatokat, ezáltal enyhítik a tavaszi fáradtságot.

 

Ínycsiklandozó és egyszerű zöld smoothie-receptek

Spenótos reggeli finomság

A spenót az egyik legnépszerűbb smoothie-alapanyag, s noha sokan kifejezetten irtóznak az ízétől, egy zamatos, gyümölcsös kombinációban abszolút elvész a jellegzetes aromája. Fantasztikus hatása azonban megmarad, éppen ezért érdemes kísérletezni vele. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a diétás étrendbe is belefér, pozitív tulajdonságaival pedig helyrebillenti az anyagcserét, de még a bőrt is széppé varázsolja.

Igazi antioxidáns-bomba, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek az emésztés és a hámréteg számára éppúgy nélkülözhetetlenek. A benne található kálium hozzájárul a megrekedt víz elhajtásához, rostjaival salaktalanítja, kipucolja a bélrendszert, érezhetően javítja a közérzetet.

A citromot, az almát és a spenótot egyaránt májtisztító ételként emlegetik, ugyanis olyan mikrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek nem hagyják elszaporodni az anyagcsere melléktermékeként keletkező szabad gyököket a szervezetben, a rostos összetételüknek köszönhetően pedig már az emésztőrendszerben megkezdik a méreganyagok kitakarítását. A spenót sok-sok A-vitamint tartalmaz, amely hatékonyan javítja a bőr állapotát. A benne található vasnak, kalciumnak, A-, illetve C-vitaminnak köszönhetően elűzi a tavaszi fáradtságot.

Hozzávalók:

  • 1 db banán
  • 1 db zöld alma
  • 1 bögre spenót
  • 1 citrom leve
  • 1 bögre víz

Az összetevőket vágd apróra, majd mindent dobálj bele a turmixgépbe. Megközelítőleg egy bögre vízre lesz szükséged, azonban érdemes részletekben adagolni a folyadékot, hiszen ki krémesebben, ki folyékonyabban szereti a smoothie textúráját.

A citromlével szintén célszerű óvatosan bánni, nehogy túlzottan savanyúvá varázsolja az ital ízét. Kihagyni nem érdemes, ez adja meg a savasságát és a meglepő zamatát az egyébként édeskés ízvilágnak.

 

Ízletes uborkás ital

Az uborka könnyedén elérhető összetevő, sokan csak szendvics mellé fogyasztják, pedig egy smoothie részeként talán még értékesebb alapanyag válik belőle. Alacsony kalóriatartalma miatt abszolút ott a helye a diétás étrendben, s mivel nagy része víz, ezért egy igazán hidratáló, energizáló reggeli ital készülhet belőle.

Káliumtartalmának köszönhetően szuper vízhajtó, megszünteti a puffadást és alaposan beindítja a belassult emésztési folyamatokat. Rengeteg rostot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott anyagcsere-működéshez. Dúskál a vitaminokban és ásványi anyagokban, éppen ezért nem csak a szervezet hálás a rendszeres fogyasztásáért, a bőr állapotán is szemmel látható az antioxidánsok hatása.

Rengeteg B-, C-, E-, valamint K-vitamint tartalmaz, melyeket akár szépségvitaminként is említhetnénk, olyan fontosak a hámréteg számára. Ennek köszönhetően hatékonyan küzd a szabad gyökök sejtpusztító munkája ellen, lassítja a bőröregedést és egészséges, üde bőrképet kölcsönöz. Az már csak hab a tortán, hogy a tavasszal érkező fáradt, ernyedt hangulaton is segít.

Hozzávalók:

  • 0.5 bögre mandulaital
  • 0.5 bögre narancslé
  • 1 db uborka
  • 1 db banán
  • 0.5 bögre ananász
  • 2 marék madársaláta

Minden összetevőt vágj fel apró darabokra, majd helyezd őket a turmixgépbe. Az ananász semmiképp ne legyen konzerves, célszerű friss vagy fagyasztott verziót választani, hiszen a fémdobozos verziók hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami aligha mondható egészségesnek.

A narancslével szintén hasonló a helyzet. Ha nem frissen facsarod a gyümölcs levét, mindenképpen hozzáadott cukor nélkül készült, 100%-os narancslével készítsd a smoothie-t. A növényi ital bátran cserélhető más verzióra, akár zabital, akár rizsital is kerülhet bele, az ízén és az állagán ez nem sokat változtat.

 

Krémes avokádós smoothie

Az avokádó nem feltétlenül olcsó alapanyag, azonban akciós napokon ki lehet fogni aránylag jó áron az érettebb, már-már méretes darabokat. Noha még a leárazások alkalmával sem két fillér, tényleg megéri az árát. Nem csak krémessé teszi a smoothie állagát, a benne található antioxidánsoknak és rostoknak köszönhetően helyrerázza az emésztést, ráadásul a bőrt is látványosan megszépíti.

A zöld smoothie-receptek királynője, s habár kalóriaszegénynek aligha nevezhetjük, mégis belefér a diétás étrendbe. Rengeteg rostot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az emésztési folyamatok kiegyensúlyozott működéséhez. Természetes zsírjai, a benne található A-, B-, C-, valamint E-vitaminok abszolút hozzájárulnak a bőr egészséges, üde kinézetéhez.

Antioxidáns-tartalma egyértelműen segít túllendülni a tavaszi fáradtságon, elűzi a puffadást, ráadásul káliumtartalmával még a szervezetben pangó, megrekedt vizet is elhajtja. Könnyíti és javítja a közérzetet, ízével pedig még különlegesebbé teszi a smoothie-t.

Hozzávalók:

  • 1 db avokádó
  • 1 db banán
  • 1 bögre kelkáposzta
  • 1 bögre mandulaital

Minden alapanyagot vágj fel apróra, úgy helyezd őket a turmixgépbe. A banán kellőképpen megédesíti a smoothie-t, azonban ha úgy érzed, hogy még elbírna egy kis finomságot, mindenképpen datolyával turbózd fel az eredményt, ne használj kristálycukrot! A mandulaitalt bátran helyettesítheted más növényi verziókkal.

Ezeknek az italoknak az elkészítéséhez nem szükséges nagy előkészület, spenótból, kelkáposztából, madársalátából egyaránt találhatsz frissen csomagolt, mosott, konyhakész terméket. Az almát nem kell meghámozni, csupán az avokádó és az ananász pucolása igényel speciális technikát, amit könnyedén elsajátíthatsz útmutató videók segítségével, melyekkel tele van az internet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés