A rendszeresen festett haj általában csak frissen selymesen lágy és csillogó, ám két festés között gyakran szárazzá, fénytelenné, élettelenné válik. Megesik, hogy gondos ápolás és kondicionálás mellett is elhagyja az erő, és olyan formát ölt, mint egy elnyűtt ecset. Ez a házi pakolás segíthet a problémán, hiszen alaposan hidratálja és táplálja a lestrapált tincseket.

hirdetés

A gyakori festésnek kitett haj nehezen regenerálódik, mert a kemikáliák roncsolják szerkezetét. Bár manapság sok hajfesték tartalmaz ápoló összetevőket, ez nem azt jelenti, hogy kíméletesen bánnak a szálakkal. Olykor-olykor, ritkán alkalmazva, nem jelentenek nagy veszélyt a tincsekre, de, ha négy-hathetente megismétlődik a művelet, a kutikulák roncsolódhatnak.

A hajkérget védelmező lemezkéket – kutikulákat – úgy kell elképzelni, mint a háztetőt fedő cserepeket. Megvédik a külső hatásoktól a szálak vízből és keratinból felépülő belsejét, mely a fürtök rugalmasságáért felel, ugyanakkor segítenek bent tartani a nedvességet. Amikor sérülnek és elmozdulnak, seprűssé, töredezetté válik a lobonc, melynek texturált felülete megtöri a fényt, ezért tűnik fakónak és élettelenül mattnak.

 

Nem csak a hajfestés tehet kárt a hajban, a rendszeres, magas hőhatás, a gyakori hajmosás, és a fejbőrt kiszárító meleg vizes öblítés éppúgy sérüléseket okozhat a szálak szerkezetében, amelyek gyengéd, tápláló hajápolással, olló nélkül is orvosolhatóak.

Már egészen más a helyzet, ha a hiányos, egyoldalú étrend a felelős a tincsek sérülékenységéért, ilyenkor belső támogatásra úgyszintén szüksége van a hajnak, méghozzá vitaminok és ásványi anyagok formájában.

Tápláló, élénkítő házi pakolás sérült, száraz, festett hajra

Az ázsiai nők gyakran ápolják a hajukat saját készítésű rizsvízzel, mely sokkal ellenállóbbá teszi a hajat. Az esszenciális zsírsavakban, vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és aminosavakban bővelkedő rizs a bőrápolásban is jeleskedik, gyakran használják házilag összerittyentett kencék bőrfiatalító alapanyagaként. Segít késleltetni a ráncok kialakulását, és hozzájárul a kicsattanóan egészséges, finom tapintású, egységes bőrképhez.

A rizspakolás a durván elseprűsödött, sprőd hajszálak rugalmasságát is képes visszaadni, hiszen valóságos tápanyagbomba. A fehér rizsnek magas a proteintartalma, viszont a hántolás és feldolgozás után jóval kevesebb vasat és B1-vitamint tartalmaz, mint előtte. A barna rizs E- és B-vitaminokban gazdag, ugyanakkor cink, magnézium, folsav és kalcium is található benne. A rizsport hajdúsító készítményekben is gyakran alkalmazzák, hiszen vízmegkötő rostokban és keményítőben bővelkedik.

Ehhez a házi pakoláshoz csupán három összetevő szükséges, és némi szabadidő, hogy jól magába szívhassa minden cseppjét a megfáradt hajkoronád.

 

Hozzávalók:

  • 1 csésze rizs
  • 4 csésze víz
  • ½ csésze kókuszpor vagy kókuszolaj

Tedd egy edénybe a rizst, öntsd rá a vizet, és kezdd el főzni. Addig rotyogtasd a tűzhelyen, míg teljesen túlfőnek a rizsszemek, és pépes állagú masszát nem kapsz. Keverd hozzá a kókuszport vagy az olajt, turmixold össze, hogy csomómentes pakolást kapj, majd a tövektől a végekig vidd fel az enyhén benedvesített hajadra. Nagyjából 45 perc múlva öblítsd le a kulimászt a tincsekről, a szokásos módon moss hajat, végül szárítsd be a frizurádat, és gyönyörködj a selymesen csillogó, rugalmas puhaságában.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés