A hámlasztás méltán népszerű bőrmegújító eljárás. Rengeteg készítmény közül választhatsz, a kisebb dózisú kencéket pedig könnyedén megvásárolhatod valamelyik drogériában vagy megrendelheted az internetről. Ám, mint mindennél, itt is fontos a megfontoltság, hiszen a rosszul megválasztott kozmetikum irritációt okozhat, vagy károsíthatja a bőr védőrétegét.

hirdetés

A hámlasztás az utóbbi években vált igazán népszerűvé. A fizikai hámlasztók, vagyis a bőrradírok mellett nagy számban bukkantak fel a különféle kémiai hámlasztók, amelyek kíméletesen segítik az elhalt hámsejtek leválását. A mélyhámlasztást csakis szakember végezheti, ám a kisebb dózisú kencék már a boltok polcain is megtalálhatók.

Erre figyelj hámlasztás előtt

A hámlasztást már számtalan alkalommal körbejártuk, ezért a legtöbben ismerik az előnyeit, illetve az esetleges kockázatokat. Az első és legfontosabb, hogy sosem szabad nagy dózisú kencével nekiugrani a folyamatnak. Érzékeny bőr esetén pedig még az sem ajánlott. Csak este szabad felkerülnie a hámlasztó hatású kozmetikumnak, és magas faktorszámú fényvédőt szükséges mellé használni.

Szintén fontos megemlíteni, hogy eleinte csak hetente egy, maximum két alkalommal szabad felkerülnie a kencének, és a gyártó utasításait mindig be kell tartani. Folyamatosan figyelni kell az arcbőr reakcióit, ha bármilyen pirosságot, elváltozást észlelsz, akkor érdemes a kozmetikumnak kikerülnie a rutinból. Ám a kockázatok ellenére érdemes használni őket, hiszen hozzájárulnak a tiszta pórusokhoz és a ragyogó orcához.

Így válassz a hámlasztók közül

– A hámlasztás több szempontból is kulcsfontosságú akkor, amikor az arcbőrünk megújításáról és az anti-agingről van szó. Egyáltalán nem mindegy azonban az, hogy milyen készítményt és milyen gyakorisággal használunk – magyarázza Oláh Róbert, a NATICS termékfejlesztési vezetője. Fontos, hogy ismerd az arcbőr egyedi igényeit, érzékenységét és az arcápolás céljait, hiszen más-más hatóanyagra épülő készítményt érdemes használni, ha például az aknék kezelése miatt hámlasztanál, és megint más ajánlott a pigmentfoltok enyhítésére és ránctalanításra. 

A hámlasztók széles körben használt és vizsgált hatékony bőrápolók közé tartoznak, és a két legfontosabb csoportjuk az alfa-hidroxisavakra, AHA, – ezek a gyümölcssavak – és a béta-hidroxisavakra, BHA, – ez a szalicilsav – oszthatók. A megfelelő készítmény rendkívül hatékonyan fejti ki hatását, ezért felfrissül, valósággal megfiatalodik a bőr. 

– A folyamat eredményei gyorsan látszódnak: a hegek és a ráncok már rövid használatot követően enyhülnek, rendszeres alkalmazásával pedig akár teljesen el is tűnhetnek – mutat rá a szakértő.

Mindennapos hámlasztás az arctisztítással összekötve – Hatékony hámlasztás hetente 2-3 alkalommal

Vannak olyan hámlasztó hatású készítmények, amelyek mindennap használhatók, és vannak olyanok is, amelyeket csupán hetente 2-4 alkalommal szükséges felvinni az arcbőrre.

– Köztudott, hogy az arcápolási rutin alfája a smink eltávolítása és az arcbőr megtisztítása, ez utóbbit pedig érdemes olyan arclemosókkal végezni, amelyek AHA gyümölcssavakat tartalmaznak – magyarázza Oláh Róbert. Ezek amellett, hogy hámlasztó hatással rendelkeznek, serkentik az arcbőr vérkeringését, ezáltal hozzájárulnak a sejtmegújítási folyamatok felpörgetéséhez. Pattanások vagy zsíros arcbőr esetén BHA arclemosót érdemes alkalmazni, melyhez rendkívül jó párosítás az aktív szén.

A NATICS kínálatában megtalálható AHA és BHA arclemosót használhatjuk a reggeli és az esti rutin részeként is. Ezután tetszőleges, az arcbőr számára megfelelő hatóanyagokkal folytathatod az arcápolást.

Ezzel szemben az AHA- és BHA-tartalmú hámlasztó szérumokat már csak hetente 2-4 alkalommal ajánlott használni. Szép eredményeket lehet velük elérni, és a bőrirritáció szintén kizárható. Természetesen fontos a fokozatosság, kezdésként elég, ha hetente egyszer kerül fel a kence. 

AHA vagy BHA – Így válassz közülük

A szakértő szerint a kétfajta hámlasztó hatóanyag közül az arcbőr állapotát figyelembe véve szükséges választanod.

– Az AHA-t számos bőrprobléma, például ráncok, hegek, pigmentációk, valamint bőrszárazság kezelésére használják. A leghatékonyabb AHA, a glikolsav remekül távolítja el az elhalt hámsejteket. A bőrre kerülve serkenti a sejtek azonnali megújulását, felfedi a friss, fiatal bőrt – magyarázza.

A béta-hidroxi-sav (BHA), a szalicilsav, a pórusokba hatolva fejti ki hatását. Itt oldja a faggyút, a betokosodott mitesszerekre is előnyösen hat, mivel képes kioldani a faggyúdugót. Ennek köszönhetően a pórusok valósággal fellélegeznek és apróbbak lesznek. A szakértő szerint az igazi aduász, ha BHA-t Sarcosine-val alkalmazunk együtt egy hatóanyag-készítményben. Így például a NATICS REDOUX BHA és Sarcosine hámlasztó elsősorban a mitesszeres, pattanásos, zsíros bőrrel rendelkezők számára javasolt. 

 

Képek: Getty Images. 

Forrás: Natics. 

  • Megosztás:
hirdetés