A kémiai hámlasztók használata egyre szélesebb körben elterjedt, aminek két fő oka van. Egyrészt hatásosabb és kíméletesebb a bőrrel szemben, mint a fizikai hámlasztók, vagyis a bőrradírok, másrészt kényelmesebb megoldást nyújtanak.

Miért van szükség hámlasztóra?

A bőr szerkezete rendelkezik egy természetes megújító folyamattal, aminek feladata az elhalt hámréteg eltávolítása. Ez a ciklus azonban, ahogy az ember öregszik, folyamatosan csökken, ezért egy kis tuningra van szüksége. Nemcsak az öregedés, de a genetikai hajlam, bőrbetegségek és a túlzott napsugárzás is lassíthatja ezt a folyamatot. Ez azért rossz, mert az elhalt hámsejtek fakóvá, élettelenné, ráncossá, szárazzá vagy épp pattanásossá tehetik a bőrt, kinek mire van épp hajlama.

Érdemes ezért beépíteni az arcápolási rutinba egy szuper hámlasztót, ami amellett, hogy egyenletesebb bőrfelszínt eredményez, számos más bőrbajon is segíteni tud. Persze ahhoz, hogy az eredmény optimális legyen, figyelned kell arra, hogy a bőrtípusodnak megfelelő terméket válaszd.

Száraz bőr

Egy hámlasztó kiválasztásának első lépése, hogy a bőrtípusodhoz passzoló kategóriából válogatsz. Száraz bőr esetében ez az AHA savak csoportját jelenti, amik vízben oldódnak. Mivel vízmegkötő tulajdonsággal rendelkeznek azok is itt keresgéljenek, akik anti-aging hatást remélnek a terméktől. Szuperül feltöltik a ráncokat, a fakó, élettelen, durva tapintású bőrt szépen kiegyenlítik, arról nem is beszélve, hogy a pigmentfoltok ellen is hatásosak.

A legnépszerűbb AHA savak a glikolsav, a tejsav és a mandulasav. Ezek közül a glikolsav a legerősebb, így érzékeny bőrre nem kifejezetten ajánlott. Ugyanakkor szuper anti-aging hatása van, amiről ebben a cikkben olvashatsz még többet. A tejsav nagyon jó hidratáló, egyéb vizes bázisú krémekkel kombinálva még hatásosabb. A mandulasav a leggyengédebb AHA, és egy picit kakukktojás. Ő ugyanis nemcsak száraz, de vegyes bőrre is jó, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása révén a pattanásos bőr egyik kiváló ellenszere. Újabban megjelent a PHA sav is, ami kifejezetten érzékeny bőrre lett kifejlesztve.

Zsíros és pirosodásra hajlamos bőr

Ezt a két bőrtípust remekül kezeli a BHA sav, ami nem más, mint a szalicilsav. Kiváló tulajdonsága, hogy az AHA savakkal ellentétben nemcsak a bőr felszínén hat, hanem képes a pórusokba is behatolni. Hatékonyan tisztítja azokat, így a mitesszerekkel szemben hatásos fegyver lehet. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, így a pirosodással járó, különféle bőrbetegségek kezelésére is alkalmazható.

Hogyan használd a hámlasztót?

Elsősorban a százalék megválasztása a fontos. Ha még soha nem hámlasztottál, érdemes a leggyengébb formulával kezdeni, akkor is, ha nem érzékeny a bőröd. AHA savak esetében ez 5%, a legerősebb pedig 12%. A BHA sav optimális százaléka 1-2.

Figyelj arra is, hogy milyen termékek vannak még a rutinodban, nem szerencsés ugyanis magas hatóanyagú kencéket egyszerre alkalmazni. Legjobb, ha hámlasztót este használsz, hiszen legtöbbjük fényérzékennyé teszi a bőrt, és a szérum vagy hidratáló előtt alkalmazd. A hámlasztók között is vannak könnyebb és nehezebb állagúak, ezt is vedd figyelembe, amikor használod.

Vannak olyan termékek, amiket naponta is feltehetsz, de egy-egy erősebb formulájút lehet, hogy csak heti 2-3 alkalommal. Mindig olvasd el a gyártó javaslatát erre vonatkozóan, de ha nem vagy biztos a dolgodban kérd szakember vagy bőrgyógyász segítségét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés