Kis gyakorlással pillanatok alatt elkészülhet a mutatós, tartós smink, ami nem maszatolódik el a nap folyamán. A makeup esetében nem csak az a fontos, hogy szépen kiemelje az arc előnyeit, az esztétikus, nőies megjelenés érdekében az szintén lényeges szempont, hogy hosszan tartó legyen a felkent festék, ne csúszkáljon, ne mászkáljon el, és a színek, textúrák harmonizáljanak egymással. Nem elegendő elsajátítani a megfelelő technikát, és bevásárolni a legdrágább kozmetikumokból, mivel ismerni kell a bőr állapotát és az arc adottságait. Az alábbi sminkhibákat egyszerű lépésekkel küszöbölheted ki!

hirdetés

Arra, hogy tartós legyen a reggel feldobott smink, sok nő nem gondol, ráadásul sokan kifejezetten tehernek érzi a sminkelést. Hiszen a reggeli rohanás közben rengeteg dologra kell figyelni, vannak praktikák, melyek kimért, precíz mozdulatokat igényelnek, ezekre pedig legtöbbször már nem jut kellő idő, ahogy kisimult idegállapot sem. A másik probléma, hogy sokan mindmáig vakolatként gondolnak a sminkre, pedig nincs szükség többrétegnyi festékre az igazán nőies megjelenéshez.

Csupán ismerned kell a bőrödet, ami ebben az esetben szinte festővászonként funkcionál. Tudnod kell, hogy mely termékekre van szüksége, illetve hogyan reagál az egyes kozmetikumokra. A tartós smink elkészítése emellett függ a helyes technikáktól, valamint a hatékony sminktermékektől. Lényegesen lecsökkenthető a sminkelés ideje, ha csak alaptermékekre hagyatkozol, és néhány szükséges lépést iktatsz be.

Vannak olyan sminkhibák, melyek gyakran felmerülnek, vagy azért, mert kimarad egy fontos lépés, esetleg azért, mert nem a megfelelő technika kerül alkalmazásra az arc adottságait figyelembe véve. Összegyűjtöttük azokat a bakikat, melyek aláássák a smink tartósságát, de nagyon könnyen kiküszöbölhetőek az alábbi tippekkel.

Gyakori hibák és a lépések, amikkel elkerülheted őkat a tartós smink érdekében

Fontos, hogy a tökéletes összhanghoz nincs szükség egy halom termékre és eltúlzott rétegekre. Elég, ha elkerülöd a gyakori sminkhibákat. Arra is gondolj, hogy a makeup lehetőleg minél tovább ellenálljon az egész napos környezeti hatásoknak. A magas hő, a szél, de még a szemerkélő eső, valamint a pára is lerövidítheti a sminked tartósságát, ha mellőzöd a bőr előkészítését és a festékek fixálását.

Nincs megfelelően előkészítve a bőr

A sminkelés nulladik fázisa a primer felvitele, sokan ezt a lépést mégis kihagyják, pedig úgy cseppet sem lesz tartós a smink. A kozmetikum előkészíti a bőrfelületet, és megakadályozza, hogy a finoman felvitt különféle állagú festékek a nap folyamán elmozduljanak, vagy megüljenek a pórusokban. A drogériákban rengetegféle primerrel találkozhatsz, a legtöbb kence könnyű textúrával rendelkezik, így meg sem érzed majd a pluszréteget.

Ám nem csak a primer kihagyásával, hanem annak helytelen megválasztásával is hibázhatsz. Érdemes a bőrtípusnak, illetve a hámréteg aktuális állapotának megfelelően választani a termékek közül. Ha épp vízhiányos a bőröd, mert sok időt töltöttél a napon, ne rontsd a helyzetet még egy mattító primerrel is.

 

Sok esetben a mattító kencék a felesleges faggyún kívül a nedvességet is elvonják a bőrtől, ez mondjuk néhány strandolás után nem biztos, hogy szerencsés, gyakran száraz foltokat generál a púderrel összeveszve. Bár a matt hatású termékek különösen jól jönnek nyáron, ha épp dehidratált állapotában van a bőr, inkább könnyed hidratáló – nem olajos – formulával próbálkozz.

Amennyiben a T-vonalban zsíros és mitesszeres, de a többi területen normál, esetleg érzékeny, vagy kiszáradásra hajlamos az arcod, alkalmazz kétféle primert, az adott bőrállapotnak megfelelően.

A szemhéjra, ajkakra külön primer létezik, nem árt ennél a mozzanatnál is igényre szabni a termékválasztást. A szemhéjpúderek és a rúzsok tapadását és tartósságát így alapozhatod meg a legjobban. Az utóbbiaknál a színeredmény is intenzívebb lesz, ha a rúzs alá felkerül egy alapozó, bőrfinomító réteg.

Összecsomósodott szemfesték

A szemsmink még gyakrabban okoz problémákat, mint a bőr előkészítése, pláne rejtett szemhéj esetén. Az ilyen szemhéjjal rendelkező hölgyeknél a makeup könnyen összecsomósodhat, megülhet a ráncokban, hamar elcsúszhat. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a végeredmény, egy apró praktikára lesz szükség.

Primer után vékony rétegben krémes állagú festéket érdemes felvinni, melyet egyenletesen oszlass el. Miután ez megvan, jöhet a porállagú kozmetikum, ami lezárja az első réteget, és voltaképp fixálja. Szintén jó praktika, ha egy kicsit a szemöldökök felé több festéket viszel fel, nem kell túlzásba esni, ám rejtett szemhéj esetén kizárólag a mélyítővonal alá, a mozgó szemhéjra felvitt kence nem érvényesül megfelelően.

Túlzásba vitt szemöldökformázás

A szemöldökformázás az utóbbi időben a sminkrutin elengedhetetlen részévé vált. A megfelelően kialakított fazon roppant előnyössé tudja tenni a megjelenést, ám a túlzásba vitt formázással, festéssel pont az ellenkezője történik.

Nem szabad túl sötét szemöldökfestéket választani, ennek a színe mindenképp passzoljon a szálakhoz. Elegendő, ha csupán a szemöldök formáját erősíted meg, nem kell túlhúzni, így nem válik túl komorrá, szigorúvá a tekintet. Ügyelj arra is, hogy a szemöldökgéllel, púderrel megvastagított forma ne tűnjön túl szögletesnek, illeszkedjen az arc arányaihoz és lágy vonalaihoz.

A gélekkel, fixálókkal nem árt óvatosan bánni, egyik termék könnyen összekap a másikkal, aminek csomós, maszatos festés lesz a végeredménye. Azt szintén nem árt kitapasztalni, hogy a szálak dúsítására alkalmas por- vagy ceruzaalapú festék, vagy a formázógél kerüljön fel előbb.

Rosszul felvitt szemhéjtus

A szemhéjtus már egy kicsit nagyobb gyakorlást igényel, ennek ellenére sokan mégsem a precíz festést rontják el. A tusvonal megrajzolásánál a legfontosabb, hogy a választott forma illeszkedjen a szem alakjához. Érdemes kísérletezni, míg megtalálod a tökéletes verziót. A rosszul megválasztott szög, amelyben felkerül a tus, gyakran szűkíti a szemeket, de azt is figyelembe kell venni, hogy az orrnyeregtől távol ülő, vagy közel ülő szemekről van szó.

Nincs fixálás

A tartós smink alapja a fixálás. Hiába sikerült egy harmonikus, szép makeupot összehozni, ha evés-ivás alkalmával, vagy izzadás hatására kifénylik, elkenődik, megfakul. Erre az utolsó fázisra nyáron különösen szükség van, ha pedig látod, hogy napközben elmozog a festék, akkor érdemes kompaktpúderrel vagy színtelen, átlátszó fixáló porral korrigálni és ismét rögzíteni.

Ahhoz, hogy ne legyen túl porózus a púderezett felület, és a felvitt por ne tegye szemmel láthatóvá a szárazabb területeket, érdemes olyan fixálót választani, ami nem kelt ragacsos hatást, és valamely összetevőjével frissen, puhán tartja a bőrt reggeltől estig.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés