Minden bőrtípusnak vannak előnyei és hátrányai. Ez akkor is igaz, ha valaki szárazabb hámréteggel rendelkezik. Míg a túlzott faggyútermelés elkerüli, addig nagyon hamar jelentkezhet a hámlás vagy a húzódó bőrérzet. Száraz bőr esetén a smink is okozhat problémákat, ezért a tartós, egyenletes végeredmény érdekében nem árt pár praktikát bevetni.

hirdetés

A sminkelés csakúgy, mint a bőrápolás, nagyon személyre szabott dolog, hiszen mindenkinek más a bőre, ezért eltérő dolgokat igényel. Az egyes bőrtípusok úgyszintén specifikus dolgokat igényelnek, hiszen másképp készül a smink zsíros vagy száraz bőr esetén.

Mérsékelt faggyútermelése miatt a szárazságra hajlamos bőrtípus nem fénylik, és kevésbé alakulnak ki rajta pattanások. Ám a szárazabb hámréteg könnyen irritálódik, ezáltal jobban ki van téve a bakteriális fertőzéseknek, és a viszkető, égő bőrszárazság sem ismeretlen az esetében. Éppen ezért kiemelten fontos a célzott ápolás és a rendszeres hidratálás.

Szuper praktikák, melyekkel egységes lesz a smink száraz bőr esetén is

A száraz bőr megnehezíti a sminkelést. A dekorkozmetikumok zöme általában szárító hatással rendelkezik, ezért még több nedvességet vonhat el a bőrfelülettől. A korrektor, alapozó, kompakt púder hatására hámló foltok alakulhatnak ki az arcon, melyek hatására rövid idő alatt széteshet a szépen felvitt smink. A hajszálrepedésekben összegyűlhet, megülhet a festék, ami szintén egyenetlenné teszi a sminkfelszínt. Szerencsére ez pár praktikával orvosolható.

Éjszakai maszk

A szépen fedő smink egyik legpontosabb alappillére, hogy megfelelő termékeket használj. Ez a sminkre és a bőrápolásra egyformán vonatkozik. Ezek nélkül az egész csupán időpocsékolás. Száraz bőr esetén különösen nagy szerepe van az éjszakai maszknak, mivel ezzel értékes hatóanyagok juthatnak be a bőrbe, melyek puhítják a hámréteget.

Így a bőrfelület előkészítése már az éjszaka folyamán elkezdődik, sokkal hidratáltabb, puhább lesz a felszíne, ami megkönnyíti a sminkelést.

Arcpermet

Az arcpermet használata szintén sokat segíthet, mivel ezek a készítmények hidratáló összetevőket tartalmaznak. A rózsavíz ezen elgondolás mentén úgyszintén bekerülhet a rutinba. Napközben permetezd az arcodra, hogy elkerüld a cserepes hatást, és egységes maradjon a makeup.

Megfelelő applikátor

Nemcsak a készítmények számítanak, de az eszközök is. A túl durva sörtével rendelkező ecsetek megsérthetik a bőrfelületet, irritációt, kiütéseket válthatnak ki. A legjobb, ha blendert és puha sörtéjű ecseteket használsz a smink felviteléhez.

Folyékony alapozó

A száraz bőrrel rendelkezők számára a legideálisabb a folyékony alapozó. Ez nem ül meg a barázdákban és a mosolyráncokban, emellett természetesen hidratált hatásúvá teszi a makeupot. A selymes, olajos alapú készítményeket keresd, melyek hidratáló formulával is rendelkeznek.

Primer nélkül soha

A primer a sminkelés egyik fontos fázisa, különösen, ha száraz bőrrel rendelkezel. Ennek a kozmetikumnak sokféle változata van, a különféle bőrtípusok igényeihez igazítva. Normál és száraz bőrre ajánlott primert is lehet kapni, mely kiadósabban hidratálja a bőrt, illetve elősegíti a szebb fedést. Míg zsíros bőr esetén a smink elcsúszkálását előzi meg, az érett hámrétegen pedig feltölti a kisebb barázdákat, a száraz foltokat is képes kivédeni egy megfelelő készítmény. Segít, hogy ne váljon porózussá, repedezetté, kiszáradt hatásúvá a smink.

Viszlát, matt ajkak

A száraz bőrrel rendelkezők többségének az ajkai szintén hajlamosabbak a kiszáradásra, cserepességre. Ez azt jelenti, hogy a folyékony, matt rúzsok igazán csúnyává tehetik a végeredményt. Az efféle ajaktermékek eleve elképesztően szárítanak, ez a hatás pedig csak felerősödik. Az sem segít, ha a használatuk előtt hidratálsz, lehetőség szerint inkább kerüld őket.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés