Sokan nap mint nap vasalják a hajukat, hogy sima, fényes és egyenes tincseket kapjanak, zavaró textúra nélkül. Bár ma már egyre biztonságosabb masinák kerülnek terítékre, legyen bármilyen szuper készülék, az semmiképp sem tesz jót a frizurának, ha naponta találkozik közvetlen hőhatással. A tartós hajegyenesítés megoldásként szolgálhat, ám kérdés, hogy milyen áron.

hirdetés

Bár manapság a természetes hatású, lágy hullámokért és a szélfútta, texturált frizurákért rajong a divat, sokan kezelhetőbbnek érzik a hajukat, ha teljesen sima és egyenes. Amikor a hajvasalók megjelentek a piacon, a legtöbb nő teljesen szétégette a haját az akkori kezdetleges hajformázókkal, majd nem győzte folyamatosan levágatni a töredezett szálakat, hogy a tincsek ne álljanak úgy, mint a szénaboglya.

Jól tudjuk, a nők többsége mindig annak az ellenkezőjére vágyik, mint ami alapból megadatott neki, avagy, ha göndörödnek a fürtjei, az egyenes tincsek után vágyódik, sima frizura esetén pedig a loknik csábítóbbnak tűnnek számára. Manapság már semmi nem lehetetlen, az annak idején divatos dauer után a tartós hajegyenesítés is befutott, mint népszerű fodrászati eljárás.

Bár a legtöbben nem a nagy változás miatt választják, hiszen nem göndörből akarnak egyenes frizurát varázsolni, hanem makulátlanul sima tincsekre vágynak. Avagy sok nő azért dönt a tartós hajegyenesítő módszer mellett, mert száradás után nem egyenletesen simák a tincsei, kuszák vagy szétállnak a szálak, szöszösödnek, bolyhosodnak a tincsek, és a legkevésbé sem siklik rajtuk a fény, ahogy egy szép, egészséges frizurán. A hajvasaló szintén ezt az élményt nyújtja, nem kell körkefés beszárítással bajlódni, hogy puhábbak legyenek a szálak, rögtön a vasalást követően egészen lágy és tükörsima lesz a frizura. Hosszú távon azonban roncsolódik, és már nem fog működni a varázslat.

 

A tartós hajegyenesítés szögegyenes tincseket kínál, de hogyan?

Számos terméket árulnak már, amelyek segítségével sikerülhet megzabolázni a rakoncátlan, összevissza álló fürtöket. Jobb esetben az eljárást egy fodrász végzi, egy általa már jól ismert termék segítségével, ugyanis otthon, mindenféle tapasztalat nélkül nem érdemes próbálkozni ezzel, sőt, kifejezetten veszélyes.

Korábban voltak olyan hatóanyagok, amelyek valóban káros hatással voltak az egészségre. A 2000-es évek közepén robbant be a brazil kezelés. Ekkoriban formaldehid segítségével érték el a kívánt eredményt, hiszen a löttyökben található keratin így sokkal jobb hatásfokon tudott működni.

Mára nagyobb figyelem övezi a tartós hajegyenesítést ígérő szereket, így a rákkeltő anyagok, mint például a formaldehid, nem kerülnek bele a készítményekbe. Ettől függetlenül nem árt vigyázni, hiszen számos olyan vegyületet tartalmazhatnak, amelyek belégzése nem túlzottan egészséges. Érdemes ma is alaposan utánajárni, hogy melyik kezelés mit tartalmaz, és az összetevők hogyan hatnak a szálakra.

A legtöbb módszer csak ideiglenesen képes megváltoztatni a haj kémiai szerkezetét, avagy idővel ismét hullámosodni kezdenek a tincsek. Bár sokan egészségesebbnek tűnő, lágy, tükörfényes frizura reményében vágnak bele egy ilyen eljárásba, nem árt tudni, hogy a hajszálak kémiai kötését csak különféle vegyületekkel lehet megváltoztatni, így, ha a kezelés előtt durván töredezett, sérült a frizura, utána csak ideig-óráig fog úgy tűnni, mintha javult volna a minősége. Nem lesz egészségesebb, bár sok hajegyenesítő módszer tápláló pakolásokkal zárul, melyek lezárják a haj kutikuláit, de nem marad így sokáig, ha utána nem kap megfelelő ápolást a hajkorona. A töredezés, sérülés nem tűnik el, és a szálak ugyanúgy kiszáradhatnak.

Brazil keratinos kezelés

A haj fő alkotóeleme a keratin, így nem is véletlen, hogy a brazil módszer alapvetően erre támaszkodik. Az eredeti eljárás során a fodrászok olyan termékeket alkalmaztak, amelyek tartalmaztak formaldehidet, de mára már sok más alternatíva van, a brazil típusú kezelés is fejlődött az évek során. A folyamat során a mélytisztító sampon megnyitja a hajszálakat, majd erre kenik fel az anyagot a szakemberek, amit hajvasaló segítségével juttatnak bele a frizurába. Az ekkor felszabaduló gőz rengeteg kemikáliát tartalmaz, így a még formaldehiddel dúsított változatokat nem véletlenül nyilvánították veszélyesnek.

Az eredmény puha, selymes, könnyen kezelhető, egyenes frizura lesz, ami körülbelül 3-4 hónapig így is marad. A hatás tartóssága attól is függ, hogy hogyan reagál a haj a kezelésre, amit pedig a tincsek eredeti szerkezete befolyásol. Az sem mindegy, hogy éri-e a frizurát bármilyen más kémiai kezelés, például gyakori-e a hajfestés, melírozás. Sok fodrászszalonban lehetőség van konzultációt és hajállapot-felmérést kérni a módszer bevállalása előtt. Érdemes olyan helyre ellátogatnod, ahol élhetsz ezzel az opcióval, hiszen a te érdekedet szolgálja. Lehet, hogy a szakember nem javasolja számodra a tartós hajegyenesítés módszerét, viszont ajánl helyette más kezelési módokat, melyek simábbá, kezelhetőbbé teszik a tincseket, és meggátolják azok szöszösödését. A hajszálak állapotjavítására az egyenesítő eljárás előtt is van lehetőség.

A kezelés utáni ápolásról mindig érdemes a fodrásszal konzultálni, hiszen akár az is hatással lehet arra, meddig marad szögegyenes a hajkorona. Az eredményt szintén befolyásolhatja, hogy mennyire voltak hullámosak a tincsek. A beavatkozás után egy ideig nem ajánlott összefogni vagy fül mögé tenni a frizurát, hiszen ilyenkor még sérülékeny a haj. Az sem mindegy, milyen sampont, ápoló termékeket használsz az eljárást követően, sőt, pár nappal azután a hajmosás sem ajánlott.

Kismamáknak nem ajánlott belevágni a tartós hajegyenesítés ezen formájába, valamint mindazoknak, akiknek festett loboncuk van, számolnia kell azzal, hogy a megszokott tónus változhat a kezelés következtében. Persze az sem mindegy, hogy a mogyoróbarna tincsek vannak sötétebbre festve, vagy hidrogénszőke loknikkal kell megbirkóznia a fodrásznak. Ha sárgásodásra hajlamos a hajszín, a fodrász elmondja majd a lehetőségeket, kockázatokat, amelyek alapján mérlegelhetsz, érdemes-e belevágnod a hajegyenesítésbe.

 

Végleges japán módszer

Van egy japán módszer, amit végleges egyenesítésnek neveznek. A kezelés nem csupán a haj felszínén hat, ahogy azt a keratinos verzió teszi, hanem magát a hajszerkezetet veszi célba, azt változtatja meg, így jóval tartósabb. Mivel a hajszálak időnként cserélődnek, természetes elévülés után újak serkennek és a növekedési szakaszokban a kezelt szálak úgymond lenőnek, nem tudjuk pontosan, hogyan értelmezhető a végleges kifejezés, de állítólag nem göndörödik vissza a haj, legalábbis azon része, amely a kezelést kapta.

A folyamat hasonlóan zajlik, csupán annyi a különbség, hogy ebben az esetben a hajban levő kötések, amelyek a formát adják, megbomlanak, majd a felvitt kence belevasalásával megújulnak, ezúttal egyenes hatást eredményezve.

Ez egy szabadalmaztatott eljárás, Yuko néven, ami azt jelenti, hogy a cég nemzetközileg felügyeli a módszer alkalmazásának képzését, avagy egyik fodrász sem vetheti be a terméket előzetes oktatás és vizsgázás nélkül. A hajegyenesítő beavatkozás előtt felmérik a szálak állapotát és szerkezeti összetételét, minőségét. A módszer kollagén, selyemprotein és keratin segítségével éri el, hogy a tincsek rugalmasabbak, lágyabbak legyenek.

Bár a japán eljárás úgy vonult be a köztudatba, hogy jobb alternatíva, mint a formaldehidet alkalmazó kezelések, azóta számos hajegyenesítő módszer tartózkodik ennek a vegyszernek a használatától. A japán változatnak szintén megvannak a hátrányai, ez persze függ attól, kinek mit bír el a haja. Egyesek hajhullásról, a tincsek töredezettségéről számoltak be hosszú távon. A festett haj kezelhető ezzel a tartós hajegyenesítési módszerrel, ám a szőkített tincsekre nem minden esetben ajánlják. A konzultáció mindenképp fontos, előbb érdemes átbeszélni a szakemberrel a frizurád állapotát.

Bár végleges eredményt ígér, a hajszálak növekedése miatt a kezeletlen rész nem lesz egyenes. Tehát ahhoz, hogy mindig szögegyenes tincsek köszönjenek vissza a tükörből, szükséges legalább évente ismételni a kezelést, akinek gyorsabban nő a haja, még annál is gyakrabban.

Az eredményt szintén nagyban befolyásolja az eredeti szerkezete a hajnak, valamint az előzetesen alkalmazott, kémiai anyagokat egyaránt tartalmazó kezelések sorozata is. A japán módszer során bevetett termékek ugyancsak keratint tartalmaznak, ami mellett a kollagén tűnik fel.

 

Alaposan át kell gondolni, mielőtt belevágsz

A legfontosabb tehát, hogy megfelelő továbbképzéssel rendelkező fodrász végezze a kezelést, valamint a folyamat során alkalmazott termékekről sem árt egy kicsit tájékozódni. Mivel a beavatkozás alatt hajra felvitt kencéket forró hajvasalóval égetik bele a tincsekbe, a felszabaduló gőz olyan kemikáliákat juttathat a légzőrendszerbe, ami igencsak káros hatással lehet az egészségre.

Allergiát csakugyan bármelyik eljárás okozhat, éppúgy, mint bármilyen más kozmetikai termék. Ha a felszabaduló gőz szúrós szagú, csípi a szemet és nehézlégzést okoz, elgondolkodtató, hogy olyan vegyszereket tartalmaz a használt egyenesítő lötty, ami nem feltétlenül hasznos sem a hajnak, sem pedig az egészségnek.

Összességében valóban selymesebb, puhább tapintású lehet a frizura a tartós hajegyenesítés végeztével, ám csak és kizárólag kellő elővigyázatossággal éri meg belevágni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés