A vasalt frizura örök klasszikus, amit a divat továbbra sem tud megunni, annak ellenére, hogy egyre népszerűbb a kócosan hullámos, bohém hajkorona. Sok nő választja ezt a formázási módszert, hiszen a tükörsima, fényes hajviselet egyszerűen elkészíthető. Ám azt kevesen tudják, hogy a hajvasaló tisztítása egy fontos lépés, pláne, rendszeres használat esetén, mivel a lapokra ráragadt kencék közvetetten károsíthatják a hajszerkezetet.

hirdetés

A hajvasalás évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. A technika elsajátítása igazán egyszerű, nem igényel bonyolult mozdulatokat, a szépen kisimított frizura mégis egész nap tart. A hajvasalók manapság már mindenféle különleges bevonattal rendelkeznek, így nem károsítják a hajat olyan mértékben, mint az évekkel ezelőtti masinák.

Ám ez nem jelenti azt, hogy egészséges lenne az állandó hajkiegyenesítés, a fodrászok a heti egy alkalmat javasolják, így még nem roncsolódik a hajszerkezet. A túlzásba vitt hajformázás, illetve a nagyon magas hőfok kivonja a nedvességet a szálakból, így azok elveszítik a rugalmasságukat és sokkal hamarabb töredezetté válhatnak.

Az elégetett hajvégek nem keltenek esztétikus látványt, ezért sosem szabad megfeledkezni a hővédelemről. A tápláló összetevők megakadályozzák a szálak seprűssé válását.

A hajvasaló rendszeres tisztítása elengedhetetlen a fényes, egyenes frizurához

Bár a különféle kencék roppant hasznosak lehetnek, a tincsekről a hajvasaló lapjaira kerülhetnek, és ezzel lerakódásokat okozhatnak. A ragacsos, koszos lemezek már nem képesek megfelelően formázni a frizurát. A haj sokkal nehezebben veszi fel a kívánt formát, ami a vasalás megismétlését eredményezi, így az eszközön megtapadt piszkot könnyen beleégetheted a tincseidbe. Az állandó hőhatás pedig már a hajszerkezetet is károsítja.

A minőségibb hajvasalók esetén még fontosabb a rendszeres tisztítás, karbantartás, mivel a bevont lapok károsodhatnak, így a masina már nem lesz annyira hatékony, mint korábban.

Melegítsd fel a hajvasalót

Elsőként kapcsold be a hajvasalót, majd állítsd a legkisebb fokozatra. A meleg feloldja a rászáradt kencéket, ezért sokkal könnyebb lesz eltávolítani a ragacsos anyagokat a lapokról.

Húzd ki a vasalót

Miután felmelegedett a kívánt hőmérsékletre, kapcsold ki, majd húzd ki a vasalót. Tisztítás előtt mindig győződj meg róla, hogy biztosan áramtalanítottad, hiszen a meleg lapok komoly égési sérüléseket okozhatnak.

Finom tisztítás

Miután kihűlt a megfelelő hőmérsékletre, fogj egy törölközőt, és óvatosan kezd el letörölni a lapokat. Ha makacsabbak a szennyeződések, akkor vízbe márthatod vagy egy kevés gyógyszertári alkohol segítségével törölheted át. Kerüld a túlságosan erős mozdulatokat és a durva textíliákat, mivel ezek megsérthetik a hajvasaló bevonatát, ami csökkenti a masina hatékonyságát. A széleket alkoholba mártott fültisztítóval sikálhatod le a legkönnyebben.

Milyen gyakran kell tisztítani a hajvasalót?

A kencék felhalmozódása, lerakódása csökkenti a hajvasaló hatékonyságát, mivel a ragacsos lapocskák már nem tudnak megfelelően, egyenletesen felmelegedni. A rosszul működő masina pedig a frizurán is rajta hagyja a lenyomatát.

Az a legjobb, ha havonta egyszer letakarítod a hajvasalód, gyakoribb használat esetén minden hajvasalás után töröld át finoman. Az alkoholra nincs minden esetben szükség, a kevésbé makacs foltokat a nedves törlő is lehozza.

A rendszeres tisztításnak köszönhetően a hajvasaló sokkal hatékonyabb lesz, hamarabb, könnyebben és egyenletesebben melegszik fel. A megfelelő tisztaságú lapocskák szépen kihúzzák a tincseket, így nincs szükség többszöri vasalásra. A túlzott hőhatás károsítja a hajszerkezetet, a lerakódott kencék eltávolításával a frizurádat és az eszközt is megóvhatod.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés