Érdemes figyelembe venni a szakértők véleményét, ezek az érett bőrre javasolt szuper sminktippek valóban frissebbé varázsolják a megjelenést. Sokkal természetesebb és üdébb hatást kelt az arc, ha így készül a makeup.

hirdetés

Minden életszakasznak megvannak a maga sajátosságai. Az idő múlásával a bőrszövet állapota, és annak megfelelően az igénye is folyamatosan változik. Ahogy telnek az évek, a hámréteg egyre szárazabbá válik, megjelennek a finom, majd a mélyebb ráncok, noha az öregedés látható jelei genetikától és életmódtól függően mindenkinél más ütemben és mértékben bukkannak fel.

A sminkrutint ugyanúgy célszerű átalakítani bizonyos kor felett, ahogy az arcápolási lépéseket. A bőr egészen más termékeket, előkészületet és sminkelési technikát igényel, legalábbis az összkép egészen más lesz, ha a megfelelő módszerrel készül el a hétköznapi makeup. Sokkal üdébb, frissebb és ragyogóbb hatást kelt az arcbőr, amennyiben az érett bőr számára legelőnyösebb sminktrükkök kerülnek előtérbe. A szakértők szerint nem kell sok dolgon változtatni, de van néhány lépés, ami nélkülözhetetlen, ha valaki szép eredményt akar elérni.

 

Hasznos sminktippek érett bőrre

A bőr előkészítése

A bőr előkészítése mindig nagyon fontos. Tulajdonképpen életkortól függetlenül szükség van egy jól felépített rutinra, ami a sminkelés előtt alaposan felkészíti a bőrt. Érett, petyhüdt, ráncokkal barázdált hámréteg esetén a bőrszárazság az, amire fokozottan ügyelni kell, éppen ezért akár testesebb krémeket is be lehet vetni a természetes, üde eredmény érdekében. A szakértők szerint az arcolajokkal a legegyszerűbb dolgozni, ugyanis a könnyedebb állagú olajok gyorsan felszívódnak és nem teszik kukacossá az alapozót.

Fontos, hogy bőrtípusnak megfelelő, hidratáló hatású arcolajjal kell átmasszírozni az arcbőrt. A testesebb, ragacsos olajokra sokkal nehezebb felvinni a sminket, az alapozó nem tud egyenletesen elterülni, és néhol össze is gyűlik a ráncok környékén.

Semmiképp nem érdemes kihagyni ezt a lépést, még akkor sem, ha egyébként nem tapasztalható bőrszárazság. A smink alatt a bőrnek sokkal nehezebb dolga van a nap folyamán, nem árt egy kis plusz hidratálás és táplálás ahhoz, hogy a makeup lemosása után is ugyanúgy ragyogjon, ahogy előtte.

A szemkörnyéket sem ildomos kihagyni az előkészítésből, ugyanis ez az a terület, amin nemcsak a kor, de még a fáradtság is nyomot hagy. Mivel a ráncok is itt jelentkeznek elsőként, az idő múlásával itt válnak egyre mélyebbé, ezért nélkülözhetetlen, hogy a szemkörnyék alaposan felfrissüljön, mielőtt alapozó és korrektor kerülne a területre.

Alapozás, kontúrozás és korrektorhasználat

Az alapozó kiválasztása talán a legfontosabb pontja a természetes hatású, üdítő smink elkészítésének. Ez nem csak érett bőr esetén igaz, kortól függetlenül célszerű a bőrtónus mellett a bőrtípust is figyelembe venni alapozóvásárláskor. Bizonyos kor felett javasolt a könnyedebb, nem túlzottan vastag és magasan fedő verziók közül válogatni. Sokszor nincs is szükség klasszikus alapozóra, elegendő egy könnyed CC-krém, ami egy színezett formula és gyönyörűen illeszkedik a hámréteg adottságaihoz.

Manapság egyre több olyan kozmetikumot készítenek a márkák, amelyek hidratáló hatóanyagokkal, valamint fényvédőkkel dúsítottak. Érett bőr esetén mindenképpen érdemes az efféle modernebb kencék között nézelődni, a hámréteg abszolút meghálálja a hasznos összetevőket.

A kontúrozó paletták használatát szintén erősen ajánlják a szakértők. A megfelelően felvitt árnyalásnak köszönhetően a megereszkedett, elcsúszott kontúrok optikailag feljebb kerülhetnek, ezáltal az arc fiatalosabbnak, üdébbnek hat majd. Természetesen nem úgy működnek, mint egy filter vagy retus, azonban látványosan felfrissítik a megjelenést és szépen hangsúlyozzák az előnyös, nőies vonásokat. A kontúrpaletták közül nem árt a krémes állagú verziókkal trükközni, hiszen a lágy formula sokkal szebben simul el az érett arcbőrön, jóformán egybeforr vele, ezáltal nem üt el és nem képez maszkszerű réteget az arcon.

A korrektort sem szabad kihagyni a lépésekből, a szem alatti területre mindenképpen kerüljön egy kis frissítő kence. A korrektor árnyalata ne legyen túlzottan világos, hiszen ha teljesen elüt az alapozó színvilágától, az eredmény mesterkélt és furcsa hatást kelt majd.

 

A szemöldök és a szemek kiemelése

A sminktippek rengetegéből a szemkörnyék és a szemöldök sem maradhat ki, ugyanis az efféle kozmetikumoknak is más formában kell felkerülniük az érett bőrre egy bizonyos kor felett. A szemöldök megrajzolásánál nem árt óvatosan bánni az árnyalattal és a mennyiséggel. Tulajdonképpen a forma a lényeg, a szemöldökvonal legyen jól látható, de ne legyen túl erős. Az erős kontúr nagyon természetellenessé teszi az eredményt, miközben haragos, szomorkás tekintetet kreál.

A szemhéjakra szintén célszerű krémes állagú kencéket felvinni. A megereszkedett, ráncokkal barázdált bőrön a könnyedebb, nem púderes textúrák sokkal jobban működnek. Egyrészt, könnyebb őket eldolgozni, könnyebb bánni velük, másrészt a redőket sem rajzolják ki olyan erősen, nem mutatják őket mélyebbnek a valóságnál. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a púderes szemhéjpalettáknak a kukában kell landolniuk, ám a szemsmink alapját tanácsos egy krémes formulával elkészíteni.

A szemceruza esetében szintén jobb, ha egy puhább, lágyabb verzióval dolgozik az ember, az eredmény sokkal szebb és egyenletesebb lehet. A vonalnak nem kell merésznek és határozottnak lennie, az ujjakkal vagy egy puha ecsettel bátran el lehet satírozni az éleket. A szempillák se maradjanak ki a sorból, ám semmiképp nem célszerű brutálisan látványos seprűpillákat varázsolni. A természetesség sokszor megnyerőbb, egy egyszerű spirállal is gyönyörűen ki lehet emelni a tekintetet.

Az ajkak sem maradhatnak ki

Az ajkak esetében kifejezetten érdemes fókuszba helyezni az optikai illúziót. A sminktippek általában a ráncok elfedését célozzák meg, pedig a kontúrok, vonások megemelése az, ami igazán fiatalossá teheti a megjelenést. A lágy, krémes rúzsok felvitele előtt ajánlott az ajakceruza használata. A ceruza segítségével sokkal határozottabbá tehető a körvonal, ráadásul egy pici csalással feljebb emelhető az ajakív, amitől a megereszkedett vonások látványosan feljebb húzódnak. A natúr árnyalatok szépen dúsítják az ajkakat, és cseppet sem teszik túlzóvá a hétköznapi sminket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés