Az arctisztítás minden rutinnak az alapja, ez az első lépés elhagyhatatlan, legyen szó reggeli, esti, anti-aging vagy hidratáló folyamatról. A víz önmagában nem képes eltávolítani a szennyeződéseket és a már alkalmazott kozmetikumok maradványait, ám az sem mindegy, milyen a sminklemosó, hiszen a bőrtípus dönti el, kinek melyik verziót érdemes beszerezni.

hirdetés

A tudatos bőrápolás ma már a mindennapok részévé vált, a kezdő rutinozók is tisztában vannak vele, hogy az első lépés minden alkalommal az arc alapos, gyengéd megtisztítása. Ehhez a víz igencsak kevés, így mindenképp keresni kell valamilyen lemosót, ami garantáltan eltávolítja a szennyeződéseket és a sminkmaradványt a bőrfelszínről.

A helyzet azonban nem olyan egyszerű, hogy az ember berobog egy drogériába, ahol az első sminklemosónak címkézett terméket lekapja a polcról, és már kész is. A tökéletesen ragyogó, tiszta, egészséges arcbőr eléréséhez érdemes a bőrtípushoz illeszteni a lemosót is.

 

A sminklemosó bőrtípus szerint: nem mindegy, mivel tisztítod meg az arcod

Sminklemosóból annyiféle van, mint égen a csillag, így nem is csoda, ha valaki eltéved ebben a bonyolult útvesztőben. Szerencsére a legtöbb terméken feltüntetik, hogy milyen bőrtípusra ajánlott, ám az egyszerűség kedvéért igyekeztünk kategorizálni őket. Mindenkinek más válik be igazán, nincs tökéletes verzió vagy konkrét termék, ám az már félsiker, ha legalább azzal tisztában van az ember, melyik opció passzol leginkább a bőréhez.

Száraz bőr

Száraz vagy normál bőr esetén érdemes olyan sminklemosót választani, amely inkább olajos vagy krémes állagú, valamint ami fel van turbózva valamilyen mélyen hidratáló összetevővel. Így két legyet lehet ütni egy csapásra.

 

A CeraVe krémes állagú, hidratáló lemosója gyengéden tisztítja az arcbőrt, hialuronsavat tartalmaz, így tökéletes választás száraz bőrtípus esetén. Kellően táplálja a bőrt és bezárja a nedvességet a felső rétegekbe. A 473 ml-es kiszerelés 4230 forintért vásárolható meg.

Zsíros bőr

Zsíros bőr esetén a legjobb sminklemosó típusok a géles, folyékony verziók. A túlzottan szárító tisztítókat érdemes kerülni, hiszen többet ártanak, mint használnak.

 

A Paula’s Choice sminklemosója tökéletes választás zsíros vagy kombinált bőrtípus esetén. A pattanások, mitesszerek és tág pórusok ellen is kitartóan küzd, ráadásul sokoldalú formula, hiszen egy anti-aging rutinba éppúgy beilleszthető. A 190 ml-es kiszerelés 9890 forintért vásárolható meg.

Érzékeny bőr

A lehető leggyengédebb verziók alkalmazása javasolt, amelyek kíméletesen bánnak a bőrrel. A legtöbb termék címkéjén feltüntetik, ha kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott, ezt érdemes figyelni. Jó, ha az ilyen formulákból kimarad az illatanyag, és minden olyan – például túlzottan habzó – összetevő, ami az irritációt kockáztatja.

 

Ez az Yves Rocher olajos sminklemosó kamillával nyugtatja az arcbőrt, csökkenti a pirosságot és enyhíti az irritációt. Kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztették ki. A 150 ml-es kiszerelés 4790 forintba kerül.

 

A Mixa sminklemosó tej tökéletes választás érzékeny bőrtípus esetén, kifejezetten kíméletesen bánik az arcbőrrel. A 200 ml-es kiszerelés 1717 forintba kerül.

Minden bőrtípusra

Egyes termékek hatóanyagaiknak köszönhetően bármilyen bőrtípuson szuperül működnek. Ám egyénenként eltérő lehet, hogy kinek melyik állag a szimpatikusabb, melyik termék működik jól a bőrfelszínen.

 

A The Ordinary sminklemosó balzsamja kifejezetten gyengéd, minden bőrtípus esetén kitűnő választás. Az 50 ml-es kiszerelés 2890 forintért vásárolható meg.

 

A The Body Shop kamillás sminklemosó olaja kíméletesen bánik az arcbőrrel, bármilyen bőrtípus esetén remek választás. A 160 ml-es kiszerelés 5590 forintba kerül.

Minden arctisztítónál nagyon fontos, hogy tiszta vízzel le kell öblíteni, mielőtt folytatódna a szokásos arcápolási rutin. Az alapos öblítést nem éri meg elbliccelni, mert a fennmaradó sminklemosó lipideket, illetve aminosavakat vonhat el a bőrből. Így tökéletesen felépített rutin ide vagy oda, a befektetett energia könnyedén kárba vész.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés