Az étkezés nagyban befolyásolja a bőr állapotát, a pattanások kialakulását, valamint a hámréteg zsírosodását. Vannak bizonyos ételek, melyek előidézhetik az apró pöttyöket, illetve fénylővé tehetik a T-zónát. Ezeknek a fogyasztását érdemes mérsékelni, a zsíros, szénhidrátban gazdag fogások helyett sok antioxidánsban gazdag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani.

hirdetés

Pattanásokat és aknét rengeteg dolog okozhat. A háttérben hormonális változások, genetikai tényezők, a stressz és más lelki eredetű dolgok is meghúzódhatnak. Ám emellett az étrend úgyszintén nagymértékben befolyásolja a piros pöttyök megjelenését a bőrfelületen. Mivel ezen viszonylag könnyű változtatni, ezért jobb odafigyelni a bevitt táplálékra.

A kutatások egyelőre nem bizonyították egyértelműen, hogy a zsíros bőrérzetért vagy az aknékért csak az étkezés lenne a felelős. Nyilván kell hozzá egy bizonyos genetikai hajlam is, hiszen a száraz bőrtípus sohasem fog olajos felületűvé válni a bevitt táplálékoktól.

A magas glikémiás indexű fogások, egyes tejtermékek felelősek lehetnek a pöttyök kialakulásáért, a zsírosabb bőrtípusok esetében. A magas glikémiás intexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátjai hirtelen megdobják a vércukorszintet. Ez a folyamat pedig serkenti az inzulintermelést. A cukorban, szénhidrátban bővelkedő péksütemények, édességek több szempontból is a bőr ellenségei.

Így hat az étkezés az arcbőrre: a pattanások ezektől a fogásoktól is kialakulhatnak

A szép, egészséges hámréteghez szükség van a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra. A szakemberek szerint az a legjobb, ha sok zöldség, gyümölcs kerül a tányérra, és természetesen a vízfogyasztásról sem szabad elfeledkezni. Ám még a teljes odafigyelés esetén is becsúszhatnak olyan ételek, melyek pattanásokat okozhatnak.

Túl sok só

A só elvonja a nedvességet a szervezetből, ez pedig a hámrétegre is hatással van. A sóban gazdag fogások szárazzá tehetik a bőrfelületet, táskás szemeket, duzzanatot okozhatnak. Ez közvetetten az olajszint növekedéséhez vezethet, mivel a szervezet megpróbálja pótolni a só okozta kiszáradást.

A sós pop-corn, a chipsek és a sült krumpli vagy a pizza sok sót tartalmaznak, ezért jobb, ha ezek minél ritkábban kerülnek a tányérra.

Cukros ételek

A túlzott sómennyiség után azt gondolhatnánk, hogy a cukorral nincs baj, pedig ez is okozhat csúnya pattanásokat. A cukornak és a fehér lisztnek rendkívül magas a glikémiás indexe, mondhatni, ezek az ételek a hámréteg ellenségei. A péksütemények, cukros üdítők és egyéb finomságok sok esetben előidézik az apró piros pöttyöket.

Az édes csokoládé sem használ, mivel ebben tej és cukor is van. Vagyis két dolog is irritálja a hámréteget. A magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé – nem a tortabevonó féle – azonban mértékkel fogyasztva jótékonyan hat a bőrre, hiszen antioxidánsokat tartalmaz. Ha nem szeretnél lemondani a kedvenc édességedről, akkor inkább ezeket válaszd.

A túlságosan cukros finomságok helyett inkább válaszd a rostokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket. A cukor egyébként a kollagénrostokra is rossz hatással van. Mértéktelen fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb bomlik le a kollagén, ezáltal rugalmatlanná válik a hámréteg. Bár nem egyedüli okozója, de a narancsbőr kialakulását is elősegíti a finomított cukorban gazdag étrend.

Tejfogyasztás

A tejtermékek hasznosak a szervezet számára, ám többször is vizsgálták már a tudósok a tejtermékek és az akné kapcsolatát. Az elmúlt években több kutatást is végeztek, eddig nem jutottak egyértelmű, teljesen igazolható összefüggésre, de többen is arra az álláspontra jutottak, hogy bizonyos esetekben a tej állhat a gyulladt pattanások hátterében.

A sovány tejek legtöbbször több cukrot tartalmaznak, ami szintén nem használ a hámrétegnek. Ezek olajosabbá tehetik a bőrt, növelhetik a faggyútermelést, ami később pattanásokhoz vezethet. Az alternatív tejitalok a tartósítószerek miatt válthatnak ki hasonló hatást. Ez nem jelenti azt, hogy a tejtermékeket ki kellene iktatni az étrendből, csupán fontos a tudatosság és a megfelelő egyensúly.

Mivel a hámréteg szépsége nagyban összefügg a belső egészséggel, ezért a kozmetikusok szokták javasolni az étkezési napló vezetését. Így pontosan nyomon követhetők az ételek, és könnyebben kiszűrhető, hogy mi okozhatja a problémát. Ha bosszankodsz a pattanások miatt, akkor szintén jó módszer lehet, ha bizonyos ételeket időszakosan kihagysz, ebből is sok minden leszűrhető. A chipset vagy a pizzát nem kell végleg száműzni, de érdemes mértéket tartani.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés