Kétségtelen, hogy a primer használatától sokkal szebb, finomabb és tartósabb lehet a smink, ám az sem lényegtelen, hogy a felvitele kézzel vagy ecsettel történik.

hirdetés

Míg korábban sokak számára úri huncutságnak tűnt, mára egyértelművé vált, hogy a primer nélkülözhetetlen alapeleme a sminknek. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy egyre több formában, különböző bőrtípusokra és problémákra szabva, sok esetben hibridkenceként jelenik meg a kínálatban, hiszen egy jó sminkalap nem csupán a hámréteg textúráját finomítja, hanem kategóriájának megfelelően feltölti, elsimítja a kisebb felületi ráncokat, összébb húzza a pórusokat, a zsíros területeken matt felületet biztosít, csökkenti a pirosságot, miközben hidratálja, frissíti, ápolja a bőrt.

Olyan hatóanyagokat tartalmazhat, mint a niacinamide vagy a hialuronsav, de a fényvédővel ellátott, illetve az antioxidánsokkal gazdagított sminkalapok sem mennek ritkaságszámba. A bőr típusától és pillanatnyi állapotától függően akár többféle primer is felvihető a smink alá, nem egymásra rétegezve, hanem az arc más-más területeire felkenve, a művelet pedig kézzel, szivaccsal, esetleg puha ecsettel is elvégezhető.

Kép: Getty Images.

 

Kombinált bőrtípus esetén például a T zónában mattító, pórusfinomító sminkalap alkalmazható, míg a szárazabb felületeket érdemes hidratáló formulával kezelni, mielőtt felkerül az alapozó.

A primer egyébként önállóan, smink nélkül is megállja a helyét, de makeup készítése esetén a folyékony alapozó akár el is hagyható, sokan csak a sötétebb területekre, foltokra felvitt korrektorral, majd porpúderrel teszik egyenletesebbé az arcbőr felszínét és tónusát. A báziskence ilyenkor is segít abban, hogy helyén maradjon, tartósabb legyen a smink, és a színt leszámítva elvégzi mindazt, amit egy alapozótól várunk, avagy simább, üdébb, kipirosodástól és csillogástól mentes felületet biztosít.

A primer használatával kapcsolatban általában két kérdés szokott felmerülni, elsősorban az, hogy milyen típusú alapkence kerüljön az arcra, másodsorban pedig, hogy milyen sorrendben kell felvinni a nappali krémet, fényvédőt, sminkalapot és az alapozót?

Sokat számít, hogy a primer használata ecsettel vagy az ujjak segítségével történik

A primer használatát merőben meghatározza a termék célja és típusa. A bőr előkészítése mindig az első helyen szerepel, ami arctisztítással indul, majd hidratálással és a fényvédő felkenésével zárul. Ha gél- vagy krémalapú hidratáló, bőrsimító, ragyogásfokozó primert használsz, esetleg a T vonal mattítása a cél, akkor mindenképp a sminkelés előtt kell felvinni a sminkalapot. Ám vannak, akik a folyékony bázistermékeket, melyek spray formájában kaphatók, az alapozás előtt és után egyaránt rápermetezik a bőrre. Bár nem úgy működnek, mint a fixálók, segítik a festék egyenletes eldolgozását és bőrre simulását, így nem lesz durva textúrája a sminknek.

Mi történik, ha a primer ecsettel kerül fel? – Kipróbáltam!

A géles és krémes állagú kencéket sokszor egyszerűbbnek tűnik az ujjak segítségével eldolgozni a bőrön, pláne, ha nagyon gyorsan akar végezni az ember. Ám ilyenkor előfordulhat, már csak a sietség okán is, hogy nem egyenletesen kerül fel a bázistermék, egyes helyekre több, míg más területekre kevesebb jut belőle.

Különösen a pórusfinomító és mattító primerek esetében előfordulhat, hogy a felesleg nem szívódik fel, hanem megszárad és filmréteget képez a bőr felületén. Így a felvitt púder könnyedén porózussá válhat a nap folyamán, illetve megtörhet a pórusoknál és a barázdáknál. Bár a primer pont arra való, hogy simább, egyenletesebb felszínt biztosítson a smink számára, a hanyagul felkent kencével az ellenkezőjét érheted el, texturált és kevésbé tartós lesz a smink. Ebben a videóban látható, milyen szépen lehet elegyengetni a sminkalapot ecset segítségével. A hatására én is tettem egy kísérletet.

Bár én nem használok alapozót, a primer sohasem marad ki a sminkrutinomból, szükség szerint olykor egy kis korrektor és púder kerül fel rá. Kétféle bázisterméket használok, az arcom szárazabb területeit hidratáló, pirosságot csökkentő sminkalappal kezelem, a T vonalon pedig pórusfinomító, csillogást gátló készítményt alkalmazok. A kettőt precízen, jól eldolgozni már nehezebb dolog, hiszen el kell találni a helyes arányt és mennyiséget.

Korábban az ujjaimmal kentem fel a bázistermékeket, és gyakran tapasztaltam, hogy itt-ott nem szívódnak fel rendesen, megülnek a bőrömön. Arra gyanakodtam, hogy a primer minőségében keresendő a hiba, de végül tettem egy próbát az ecsettel. Szivaccsal is teszteltem a műveletet, de nálam nem vált be, az ecsettel történő eldolgozás azonban szuper jól működött.

kép: Getty Images.

 

Mindenképp extra puha, tiszta ecsetet célszerű használni, ami nem szöszöl. A dolog hátránya, hogy az eszköz tisztaságáról előre gondoskodni kell, hiszen fontos, hogy az alkalmazásakor már száraz legyen. Géles állagú primerekkel próbáltam, amelyekből apró pöttyöket helyezek el a kezelni kívánt területre. Fontos, hogy kis mennyiség legyen, a bázistermékek esetében a „kevesebb több” elvét kell követni.

Az ecsetet nem ütögető, hanem határozott, kenő mozdulatokkal kell használni. Szinte azonnal elsimul a bőrön a kence, és másodpercek alatt beszívódik, így nem kell sokat várni a sminkeléssel. Amint végighúzom az ecsetet a T zónán, máris láthatóvá válik a primer hatása, matt és egyenletes felületet hagy maga után, látványos pórusok nélkül.

Sokkal jobban finomítja a bőr textúráját a primer, amióta ecsettel dolgozom el, pedig a korábban használt termékeken nem változtattam. A profi sminkesek szerint mindenkinél más válik be, vannak, akiknél az ujjakkal való eloszlatás válik be igazán, ám azoknál, akik sietősebben sminkelnek, az ecsetes megoldás egyszerűbb és hasznosabb lehet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés