A mai technológia már lehetővé teszi, hogy az ember lánya fájdalommentesen, örökre megszabaduljon a nem kívánt szőrszálaktól, ráadásul még válogatni is lehet az eljárások között. A végleges szőrtelenítés egyetlen hátránya, hogy türelmesnek kell lenni az eredményt illetően, ezért érdemes még jóval a nyári szezon előtt belevágni.

Általában tavasszal kerül szóba a szőrtelenítés, hiszen a nyárra készülve, sok nőt olyankor kezd el jobban foglalkoztatni az alakja és a bőre. Pedig éppúgy, ahogy a bikinialak is télen készül, a sima, szőrtelen bőrért már a hideg szezonban meg kell tenni a kezdő lépéseket, különösen, ha a végleges szőrtelenítés a cél.

A végleges szőrtelenítés hatékony típusai

Az ideiglenes szőrtelenítési módszereknél sokkal hatékonyabb megoldással kecsegtetnek a lézeres és a villanófényes kezelési típusok. A szépségklinikák eljárásai között csak abban mutatkoznak különbségek, hogy eltérő lézerkészüléket alkalmaznak, de maga a módszer, hasonló alapelveken működik.

A lézeres szőrtelenítés mellett egyre népszerűbb a villanófényes, IPL-kezelés, ami szintén egy fényalapú technológia. Mindkét eljárás rendkívül hatékony, és több előnnyel rendelkezik, mint hátránnyal. Ami közös bennük, hogy fájdalommentesek, csak apró kellemetlenséggel járnak, a végleges szőrmentesség eléréséért több kezelésre van szükség, és kizárólag egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti el a kezelést.

Bár a villanófényes módszernek ma már létezik otthoni használatra kifejlesztett készüléke is – mely szintén IPL-technológián alapszik, vagyis intenzíven pulzáló fénnyel csökkenti a szőrszálak növekedését -, az efféle testre, arcra, hónaljra és bikinivonalra kifejlesztett masinák nagyjából hathónapnyi szőrtelen simaságot ígérnek csupán, illetve jelentősen gyengítik a szőrszálak szerkezetét és élettartamát.

A lézeres szőrtelenítő eljárás előnyei

Mivel a lézeres szőrtelenítő gép célzottan juttatja a lézerfényt a kezelendő bőrfelületre, a szőrtüszők maradéktalanul elnyelik a lézer energiáját. A már elpusztított szőrtüszőkből már nem nő vissza erős, sötét szőrszál, legfeljebb csak puha pihe, mely szinte alig látható, így az eredmény végleges.

Azért van szükség nagyjából nyolcalkalmas kezeléssorozatra, mert a szőrszálak növekedése nem egyenletes, míg egyes szőrszálak aktív növekedési fázisban vannak, mások nyugalmi állapotban stagnálnak. Ezért többször meg kell ismételni az eljárást, hogy a pihenő stádiumban lévő szőr is növekedésnek induljon, ezáltal maradéktalanul el tudja nyelni a lézerfényt.

A kezelés viszonylag gyors, a kezelendő terület nagyságától függően minimum húsz percet, maximum egy órát vesz igénybe. A kezelést szakképzett személy végzi, a szőrtelenítés menetét pedig minden esetben konzultáció előzi meg. Már az első három kezelés után lényeges különbség tapasztalható: a szőrzet sűrűsége és erőssége látványosan lecsökken, és sokkal ritkábban indul növekedésnek újabb szőrszál.

A diódalézeres módszer hátrányai

A konzultáció alkalmával az egészségügyi képzettséggel rendelkező esztétikai tanácsadó felméri, hogy alkalmazható-e nálad a lézeres szőrtelenítés. Megbizonyosodik róla, hogy milyen gyógyszereket szedsz, vagy van-e olyan kórelőzményed, amely befolyásolhatja az eljárás eredményességét. Elképzelhető, hogy a fokozott, hormonális eredetű szőrösödés esetén a módszer nem hozza az elvárt hatékonyságot, ilyenkor elsősorban endokrinológiai kivizsgálás és kezelés ajánlott.

Továbbá a lézer a szemek környékén, szemöldök vonalában és tetováláson nem alkalmazható, az előbbi esetben azért, mert veszélyezteti a szemek épségét, az utóbbinál pedig azért, mert a tetoválás pigmentjei nem a szőrtüszőbe vezetnék a lézer energiáját, így a bőrfelület megégne.

A villanófényes technológia előnyei

A villanófényes szőrtelenítés a szelektív fototermolízis elvét alkalmazza a kezelés során. Az IPL-gép a pulzáló fényt hőenergiává alakítja, ezáltal nemcsak a szőrnövekedés csökkentésére, hanem a pigmentfoltok kezelésére is kiválóan használható. Az IPL villanófényes technológia minden bőrtípuson és testfelületen alkalmazható, ráadásul kisebb kockázattal jár, mint a lézeres eljárás. A kezelés pozitív mellékhatásokkal jár, ugyanis a szőrszálak gyengítésén kívül a villanófény serkenti a kollagéntermelést, halványítja az öregségi foltokat, a napfoltokat, és összehúzza a tág pórusokat.

A kezelés maximum két órát vesz igénybe, a végleges szőrtelenség eléréséhez pedig négy-hathetente kell megismételni az eljárást. A szőrzet típusától, erősségétől, pigmentációjától függően előfordulhat, hogy valakinek négy-öt kezelés is elegendő három-négyhetes időközönként, míg másnak hat-tíz alkalomra van szüksége ahhoz, hogy elérje a kívánt simaságot.

Az IPL szőrtelenítő gépek hátrányai

A módszer lényege, hogy a szőr sötét pigmentje elnyeli a készülék által kibocsátott fény energiáját, amely hőként éri el a szőrtüszőt. Így a legideálisabb, ha a bőr tónusához képest a szőr sötét, máskülönben , ha a világos bőrbe szinte beleolvadnak az ősz, vagy szőke szálak, esetleg a sötét bőrtől alig különül el a szintén sötét szőrzet, a fényenergia nem jut el célzottan a szőrtüszőkbe. A lézeres eljáráshoz hasonlóan, az IPL technológiával is csak az épp növésben lévő szőrszálakat lehet elpusztítani, ezért a kezelést érdemes kéthavonta megismételni.

A kezelések között csak borotvával szőrteleníthetsz, mert a gyanta gyökerestől tépi ki a szálakat, így a szőrtüszőben nem maradnának pigmentált, sötét szálak, amelyek elnyelhetnék a hőenergiát. Az otthoni használatra kapható IPL-gépekkel nem minden terület szőrtelenítése végezhető el, legalábbis a kényes bikinivonalhoz, és az arc bőrfelületeihez speciális fejjel rendelkező masinát kell vásárolni.

Miért jó már télen elkezdeni a kezelést?

Mivel egy-egy kezelés között több hétnek, sőt, megeshet, hogy két hónapnak is el kell telnie, ráadásul a lézeres és a villanófényes eljárások után egyaránt tartózkodni kell a napfénytől és a szolárium használatától, kényelmesebb és kevesebb gonddal jár, ha már télen megkezded a szőrtelenítést.

Közvetlenül az eljárás után a bőr gyakran kipirosodik, ilyenkor akár borogatást, hűsítő krémet is igényelhet. Télen több ruha fedi a tested, így nem kell rejtegetned a szőrtelenítés utáni bőrreakciókat. Bár ezek nem vészesek, és hamar elmúlnak, de mindenképp jobban megéri, ha nyárra már elfelejted ezt a macerát, és felszabadultabban élvezheted a strandolást és a napfényt.

A lézeres szőrtelenítés nem olcsó, egy nyolcalkalmas csomag, mely csak a lábszárakra terjed ki, akár 330 ezer forintba is belekerülhet. Az IPL-kezelések árban nagy eltéréseket mutatnak, de nők esetében a lábszárak egyetlen kezelése 9500 forint minimum körül mozog. Az őszi-téli időszakban, főleg karácsony előtt, nagy kedvezményekkel és akciókkal lehet számolni, míg tavasszal, a csúcsszezonban, sokkal drágábban juthatsz majd hozzá ezekhez a kezelésekhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés