Ha kezdőként próbálsz némi nyári színt varázsolni magadra, könnyű zátonyra futni és elveszni az önbarnító készítmények tengerében, ezért érdemes elsőként a finomabb hatású testápolók és habok közül válogatni.

hirdetés

Évről évre egyre bővebb és bővebb az önbarnító termékek kínálata, mely a leheletfinom napcsókolt hatástól kezdve egészen az intenzív, bronzos barnaságig kalauzolja el az embert. Bár jó, hogy van miből válogatni, és a világos, médium, illetve sötét bőrrel rendelkezők egyaránt megtalálhatják számításukat, gyakran nem olyan egyszerű eligazodni a választék végeláthatatlan sűrűjében, pláne rutintalan kezdőként.

Nem mindegy, milyen önbarnítót használsz

A nyár közeledtével sokan kétségbeesnek attól, ha a szezonnyitó nyaralás a téli fakóság állapotában találja őket, de felesleges ezen aggódni, hiszen a tavasszal szépen felkészített, megújult világos bőr éppolyan ragyogó látványt nyújt, mint a napcsókolt barna változata. Csupán egy olyan kósza gondolat miatt, hogy mindenki más úgyis bronzbarna lesz, felesleges vadul kenegetni az önbarnítót, viszont, ha úgy érzed, egy finom árnyalatkülönbség megdobja az önbizalmad, kezdésként a szolid hatással bíró, természetes színt kölcsönző testápolókat ajánljuk.

 

Ezeket a készítményeket nem kell lemosni, és bár nem tart sokáig a hatásuk, a kopásuk nem annyira látványos, a hamis barnaság fokozatosan halványodik a hámsejtek cserélődésével. Nem tartalmaznak olyan magas koncentrációban barnító hatóanyagot, mint a látványosabb színt garantáló önbarnítók, és emellett éppúgy hidratálják, puhítják, táplálják a bőrt, mint bármelyik testápoló. A habállagú formulákat szintén könnyű egyenletesen felvinni a bőrre, ám az efféle kencéket általában le kell mosni a hatóidő letelte után.

Milyen hatóanyag van bennük?

Mivel sokan tisztában vannak azzal, hogy az UV-sugárzás milyen károkat okozhat a bőrben, ahogyan azzal is, hogy nemcsak a napfény, hanem a szolárium hatására is felgyorsulhat a bőröregedés, biztonságosabb és egyszerűbb opcióként gondolnak az önbarnítók használatára.

Tény, hogy az efféle készítmények új generációs változatai már sok korábbi gyerekhibájukkal leszámoltak, és mivel a barnulási folyamat csupán a bőr felső, ciklikusan cserélődő rétegét érinti, nem okoz benne károsodást, mint az UV-sugarak.

 

Ám nem árt tudni, hogy a legtöbb önbarnító testápoló, hab és krém a dihydroxyacetone vagy DHA néven ismert cukorrépából, cukornádból kivont anyagot tartalmazza, amelynek hátulütője, hogy hatására megszaporodhatnak a szabad gyökök a bőrben, különösen, ha az önbarnító felkenése után egy napon belül napfény éri a hámréteget. Használatakor fokozottabban fényérzékeny a bőr, tehát ajánlott magas faktorszámú fényvédővel óvni, ha a szabadba mész.

A válogatásunkban szereplő készítmények mindegyike DHA-t tartalmaz, ám kisebb koncentrációban, mint az intenzívebb önbarnítók, illetve a testfújással felvitt barnító anyagok. Itt bővebben olvashatsz arról, milyen más hatóanyagokkal találkozhatsz a kínálatban, és milyen típusai vannak az önbarnításnak.

Aggódsz a foltok, sárgás elszíneződések miatt?

Önbarnító testápolók esetében éppúgy fontos tényező lehet, hogy milyen a bőrtípusod. Vannak testesebb, zsírosabb állagú krémek, és könnyed, nyári hidratáló formulák is, ezért nem mindegy, melyiket viseli jobban a bőröd, illetve az egyenletes felkenés érdekében a kenhetőség éppúgy számít.

Az önbarnító habok éppúgy tartalmaznak bőrápoló anyagokat, viszont ezeket többnyire úgy tervezik, hogy a hatóidő után le kell mosni őket. Ha az összetevők listájában azt látod, hogy rögtön a második komponens a dihydroxyacetone, vagy legalábbis az első sorban díszeleg, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy erősebb hatású készítmény van a kezedben, vagyis látványosabb színt fog nyújtani. A sárgás, narancssárgás tónus elkerülése érdekében érdemes a bőrárnyalatodnak megfelelően választani terméket, például világos, médium és sötét tónusú bőrre is találsz habokat, testápolókat.

 

A lemosást igénylő testhabok esetében azonban valamennyire szabályozni tudod a színeredményt, hiszen attól függően lesz finomabb vagy mélyebb árnyalatú a barnaság, hogy egy-két vagy hat-nyolc órán keresztül hagyod fenn magadon. Mivel az ilyen önbarnító készítmények magasabb koncentrációban tartalmaznak DHA-t, esetükben jobban lehet számítani a jellegzetes önbarnítós szagra, ami a könnyedebb testápolóknál jóval tűrhetőbb formában, vagy épp elenyészően jelentkezik.

Egyre több a valóban minőségi termék, amellyel csíkmentesen, foltosodás és besárgulás nélkül lehet barnulni, de érdemes a bőr előkészítésére is figyelmet fordítani, az ugyanis szintén döntő tényező lehet. Viszonylag nehezen megsaccolható, hogy kinél milyen színeredmény várható, még két egyformán világos bőrön is eltérő lehet az eredmény, sőt, a kreolos bőrtónus ugyanúgy átfordulhat narancssárgába.

Megfelelő előkezeléssel azonban a foltosodás elkerülhető. Az enyhébb hatású önbarnító testápolók és habok esetében ugyanúgy fontos lépés a bőrradírozás, száraz felületeken ugyanis sárgásabb vagy sötétebb foltokat eredményezhet a kence. Lehetőleg a szőrtelenítést, borotválást is a barnító felvitele előtt ejtsd meg, és zuhanyozz le. Az önbarnító beszívódását mindenképp meg kell várni, mielőtt felöltözöl, máskülönben foltot hagyhat a ruhán. A hatóidő letelte után azonban már nem kell attól tartanod, hogy leizzadod vagy foltosra mosod magadon a megszerzett színt. Arra ügyelj, hogy a tenyered ne fogja be, testápolóknál egy szimpla kézmosás is elég lehet, erősebb készítményeknél kesztyű használata javasolt a felvitelhez.

Népszerű önbarnító testápolók és habok

A Nivea Q10 feszesítő és barnító testápolót már hetek óta tesztelem, és tapasztalatom szerint egy enyhe, egészségesebb színt kölcsönöz a fakó bőrnek. Az én bőröm alaptónusa eleve sötétebb, viszont a használata mellett így is feltűnt a különbség. Finom, természetes hatású, lágy tónust ad, ráadásul eloszlatni is roppant egyszerű.

Csíkmentesen, egyenletesen kenhető, könnyen, pár perc alatt beszívódik, nem hagy foltot a ruhán izzadás hatására sem. Nagyjából három napig tart a színereje, utána foltmentesen fakul, halványodik. Sötétebb bőr esetén akár mindennap alkalmazható, nem fog intenzív, harsány barnaságot előidézni.

1. Nivea Q10 Firming +bronze önbarnító testápoló 400 ml, Rossmann: 3999 forint. 2. Dove Derma Spa Summer Revived önbarnító testápoló világos bőrre 200 ml, dm: 2799 forint. 3. Bondi Sands önbarnító hab világos és sötét bőrre 200 ml, notino.hu: 10 870 forint. 4. Ziaja Cupuaçu önbarnító testápoló tej 300 ml, ziajashop.hu: 2899 forint.

 

A szerkesztőségben és a baráti társaságunkban szintén közvélemény-kutatást végeztünk, hogy ki melyik termékre esküszik, így szubjektív vélemények alapján állítottuk össze a termékkörképet.

A Bondi Sands Self Tanning önbarnító hab Aloe verával nyugtatja, hidratálja a bőrt, és a vélemények alapján kezdők számára sem macerás a használata. Szép, egyenletes színt ad, ami izzadás hatására sem kopik foltosan, illetve nem színezi meg a fehér ruhát. Van világos és sötét bőrre ajánlott változata, ami sokaknál jó pontot jelent a termékkel kapcsolatban.

A Dove Derma Spa Summer Revived önbarnító testápoló szintén jó pontot szerzett azzal, hogy világos bőrön alkalmazható változatban is kapható. Egyenletesen kenhető, nem foltosodik, viszont csak néhány nap elteltével tapasztalható a kívánt színeredmény. Friss, nyárias tónust ad a bőrnek, természetellenes hatás nélkül.

A Ziaja Cupuaçu önbarnító testápoló tejet sokan említették, de nem árt tudni róla, hogy ez egy testesebb krém, ami a bőr regenerálására és ápolására egyaránt nagy hangsúlyt fektet. Inkább száraz és normál bőrtípusra ajánlott, különösen nyáron. Szép, természetes barnaságot kölcsönöz a bőrnek, 96%-ban természetes összetevőket tartalmaz, nem annyira intenzív, finom eredmény várható. Mivel felpuhítja a bőrt az érdesebb térd-könyök területeken is, nem keletkeznek sötétebb foltok. A bőrradírozás viszont ugyanúgy ajánlott a használata előtt.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés