A bőrt nagy mennyiségben érő napsugárzás és a túlzásba vitt szoláriumozás egyaránt kiszáríthatja a hámréteget, illetve károsíthatja a bőrsejteket. Valamivel biztonságosabb az önbarnító krém használata, ha gyorsan szeretnéd elérni a nyárias színedet, viszont nem árt odafigyelni az összetevőkre. A használata szintén óvatosságot kíván, sőt egy kis hozzáértést is, hiszen újoncként könnyen belefuthatunk olyan hibákba, melyek foltos bőrszínhez vezetnek.

hirdetés

Ha beköszönt a nyári szezon a gyönyörű napsütötte, bronzos bőrszín sokak vágyálma lesz hirtelen, amit akár barnító krémekkel is el lehet érni. Használatukkal többek között nem kell aggódni a bikinipántok okozta fehér vonalak miatt. Illetve, ha már megvan a kellemes barna szín, akkor kevesebb értelmét látjuk, hogy az izzasztóan forró napon süttessük a hasunkat. Ez nem kevés bőrkárosodástól védhet meg minket, hiszen a nap ártalmas UV-sugarai nagyon erősen roncsolják a bőrt. Ráadásul a napégést, és a bosszantó bőrhámlást is el lehet kerülni segítségével.

Az önbarnító krémekkel elért csodás árnyalat mögött azonban egy jól felépített rutin rejlik, amelynek lépéseit nem érdemes elbliccelni. Ezek a praktikus szempontok segíthetnek abban, hogy zökkenőmentes lehessen a napfénymentes, instant barnulás.

Az önbarnító krém megfelelő használata egységes színt eredményez

Ha még új vagy az önbarnítás világában, akkor először gyengébben barnító, világos árnyalatú DHA-s, vagy saját barnaságot támogató peptides terméket válassz. Ez azért is tanácsos, mert az első néhány alkalommal ki fog derülni, a test mely része kevésbé engedelmes a barnulást illetően. Így kezdetben még könnyebben korrigálhatóak a színkülönbségek.

 

Ahhoz, hogy tenyered ne úgy nézzen ki a folyamat végére, mintha egész nap csokoládés tortatésztát gyúrtál volna, vegyél fel gumikesztyűt már a procedúra elején, vagy moss kezet gyakrabban. Inkább több alkalommal vidd fel krémet, mint kevesebbszer nagy adagokat. Egy-két mogyorónyit elég a kezedbe nyomni.

Készíts tervet a barnítást illetően!

Ha csak úgy nekiesel az önbarnító krém felvitelének, könnyen elveszítheted a fonalat, hogy, pontosan melyik testrészedet hol érte már kence. Ez nem egy szimpla testápoló, amit csak úgy érzésből kenegethet az ember lánya. Ha nem figyelsz, a hajlatok és a nehezebben elérhető helyek könnyen kimaradhatnak.

Ezért tervezd el előre, hogy milyen irányból indulsz majd, és milyen szisztéma szerint haladsz tovább. Van, aki papíron vezeti a haladási pontokat – például nyak, felkar, hónalj, és a többi – és sorra kipipálja a cetlin azokat a testtájakat, ahol már járt. Ez így elsőre viccesnek tűnhet, de precízebb, pontosabb felvitelt eredményezhet. Ugyanis a kihagyott felület világosan virít majd a testen, a véletlenül kétszer bekent részek viszont, akár dupla olyan intenzív színt is okozhatnak, és már kész is a foltos hatás.

Aki a hát vagy a vállak környékét nehezen elérhetőnek találja, az kérje meg egyik hozzátartozója vagy barátja segítségét ez ügyben. Továbbá, egy nagyobb tükör is hasznodra válhat, hogy láthatóbb legyen, meddig ér el a kezed, és mi maradt véletlenül szárazon.

 

Az arc, a fül, és a haj vonala mentén is mindenképp használj tükröt. Először csak kevés mennyiségű krémet oszlass el az ujjaiddal, hogy egyenletesen bronzos bőr legyen a végeredmény.

Fontos lépések az önbarnító felkenése előtt

A barnítókrémek használatát érdemes a nap végére ütemezni, ugyanis, ha már fent van, akkor 6-8 órán keresztül nem szabad vízzel érintkeznie a bőrnek. Tehát lehetőleg este ess neki a műveletnek, de ne csak úgy hirtelen felindulásból. Számolj azzal, hogy a bőrt elő kell készíteni, és az önbarnító felkenése is legalább fél órát vesz igénybe.

Előbb iktass be egy zuhanyt, és, ha már ott vagy a kádban, ejtsd meg a szőrtelenítést is, illetve alaposan radírozd át a bőrödet. A bőrradír megszabadít az elhalt hámsejtektől, melyek pár nap után úgyis leválnának, pont akkor, mikor a barnító hatás beérik, vagyis foltos bőrkép lehet a vége. A szárazabb területekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, mint amilyen a térd és a könyök.

Ha már babapuha minden testrészed, akkor vidd fel az önbarnítót, így sokkal egyenletesebben tudod majd eloszlatni. Arra is ügyelj, hogy a bőrredőkben és a hajlatokban ne üljön meg a kence. Amikor végeztél a művelettel, várd meg, míg beszívódik a krém, máskülönben összefoghatja az ágyneműt, amikor lefekszel aludni. Nagyjából negyed óra alatt felissza a bőr, de ez egyénenként változó lehet.

 

Az összetevőkön is múlik, hogy milyen gyorsan hat a termék. A DHA-alapú készítmények előnye, hogy gyors és látványos eredményt hoznak, az esti felkenést követően már reggel láthatod magadon a változást. Viszont csak a felső bőrrétegben fejti ki hatásukat, ezért elég hamar, pár nap alatt le is kopnak. A peptides termékek a melanintermelést stimulálják, így trükközik össze a napfénymentes barnaságot. A bőr maga végzi el a feladatot azáltal, hogy a peptidek a melanin termelésére serkentik.

Az elért szín nem olyan intenzív, mintha napoznál, vagy szoláriumban süttetnéd magad, de a pincefehérség megszüntetésére kifejezetten alkalmas. Egy-két tónussal lehet tőle sötétebb a bőr, de kárpótolhat az a tudat, hogy a DHA-val ellentétben, az önbarnító felkenése utáni egy-két napban is bátrabban kimehetsz a napra, nem kell attól félned, hogy a bőrkárosodás veszélye fokozódik.

Ha ódzkodsz attól, hogy te magad vidd fel az önbarnítót, mert attól félsz, csíkos vagy narancsszínű lesz a végeredmény, még mindig ott van a DHA-testfújás lehetősége. Így szakemberre bízhatod a macerát, aki kompresszoros pisztoly segítségével fújja rád a hamis barnaságot. A hatásmechanizmus hasonló, mint a DHA-tartalmú önbarnító krémeknél, csak sokkal profibb lesz az eloszlatás. A vízálló barnaság fokozatosan, nagyjából egy nap alatt érhető el.

Az esztétikus, természetes szín megtartásához inkább mértékkel használd az önbarnító készítményeket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés