A béta-karotin elősegíti a bőr egyenletes, szép barnulását, ehhez ráadásul nem kell sok időt tölteni a tűző napon. Belülről támogatja a bőrt, megerősíti védelmét, ez a répás smoothie pedig szó szerint dúskál benne. Érdemes kipróbálnod a nyári időszakban!

hirdetés

Bár elsőre a barnulásról mindenkinek a különféle külsőleges praktikák jutnak eszébe, belülről éppúgy meg kell adni a kellő mértékű támogatást a szervezet számára. Ahogy minden folyamat esetén, úgy a bőr számára is rendkívül fontosak a különböző vitaminok, amelyeket lehetőleg változatos táplálkozással kell bevinni. Bár az E-vitamint emlegetik a legtöbben, mint tipikus szépségvitamint, az A-vitamin legalább annyira fontos szerepet tölt be a bőrápolásban. Az A-vitamin segíti a bőr megfelelő felépítését, a kollagéntermelést, valamint hozzájárul az öregedés jeleinek késleltetéséhez is.

A béta-karotin tulajdonképpen az A-vitamin előállításához szükséges. Élénk narancssárga pigmentjei nagymértékben megtalálhatók a sárgarépában, valamint a mangóban, így ez a répás smoothie szó szerint dúskál a bőr számára fontos antioxidánsokban. De miért kell a bőrnek béta-karotin, miért fontos a nyári szezonban, és mi a szerepe az egyenletes barnulást illetően?

Hatása a bőrre, barnulásra

A béta-karotin nem csupán az ételek színét, a bőrt is sárgásra színezi. Éppen ezért nem árt vigyázni vele, könnyedén narancsos tónust kaphat a bőrfelszín a túlzott béta-karotin-bevitel következtében. Ettől függetlenül a hiánya legalább annyira problémás lehet, mindenképpen meg kell találni az arany középutat. Mindenkinél eltérő, hogy milyen mennyiség elfogyasztása után észleli a furcsa sárgás árnyalatot, ahogy az is egyénenként más és más, hogy hol jelentkezik a májsárga elváltozás. Leginkább a tenyéren jellemző, ám az arcbőr éppúgy felveheti a jellegzetes tónust.

Ahhoz, hogy a szervezet teljes értékű A-vitaminhoz jusson, retinolra és béta-karotinra éppúgy szüksége van. A retinol állati eredetű táplálékokból vonható ki, míg a béta-karotin növényi eredetű ételekben található meg. Éppen ezért a szükséges mennyiség beviteléhez érdemes a jellegzetesen sárga zöldségekből és gyümölcsökből fogyasztani. A sárgarépa tehát nem csak amiatt kerülhet be az étrendbe, hogy jól tudjunk fütyülni, a bőr legalább annyira hálás lesz érte.

A béta-karotin védelmet képez a káros anyagok ellen, olyan antioxidáns, ami simán elbánik a szabad gyökökkel, de az UV-sugarak ellen csakugyan szűrőként szolgál. Ebből fakadóan az egyenletes, egészséges barnuláshoz szintén hozzájárul, aki odafigyel a megfelelő bevitelére, gyorsabban és szebben barnul le napozás közben, vagyis a ragyogó nyári bőrárnyalat érdekében kevesebb időt kell eltöltenie a tűző napon.

A káros UV-sugarak hatására sajnos hamarabb lebomlik a kollagén, és elszaporodhatnak a szabad gyökök a bőrben, tulajdonképpen ebben rejlik bőröregítő hatásuk. Ha felkészületlenül éri a hámréteget a napfény, könnyen károsodhat, vízmegtartó képessége is hamar meggyengül, illetve elveszíti rugalmasságát. Pigmentfoltok, száraz területek, hajszálnyi barázdák keletkeznek, melyek később elmélyülhetnek. A béta-karotin mindezeket segít kivédeni, ám ez nem jelenti azt, hogy fényvédő használatára már nincs szükség. Ellenállóbb lesz ugyan a bőr, de ez a védelem nem teljes, a fényvédő kencékre mindenképp szükség van.

A sárgarépa dúskál benne

A sárgabarack, a sárgadinnye, a paradicsom tartalmaznak béta-karotint, de egy ízletes sárgarépás smoothie formájában is beviheted a szükséges mennyiséget, mielőtt kimennél a napra. Bővelkedik antioxidánsokban, a benne található béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakulva segíti a bőr védekezőképességének javítását és felépítését. A sárgarépa összetevőinek köszönhetően helyrebillenti a faggyútermelést, felveszi a kesztyűt a szabad gyökök pusztító hatásával szemben, így a ráncok megelőzésében szintén fontos szerepet vállal. Jelentősen hozzájárul a sejtregenerációhoz, így az esetleges hegek, sérülések, de a pattanás után maradó foltok eltüntetésében is jeleskedik.

A mangó sem panaszkodhat

A mangó nem csupán béta-karotinban, antioxidánsokban éppúgy gazdag, így méltán szerepel a trópusi turmix hozzávalóinak listáján. Nagyban hozzájárul az egységes, ragyogóan barna bőrtónus eléréséhez, emellett pedig a fiatalság megőrzéséért is harcol. A sejtek megújulásában, regenerációjában jelentős szerepet vállal, miközben C-vitamin-tartalmának köszönhetően remek hatással van a kollagéntermelésre.

 

Így készül a vitaminokban gazdag répás smoothie

Hozzávalók

  • 1 csésze víz
  • 1 csésze apróra vágott sárgarépa
  • 1 csésze apróra vágott mangó
  • 1 narancs
  • 1 csésze felkockázott ananász
  • egy kevés méz

Azt azért mindenképpen észben kell tartani, hogy a smoothie fogyasztásával még senkinek nem lesz ragyogóan barna a bőrszíne, mindenképp szükség van önbarnítóra vagy egészséges mértékű napozásra. Bár a béta-karotin nagyban erősíti a bőr védekezőképességét, a turmix fogyasztása mellett is jelentős hangsúlyt kell fektetni a fényvédelemre! Nem érdemes túlzásba esni sem a természetes béta-karotin-források, sem a tabletták fogyasztásával, a barnulás mértékét ugyanis nem növelik meg, vagyis a genetikailag nagyon világos bőrszín nem lesz tőlük barnulékonyabb.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés