Az önbarnító sajnos nem tart örökké, az eltávolítása pedig okozhat némi fejtörést. Az egyenletes, csíkmentes felkenés technikáját könnyedén el lehet sajátítani, azonban a ragyogó tónus hamar foltossá válhat, ahogy a bőr megújul, cserélődik, illetve a napi tisztálkodással szép lassan elkezd lekopni a test felületéről. Ezek a praktikák segíthetnek, ha már időszerű lenne levakarni a barnás réteget.

hirdetés

A csillogó, ragyogó tónusú bőrnek hamar búcsút kell inteni, hiszen az ultramodern önbarnítók sem ígérnek egész nyárra kitartó, tartós barnaságot. Ami még tovább bonyolítja a dolgot, hogy az a fránya mesterséges árnyalat nem csupán lekopik és kifakul, a természetes hámlás következtében foltokban válik le a bőrről. Ilyenkor már zavaróvá válik a helyzet, hiszen az egységes bőrfelszín és csodás barnaság a múlté, a legtöbben inkább levakarnák magukról a csúnya maradványokat.

Ahogy minden szépségápolással kapcsolatos kérdés esetén, úgy az önbarnító eltávolítását illetően is terjednek házi megoldásokról szóló legendák, amelyeket mi inkább nem ajánlanánk. Számtalan furcsa technikába lehet belefutni az interneten, kezdve a citromos dörzsöléstől egészen az acetonnal való leáztatásig.

A maró hatású, savas dolgok valóban képesek leszedni az idegesítő, makacs barna foltokat, azonban az is biztos, hogy cseppet sem tesznek jót a bőr állapotának. Érdemes inkább megbízható, kíméletes módszerekre bízni a piszkos munkát.

 

Az önbarnító eltávolítása ezekkel a módszerekkel a legegyszerűbb

A bőrradír az egyik leghatékonyabb eszköz

Ahogy az önbarnító használata előtt, úgy a kopás és hámlás megindulása esetén is érdemes bevetni a jól bevált bőrradírt. Ez éppúgy lehet drogériában vásárolt termék, mint házilag készített kence. A lényeg, hogy a teljes testet át kell vele masszírozni, így nagy eséllyel búcsút inthetsz a makacs barna foltocskáknak úgy, hogy nem sérted fel vele a hámréteget. Olyat válassz, ami nem tartalmaz mikroműanyagot, és nem durva szemcsés, így elkerülheted a mikrosérüléseket.

Megoldás lehet még egy hámlasztó kesztyű, amit olcsón is be lehet szerezni, nem marja, nem sérti fel a bőrt, ráadásul a vérkeringést is javítja. A puha sörtéjű testkefék, melyek az elhalt hámréteg leszedésére alkalmasak, szintén felgyorsítják a felső bőrréteg cserélődését, így nem kell aggódnod a foltok miatt.

Vannak kozmetikumok, amelyek segíthetnek

Bármilyen furcsán hangzik, ahogy önbarnítók léteznek, ugyanúgy vannak az eltávolítására szolgáló kozmetikumok is. A kozmetikai biznisz hamar talált megoldást arra, hogy betömje ezt a piaci rést. Az efféle termékekhez be lehet szerezni különböző dörzsikesztyűket, amelyekkel még hatékonyabb lehet a foltmentesítő eljárás.

Nem feltétlenül kell célzottan önbarnító eltávolító habokat és krémeket kutatni, a hámlasztó tulajdonságú testápolók és krémek ugyanúgy megfelelnek a célnak. Bár sokan tartanak a kémiai hámlasztástól, a gyengéd verziók, melyek csekély mértékben tartalmaznak például AHA-savakat, vagy éppen szalicilsavat, nem égetik le a bőrfelületet, csupán simává és üdévé varázsolják azt.

Sminklemosóval is lehet próbálkozni

Kisebb, kevésbé makacs foltok esetén érdemes megpróbálkozni az egyébként is használt sminklemosóval. Az olajos lemosók sokat segíthetnek, a halványabb maradványokat sikeresen eltüntetheted velük. Az eredmény természetesen nagyban függ attól, hogy mikor használtál utoljára önbarnítót.

 

Az olajok csodákra képesek

A különböző növényi olajok, valamint a babaolaj is segíthet az önbarnító eltávolításában. Kíméletesen szabadítanak meg a foltoktól, miközben táplálják a hámréteget. Kend fel a kedvenc olajodat az érintett területre, majd várd meg, míg kellően felpuhul a bőröd. Ezt érdemes egy forró fürdő után csinálni, így garantáltan hatékonyabb lesz az eljárás. Végül egy nedves törölközővel próbáld meg óvatosan ledörzsölni a barna foltokat.

Fürdőszivacs használata

A különböző textúrájú fürdőszivacsok szintén hatékonyak lehetnek, ha az önbarnító eltávolítása a cél. Persze nem azt mondjuk, hogy alaposan dörzsöld át velük minden porcikádat, hiszen a túlzásba vitt súrolás miatt könnyedén felsértheted a hámréteget.

Egy forró fürdő után, ha a bőrradír és az olajok sem segítenek, mindenképpen masszírozd át az érintett területet óvatosan egy finomabb textúrájú szivaccsal. Ezzel felgyorsíthatod az elhalt hámrétegek távozását, ezáltal a barnára színezett részek is eltűnnek.

A szauna sem rossz ötlet, ha van rá lehetőséged

A szauna csupán vészmegoldás lehet, azonban valóban használ, ha az önbarnító eltávolítását tűzted ki célul. A forró párás levegő felpuhítja a hámréteget, így közvetlenül a wellness után sokkal egyszerűbb levakargatni az önbarnító maradékát. Közvetlenül barnítózás után azonban semmiképp ne tévedj be a szaunába, könnyedén tönkreteheti az egységes, ragyogóan barna eredményt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés