Számos szájhagyomány útján terjedő praktika van a tökéletes hajszínhez vezető úttal kapcsolatban, azonban nem érdemes minden pletykának bedőlni. A hajfestés utáni tartós eredmény érdekében érdemes pár apróságra figyelni, azonban a mezei praktikák sokszor aligha bizonyulnak sikeresnek. A hajmosással kapcsolatban számtalan tévhit létezik, miközben a menstruáció alatti festésről éppúgy rengeteg história terjeng a köztudatban.

hirdetés

A festett szín tartóssága nem csupán a hajfesték minőségén vagy a fodrász szakértelmén múlik. Számos tényező befolyásolhatja, hogy mennyi ideig élvezheted a ragyogó, telt színhatást. Tény, hogy a száraz, sérült tincsekről hamarabb kopni kezd a festék, így a festés után érdemes nagyobb gondot fordítani az alapos ápolásra.

Amiről már valószínűleg mindenki hallott, az a menzesz alatti hajfestés tilalma. Ennek a városi legendának van is némi alapja, azonban általánosítani semmiképp nem érdemes. Valóban hatással lehet a ciklus a hajfestés eredményére és a szín tartósságára, azonban egyénenként eltérő, hogy kinél milyen mértékben okoz ez problémát. A hajmosással kapcsolatban hasonló, szájhagyomány útján terjedő sztorikat lehet hallani, aminek köszönhetően számos nő zsíros, már-már gondozatlan frizurával állít be a fodrászhoz.

Bár az igaz, hogy nem árt pár dologra odafigyelni a fodrászkodás előtt és után, hogy a felkent szín valóban tartós és ragyogó legyen, azonban nem feltétlenül a köztudatban elterjedt legendákra kell alapozni a felkészülést. Adunk pár hasznos tippet, ami valóban segíti a hosszan tartó hatást.

 

Így lesz tartós a hajfestés eredménye

Szabad hajat mosni festés előtt?

Ez egy elképesztően egyszerű kérdésnek tűnik, azonban a válasz sokkal körülményesebb, mint azt elsőre gondolnád. A legenda szerint érdemes minél jobban eltolni a hajmosást, mielőtt festésre kerül a sor. Ennek következtében sokan zsíros, megviselt frizurával jelennek meg a fodrásznál, hiszen úgy vélik, a koszos, ragacsos szálakon jobban megtapad a festék, látványosabb és tartósabb lesz az eredmény.

Tehát tilos hajat mosni hajfestés előtt? A válasz egyszerre: igen és nem. A frizura zsírossága nem sokban befolyásolja a hajfesték hatékonyságát, így az nem feltétlenül igaz, hogy legalább egy hetet kell várni a hajmosás után, ha tökéletesen ragyogó, tartós eredményt szeretne az illető. Éppen ezért teljesen felesleges magadat, adott esetben a fodrászt kínozni a látvánnyal, nyugodtan moss hajat akkor is, ha hajfestésre készültök.

Mégis van egy kis bökkenő a dologban. Közvetlenül előtte valóban nem ajánlott alaposan megmosni a tincseket, ám egészen más okból. A zsíroldó hatású samponok nem csupán a frizurát tisztítják meg a szennyeződésektől és a zsíros rétegtől, a fejbőrről éppúgy lepucolják a faggyúréteget. Ennek következtében egy frissen mosott haj festése esetén a festékanyag irritálhatja a bőrt, erős reakciót válthat ki. Így tehát a tökéletes arany középút, ha 2-3 nappal a hajmosás után történik a procedúra.

Próbáld meg kitolni a hajmosást

Ha valóban hosszan tartó eredményt szeretnél, a hajszín megőrzésének érdekében ne moss hajat közvetlenül a festés után. Ez nem csupán az első alkalomra igaz, törekedj a ritkább hajmosásra. Szuper praktikák vannak, amelyek segítségével elnyújthatod a két mosás közötti periódust, ahhoz pedig, hogy az új hajszín sokáig megőrizze ragyogását, mindenképp ajánlott bevetned párat közülük.

 

Óvatosan a forró vízzel!

A túlzottan forró vízben való fürdés és az azzal való hajmosás alapvetően egy rossz szokás. Hiába esik jól a forró zuhany egy nehéz nap után, több kárt okoz a szépségnek, mint amennyi haszonnal jár a léleknek. A magas hőfok szárítja a fejbőrt, ami nem csak a tövek zsírosodásához vezet, a hajszálak éppúgy megsínylik a procedúrát. Szárazabbá és töredezetté válnak a tincsek, a festett haj fakó, kopott hatást kelt.

Használj festett hajra való termékeket

A drogériákban számos festett hajra kifejlesztett, színvédő terméket lehet beszerezni. Ezek valóban hatásosak lehetnek, különösen a szulfátmentes, szilikonmentes verziók. Bár ezek a samponok, balzsamok és hajápoló szerek önmagukban nem garantálják a festett hajszín hosszú távú megőrzését, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a tónus ne keltsen kopott, fakó hatást.

A színvédő tisztítószerek és hajformázók nem hosszabbítják meg a hajfesték tartósságát, leginkább a külső színkárosító hatásokat ellensúlyozzák. A strandszezonban a klóros víz és a sós tengervíz jelenthet veszélyt a hajra, ugyanis az erős UV-sugarak mellett fokozottabban szárítják a tincseket. Texturálttá, mattá teszik a tincseket, valamint ronthatják nedvességmegőrző képességüket, ezáltal a szálak hamarabb ledobják magukról a festéket.

Pakolások és megfelelő ápolási rutin

Nem csak a fodrászon múlik a hajszín tartóssága, az utólagos, otthoni ápolás éppen annyira fontos a hosszan tartó eredményhez. Érdemes különböző kondicionálókat, otthoni pakolásokat bevetni a ragyogó tónus megőrzéséért. A fényvédővel ellátott hajápolási termékek éppúgy segíthetnek, hiszen az UV-sugarak könnyedén fakóvá, világosabbá teszik a frizura festett árnyalatát.

Arra figyelj, hogy a különböző olajok, kondicionálók használatát inkább mellőzd közvetlenül a hajfestés előtt, hiszen olyan védőbevonatot, vízhatlan réteget képeznek a szálakon, ami a festék útját is képes elállni, így befolyásolhatják az eredmény intenzitását, tartósságát is.

Noha ezek a tippek valóban növelik az esélyét annak, hogy később kopjon ki a ragyogó hajszíned és tartós legyen a hajfestés, azt fontos megjegyezni, hogy a frizura egészséges állapotának érdekében az a legoptimálisabb, ha profi szakemberre bízod a műveletet. A tartóssághoz, valamint a tökéletes, egységes eredményhez fodrászra van szükség. Az otthoni kísérletezés nem csak teljesen más árnyalatot hozhat elő a frizurából, akár roncsolhatja is a tincseket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés